När tappar hunden sina valptänder?

Underbar Hund, 12 juli 2022

När valpen når ungefär när den är 4-6 månader gammal börjar den att tappa sina valptänder. Alla valpens mjölktänder bör vara borta vid ungefär 6 månaders ålder.

I denna artikeln kommer vi gå igenom allt som du behöver veta om valpens 28 mjölktänder.

När tappar valparna sina tänder?

Valpar börjar vanligtvis tappa tänderna vid 4-6 månaders ålder. Alla valpens mjölktänder bör vara borta vid ungefär 6 månaders ålder. Detta kan dock variera något från valp till valp.

Vissa kan ha några av sina mjölktänder kvar vid 6 månader, medan andra kan ha förlorat alla sina mjölktänder.

När en valp har tappat sin tänder kommer de vanliga tänderna att växa fram. En vuxen hund kommer senare få 42 permanenta tänder som hunden kommer ha med sig hela livet.

På grund av att det är 42 permanenta tänder är det viktigt att du senare tar händer om dessa tänder genom att borsta dem för att exempelvis förhindra, karies, tandsten och tandköttssjukdomar.

Vad händer när valpen byter tänder?

När valpen byter sina tänder kliar det vanligtvis mycket i hundens mun och på grund av detta brukar valpar gnaga och bita mycket på olika saker.

Kliandet orsakas av att tänderna som är på väg att komma ut, vilket irriterar tandköttet. Det faktum att de stör kan också göra att vissa valpar blir lite gnälliga.

För att valpen inte ska gnaga på fel saker är det viktigt att den har tillgång till olika typer av tuggleksaker som tål mycket tuggande.

Detta kliandet håller på tills valpen har tappat alla sina valptänder vilket vanligtvis har skett när valpen är 6 månader gammal. När tänderna har kommit ut läker tandköttet och de vuxna tänderna kommer in inom några veckor.

När alla permanenta tänder har kommit in är det viktigt att du börjar borsta tänderna för att förebygga olika tandproblem. Det är också i detta stadiet som man kan börja ge sin hund vuxenfoder eftersom de permanenta tänderna nu har vuxit fram.

Kan man dra ut mjölktänder på hund?

Ibland kan man behöva dra ut mjölktänderna på hunden om de sitter kvar efter 6 månader. Däremot bör du aldrig göra detta själv, utan du bör alltid rådfråga med en veterinär.

Anledningen till varför det är bra att rådfråga med en veterinär är att de mjölktänder som sitter kvar kan påverka hundens bett och förhindra att de permanenta tänderna växer fram korrekt.

Veterinären kan enkelt och säkert ta bort de tänder som finns kvar. Det är också bra att göra en kontroll eftersom veterinären kan förhindra att permanenta tänderna skadas när de växer fram om någon valptand skulle sitta kvar.

Därför är det också viktigt att du håller koll på valpens tänder i början så att du kan se om något inte utvecklas som det ska.

Hur märker man om något är fel med tänderna?

Det finns många tecken som kan tyda på tandproblem, men samtidigt kan det ibland vara svårt att upptäcka dessa problem eftersom vissa hundar fortsätter äta och beter sig ungefär som vanligt.

De vanligaste tecknen på tandproblem för valpar kan vara:

  • Dålig andedräkt och den dreglar
  • Tar lång tid på sig att äta eller har minskad aptit.
  • Hunden undviker att tugga maten, eller tuggar på en sida.
  • Tandköttet är svullet, rött eller blödande

Om du märker något av dessa tecken är det viktigt att besöka en veterinär så snart som möjligt. Tandproblem kan orsaka mycket smärta och kan även leda till andra hälsoproblem om de inte behandlas.

Det finns också flera andra tandproblem som kan orsakas för äldre hundar om man inte tar hand om hunds tänder. Vanligtvis brukar man rekommendera att borta dem minst en gång per vecka.

hundvalp med valptänder

Kan valpar bli dåliga i magen när de tappar tänder?

De allra flesta valparna kommer inte märka så mycket när deras nya tänder växer fram men andra valpar kan ha besvär såsom dreglande, ömt och irriterat tandkött, ovilja att äta.

I vissa fall kan valpens tandväxling associeras med en dålig mage, även om det är rätt så ovanligt. Om din valp upplever något av dessa symptom kan det ibland vara bra att prata med veterinären.

Det är också bra att ta en titt i valpens mun för att se så att allt står rätt till. Ibland händer det nämligen att valpen slår av en av valptänderna vilket kan vara smärtsamt och leda till en ovilja att äta vilket också kan förknippas med en dålig mage.

Precis som hos människor kommer många valpar också att uppleva tandvärk. Detta kan göra dem lite griniga och de kanske vill tugga på allt de kan hitta.

Hur kan du ta hand om din hunds tänder?

När din valp har tappat sina valptänder och hunden permanenta tänder har vuxit fram är det viktigt att du tar hand om dem. Framförallt gör man detta genom att borsta tänderna.

Hundens viktigaste tänder är hörntänderna eftersom de använder dem till att jaga, slåss och till att bära olika saker. Hundens hörntänder kan jämföras med människans kindtänder som är våra viktigaste.

I vissa ovanliga fall händer det till och med att hundar kan få tandställning för att rädda hörntänderna, antingen på grund av kosmetiska skäl eller för att förhindra att smärtsamt bettfel.

För att ta hand om hundens permanenta tänder så är det enklaste sättet att borsta tänderna regelbundet med en tandborste och hundtandkräm. Det räcker vanligtvis att göra detta en gång per vecka.

Ibland kan det också vara en bra idé att ge tuggben för din hund som hjälper till att ta bort plack från tänderna. Dessa går att köpa på de allra flesta djuraffärerna.

När du har din valp är det också viktigt att du i början ser till att de nya tänderna växer fram korrekt och att allt ser rätt ut i hundens mun.


Du kanske också gillar