Ska man ge hundar vitaminer och kosttillskott?

Underbar Hund, 4 juli 2022

Torr- och färskfoder innehåller normalt sätt alla de vitaminer och mineraler som en hund behöver. Ibland kan dock hundar med hälsoproblem eller vitaminbrist behöva ytterligare kosttillskott för att må bra och fungera normalt.

I denna artikeln kommer vi att gå igenom vilka vitaminer och mineraler som din hund behöver, och när du bör överväga att ge din hund kosttillskott.

Vilka vitaminer behöver min hund?

Din hund behöver flera olika vitaminer för att kunna fungera optimalt. De viktigaste vitaminerna för hundar är:

Vitamin A: Vitamin A är viktigt för synen, bentillväxten och ett sunt immunförsvar.

D-vitamin: D-vitamin hjälper kroppen att absorbera kalcium, vilket är nödvändigt för starka ben och tänder. Det hjälper också till att reglera immunförsvaret.

E-vitamin: E-vitamin är en antioxidant som hjälper till att skydda cellerna mot skador. Den hjälper också kroppen att ta upp och använda K-vitamin.

K-vitamin: K-vitamin är nödvändigt för att blodet ska koagulera ordentligt.

B-vitaminer: B vitamin är viktigt för ämnesomsättningen, energiproduktionen och nervsystemets hälsa.

C-vitamin: Vitamin C är en antioxidant som hjälper till att skydda celler från skador. Det är också inblandat i produktionen av kollagen, som är viktigt för en frisk hud och friska ben.

Vilka mineraler behöver min hund?

En hund behöver flera viktiga mineraler för att fungera korrekt. De viktigaste mineralerna för hundar är:

Järn: Järn är nödvändigt för produktionen av hemoglobin, som transporterar syre i blodet.

Kalcium: Kalcium är nödvändigt för starka ben och tänder. Det hjälper också musklerna att dra ihop sig och nerverna att överföra signaler.

Fosfor: Fosfor arbetar tillsammans med kalcium för att bygga upp ben och tänder. Det är också inblandat i kroppens energiproduktion och cellfunktion.

Kalium: Kalium är viktigt för muskelfunktionen och regleringen av vätskebalansen i kroppen.

Selen: Selen är en antioxidant som hjälper till att skydda cellerna från skador. Det spelar också en roll i immunförsvaret.

När ska man ge hundar vitaminer och kosttillskott?

De flesta hundar får alla vitaminer de behöver från en välbalanserad kost. Vissa hundar kan dock ha nytta av tillskott, särskilt om de är dräktiga, ammar, eller har vissa medicinska tillstånd eller vitaminbrist.

Dräktiga och ammande hundar

Dräktiga och ammande hundar behöver extra kalorier och näringsämnen för att stödja sina växande valpar. De kan ha nytta av ett tillskott som innehåller ytterligare vitaminer och mineraler, till exempel:

  • Kalcium
  • Fosfor
  • D3-vitamin
  • Omega-3 DHA

Kalcium är viktigt för dräktiga hundar eftersom det är den viktigaste beståndsdelen i valparnas skelett.

Fosfor arbetar tillsammans med kalcium för att bygga upp ben och tänder.

Vitamin D3 hjälper kroppen att absorbera kalcium, vilket är nödvändigt för starka ben och tänder. Människor kan normalt sätt få vitamin D3 från solen, men detta är något som hunden inte kan.

Omega-3 DHA är en essentiell fettsyra som är viktig för hjärnans och ögats utveckling hos valpar.

Hundar med medicinska tillstånd

Hundar med vissa medicinska tillstånd, t.ex. leversjukdom eller njursjukdom, kan behöva ytterligare tillskott av vitaminer och mineraler. Dessa hundar kan ha nytta av ett vitamintillskott som innehåller:

  • B vitamin
  • Folsyra
  • Järn
  • Zink

Vitamin B12 är viktigt för cellerna i magen och tarmarna, så hundar med dessa tillstånd kan ha brist på detta vitamin.

Folsyra är ett vitamin som är viktigt för celldelning och produktion av röda blodkroppar.

Järn är nödvändigt för produktionen av hemoglobin, som transporterar syre i blodet. Hundar med leversjukdom eller njursjukdom kan ha brist på detta mineral.

Zink är viktigt för immunförsvaret, celldelning och sårläkning.

Om din hund skulle vara sjuk och behöva ytterligare tillskott brukar man vanligtvis få kosttillskott som en rekommendation från sin veterinär om hunden hade behövt ha detta.

trött hund

Olika problem som kan bero på vitaminbrist

En hund med vitamin- eller mineralbrist kan uppvisa olika symtom, beroende på vilka/vilka vitaminer eller mineraler som hunden saknar.

Nedan går vi igenom några olika problem och vilken typ av vitamin- eller mineralbrist som det kan bero på.

Hundar med hud- och pälsproblem - om hunden har problem hud och päls kan det hjälpa med tillskott av zink eller olika omegafettsyror. Fettsyror stöder den normala funktionen hos nervsystem, ögon, hjärta och blodkärl. Omega-3 fettsyror finns bland annat i linolja, hampolja, chiafrön.

Hundar som lider av stress - om hunden lätt upplever stress kan det vanligtvis hjälpa med tillskott av E-vitamin vilket skyddar kroppen från stress.

Urinvägsproblem - om hunden kissar mycket kan det bero på olika urinvägsproblem och då är ett vanligt kosttillskott för urinvägsproblem är tranbär. Det kan också hjälp med nässla, gullris och havtorn som innehåller mycket C vitamin.

Åldrande hundar - en gammal hundar tenderar att ha svårare att ta upp flera vanliga näringsämnen och då kan vanligtvis ett fodertillskott behövas för att täcka upp eventuella näringsbrister.

Bra kosttillskott för hundar

Det finns flera olika typer av kosttillskott för hundar på marknaden, allt från fodertillskott till vitaminer och olika pulver.

Det kan ibland vara svårt att veta vad som är bra och inte, men det är alltid bra att kolla in innehållsförteckningen så man är säker på att det kan förbättra hundens hälsa.

Ett bra kosttillskott från Svenska Djurapoteket är Svenska Djurapoteket Kelp (affilatelänk) som innehåller knöltång som är mycket rik på viktiga näringsämnen, aminosyror och även på Omega-3.

Detta är ett bra fodertillskott som främjar en fin och glansig päls, starka klor, och det hjälper även till med matsmältningen samt stöttar hundens immunförsvar.

Vanliga frågor om vitaminer och kosttillskott för hundar

Nedan går vi igenom några vanliga frågor om vitaminer och kosttillskott för hundar.

Vilka är de vanligaste kosttillskotten för hundar?

De vanligaste kosttillskotten som ges till hundar är multivitaminer, fettsyror som förbättrar pälskvaliteten och främjar en bra ledhälsa.

En del hundägare ger även sin hund probiotika vilket främjar mag- och tarmhälsan.

Kan hundar få järnbrist?

Ja, hundar kan få järnbrist. Järn är nödvändigt för produktionen av hemoglobin, som transporterar syre i blodet.

Hundar med leversjukdom eller njursjukdom kan ibland ha brist på järn.

Kan hundar ha brist på vitamin B-12?

Ja, hundar kan ha brist på vitamin B-12. Det är bland annat vanligt annat hundar med kronisk inflammation i tunntarmen kan få B-12-brist.


Du kanske också gillar