Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Bästa tandkrämen för hund (Bäst i test)

Genom att borsta tänderna på din hund och använda rätt tandkräm kan du hjälpa till att minska tandsten och plack som annars kan leda till tandköttssjukdomar.

Det finns en mängd hundvänliga tandkrämer på marknaden, i denna artikeln går vi igenom några av de bästa alternativen. Vi har sammanställt de bästa tandkrämerna för hundar enligt veterinärers och kundernas rekommendationer.

Alla dessa tandkrämer är säkra att använda för hundar och hjälper dem att hålla tänderna rena och friska.

Vilken är den bästa tandkrämen för hundar?

Den bästa tandkrämen för hundar är en tandkräm som är effektiv när det gäller att avlägsna plack och tandsten, samtidigt som den är säker för din hund att använda.

Nedan går vi igenom 4 olika tandkrämer som uppfyller dessa kriterier och som vi anser vara de bästa alternativen som finns tillgängliga.

1. Virbac Enzymtandkräm

Virbacs enzymtandkräm är ett populärt val för många hundägare. Denna hundtandkrämen är effektiv, samtidigt som många hundar tycker om den.

Tandkrämen innehåller enzymer som hjälper till att bryta ner och förhindra plack och tandsten. Samtidigt förebygger den också dålig andedräkt hos hunden.

Tandkrämen smakar kyckling för att göra den mer smaklig för hunden, och många hundar tycker verkligen om den.

Du hittar tandkrämen på de flesta apoteken på nätet och på de flesta zooaffärerna.

Här hittar du Virbac Enzymtandkräm hos Vetzoo.

2. Animigo Denti-Care Tandkrämskit

Animigos Denti-Care tandkräm är en högkvalitativ tandkräm för din fyrbenta följeslagare som har skapats av en kombination av noggrant utvalda naturliga komponenter.

Tandkrämen skyddar hundens tänder på två sätt. Den innehåller mineraler med naturliga rengöringsegenskaper, som kalciumkarbonat och trikalciumfosfat, som rengör och stärker tänderna, medan naturliga vegetabiliska oljor från persiljefrö, eukalyptus och kanelolja sedan hjälper till att ge ditt husdjur en fräsch andedräkt.

Du kan hitta tandkrämen här.

3. Beaphar tandkräm

Den tandkrämen från beaphar är med leversmak och säkerställer friska tänder och tandkött hos din hund och förhindrar därmed tandsjukdomar.

Tandkrämen innehåller enzymer som hjälper till att avlägsna tandsten och plack. Den är dessutom omtyckt bland många hundar på.grund av dess intensiva köttsmak. Den är rätt så lik leverpastej i smaken.

Detta är ett utmärkt val om du letar efter en effektiv och säker tandkräm för din hund.

4. Animigo Denti-Care i Pulverform

Denti-Care i pulverform är en 2-i-1 tandvårdsprodukt som både rengör tänderna och friskar upp munnen.

Den har skapats med hjälp av en klinisk teknik för att skydda och skämma bort hundars och katters munnar.

Det näringsrika pulvret består av helt naturliga ingredienser som alger och pepparmintolja. Mintoljan är särskilt viktig eftersom den har en uppfriskande effekt, ger en renare andedräkt och främjar god hygien.

Fördelen med denti-Care i pulverform är att det enkelt kan blandas i maten utan att hunden märker det.

tandborstning

Varför är det viktigt att borsta hundens tänder?

Att borsta hundens tänder är viktigt för deras allmänna hälsa, precis som för människor. Hundar som borstar tänderna regelbundet löper mindre risk att utveckla tandköttssjukdomar.

Regelbunden tandborstning hjälper också till att hålla hundens andedräkt frisk och ren. Det finns dock ett par saker du behöver tänka på när du borstar tänderna på din hund.

Du behöver en speciell tandborste och tandkräm för hundar, eftersom deras tänder och mun är formad annorlunda än våra. Man ska exempelvis aldrig ge en hund tandkräm med flor eftersom det är giftigt och kan skada hunden när den sväljer det.

Går det att använda vanlig tandkräm till hundar?

Nej, det går inte att använda vanlig tandkräm till hundar. Tandkrämer som är avsedda för människor innehåller ingredienser som är giftiga för hundar, såsom flor.

Flor är ett ämne som används för att döda bakterier och motverka karies, men det är också giftigt för djur om man skulle svälja det.

Vi människor kan skölja munnen efter tandborstning så att vi inte sväljer något av det giftiga innehållet, men hundar kan inte göra det lite enkelt och de vet inte heller att flor är giftigt.

Det finns istället tandkrämer som är framtagna speciellt för hundar, med ingredienser som är säkra för dem att svälja.

Några av dessa innehåller mineraler som kalciumkarbonat och trikalciumfosfat, som hjälper till att rengöra tänderna på ett skonsamt sätt. Andra tandkrämer innehåller enzymer som hjälper till att avlägsna bakterier och tandsten.

Andra alternativ till hundtandkräm

Om du inte vill använda hundtandkräm och tandborste för din hund så finns det även andra alternativ. Du kan exempelvis låta din hund tugga på saker eftersom det hjälper till att avlägsna bakterier och plack.

Många hundar gillar även tuggben, som finns i olika storlekar och former. Det finns tuggben för valpar och små hundar, och de som riktar sig äldre hundar. Vissa tuggben är dessutom tillverkade speciellt för att främja en bra tandhälsa.

För att din hunds tandhälsa ska vara bra är det även viktigt att du ger den en bra kost eftersom maten som din hund äter påverkar tänderna. En bra kost innehåller näringsrika ingredienser som är bra för hundens tänder och mun.

Om din hund har tandsten eller börjar utveckla tandköttssjukdomar är det dock alltid bäst att ta den till veterinären för undersökning och behandling.

Vanliga frågor om hund och tandhälsa

Nedan går vi igenom några andra frågor som är vanliga när det kommer till hundtandkräm och tandborstning för hundar.

Kan man använda bikarbonat till hundar?

Ja, du kan använda bikarbonat som en naturlig tandkräm för hundar. Bikarbonat är en effektiv ingrediens för att rengöra tänderna och fräscha upp andedräkten. Vanligtvis går det bra att bland med kokosolja.

Tänk däremot på att inte ge din hund för mycket bakpulver och kokosolja eftersom det kan orsaka diarré och obalans av elektrolyter.

När ska man börja borsta tänderna på hunden?

För att vänja hunden med att borsta tänderna är det bra att börja göra det så tidigt som möjligt.

Det går dock bra att börja borsta tänderna på vuxna hundar också, men hunden kan tycka att det är lite obekvämt i början.

Hur ofta ska man borsta tänderna på hunden?

Det rekommenderas att du borstar tänderna på din hund en gång per vecka, för att förebygga tandsten och tandköttsproblem.

Detta är bra för att du ska få in en bra rutin att borsta tänderna på din hund. Exempelvis kan du försöka göra det varje söndag.

Om din hund redan har tandsten eller problem med tänderna är det dock bäst att du går till veterinären för undersökning. Veterinären kommer då att rengöra tänderna och ge dig råd om hur du ska göra för att förebygga problem i framtiden.

Vad händer om man inte borstar tänderna på hunden?

Om du inte borstar tänderna på din hund kan det leda till allvarliga problem med tänderna och tandköttet. Därför är det viktigt att du försöker borsta tänderna på din hund.

Om du inte borstar tänderna på din hund regelbundet kan det leda till att tandsten och andra tandsjukdomar.