Hur tar man bort tandsten på en hund?

Underbar Hund, 5 juli 2022

För att ta bort tandsten från din hund rekommenderas du till att gå en veterinär. Plack kan du däremot ta bort genom att borsta hundens tänder själv, men tandsten måste tas bort av en veterinär eftersom du annars riskerar att skada hundens tänder.

I denna artikeln kommer vi gå igenom allt du behöver veta om tandsten och bra tandvård hos hundar.

Hur mycket kostar det att ta bort tandsten på hund?

Det är rätt så dyrt att ta bort handsten hos hund och det brukar kosta någonstans mellan 2500 kr och 5000 kronor. Om du däremot har misskött din hunds tänder kan det bli betydligt dyrare om någon tand behöver dras ut och då kan det kosta uppemot 10 000 kr.

Samtidigt är detta en kostnad som är enkel att undvika genom att borsta hundens tänder regelbundet.

Tandsten är nämligen bakterier som har blandats med saliv och som senare har bildat en hård yta på tanden. På grund av detta är det enkelt att förebygga om man borstar hundens tänder en gång per vecka.

Kan man ta bort tandsten själv på en hund?

Svaret på denna frågan är både ja och nej. Det går vanligtvis lättare att ta bort tandsten genom att borsta hundens tänder. Om tandstenen däremot är tjockare är det dock bäst att gå till en veterinär.

Om du försöker att ta bort tjockare tandsten själv riskerar du att skada hundens tänder, vilket du självklart vill undvika.

För lättare tandsten går det vanligtvis att skrapa bort tandstenen med en tandstensskrapa, men det kan samtidigt vara svårt att få ett bra resultat själv och komma åt på alla ställena i hundens mun.

På grund av detta är det vanligtvis bäst att överlåta tandstensborttagning till veterinären. Hos veterinären kommer de kontrollera att det inte finns någon tandsten i tandköttsfåran och kontrollera att där inte finns några fickor.

Hos veterinären är det vanligt att man söver ner hunden när man tar bort tandstenen.Detta är för att garantera att man systematiskt ska kunna gå igenom och rengöra tandköttet och tänderna.

ta bort tandsten på hund

Hur kan man förebygga tandsten för hund?

Det enklaste sättet att förebygga tandsten hos hund är att borsta tänderna regelbundet. Detta hjälper till att avlägsna beläggning på tänderna i form av plack innan det har en chans att förkalkas och omvandlas till tandsten.

Det är också viktigt att du ger din hund en balanserad kost och låter din hund exempelvis tugga på tuggleksaker för att hålla tänderna friska.

Om du är orolig för att din hund kan ha tandsten är det bäst att gå till en veterinär.

Det är också rätt så vanligt att man tar med sin hund på regelbunden kontroll hos veterinär för att undvika att tandsten hinner bildas och vid behov även få hjälp med att ta bort både tandsten och plack.

Hur ofta ska man borsta tänderna på en hund?

Som minst ska du försöka borsta tänderna på din hund en gång i veckan. Detta är det absolut minsta du kan göra om du vill förhindra att tandsten bildas.

Det bästa är däremot om du kan borsta hundens tänder någon mer gång, då detta kommer förebygga plack och tandsten, samt en dålig andedräkt.

När man borstar tänderna på hund är det även viktigt att man använder tandkrämer som är anpassade för hundar.

En populär hundtandkräm bland många hundägare är Virbacs enzymtandkräm (affilatelänk), eftersom den är mycket effektiv och gillas av hundar.

Hur ofta ska man ta bort tandsten på hund?

Tidigare skrev vi att det är bra att gå på regelbundna kontroller hos veterinären för att ta bort eventuell tandsten hos hund.

Om man vill vara säker på att man tar bort all tandsten brukar det vara bra om man tar en tid hos veterinären för kontroll och tandstensborttagning en gång per år.

Anicura har också gjort en undersökning om detta där de frågade 1017 djurägare, och då var det 64 % av alla hundägare som tar med sin hund på kontroll en gång per år.

På så vis vis får man en rengöring av hela munnen och kan få hjälp med att borsta tänderna på rätt sätt.

Det är dock inte alltid lätt att få alla tandsten, då det finns risk att

Är tandsten farligt för hundar?

Tandsten hos hund är i säg inte farligt, men tandsten kan leda till problem och inflammationer runt om tänderna och tandköttet, vilket i slutändan kan leda till parodontit.

Parodontit är ett allvarligt tillstånd som innebär till förlust av ben och vävnad runt tänderna. Om den inte behandlas kan den så småningom leda till tandförlust.

Denna typen av inflammationer runt tänderna och tandköttet tenderar också att vara mycket smärtsamt för hundar, så det är något som du vill undvika.

Det bästa sättet att förebygga tandsten är att borsta hundens tänder regelbundet. Du bör sträva efter att borsta din hunds tänder minst en gång i veckan, men två gånger i veckan är självklart ännu bättre.

Förutom att regelbunden tandrengöring i form av tandborstning finns det också flera anti-plack pulver som man kan tillföra i maten för att förebygga plack och tandsten.

Några tips för att borsta tänderna på din hund

Nedan går vi igenom några tips för bra tandrengöring och att förebygga plack och tandsten hos hund.

  1. Borsta hundens tänder minst en gång i veckan - Det är det absolut minsta du kan göra för att förebygga plack och tandsten.
  2. Använd en speciell hundtandborste och tandkräm - Det är viktigt att du använder en tandborste och tandkräm som är anpassad för hundar. En tandborste med mjuka borst och en enzymtandkräm är att föredra.
  3. Blöt tandborsten innan borstning - Det gör det mer behagligt för hunden vid tandrengöringen.
  4. Ta det lugnt i början - Låt din hund vänja sig vid tandborstningen. När du börjar borsta är det bra att ta det lugnt och inte borsta för hårt.
  5. Försök att göra tandborstningen till en positiv upplevelse Det är viktigt att du försöker göra tandborstningen till en positiv upplevelse för hunden.

Du kanske också gillar