Kan hundar äta lakrits?

Underbar Hund, 21 september 2022

Lakrits är en massa som framställs av rötterna från växten Lakritsrot. Växtens rötter används främst som huvudingrediens i lakritsgodis, men roten har också används i traditionell medicin i många asiatiska länder.

Lakrits är inte farligt för hundar i små mängder, men det är samtidigt inte nyttigt, så det är något som är bäst att undvika att ge till sin hund. Större mängder lakrits kan däremot orsaka skador på musklerna och onormal trötthet.

Kan hundar äta lakrits?

Om en hund äter lakrits i små mängder så är det inte farligt, men lakrits är inte nyttigt för hundar. Större mängder av lakrits kan också orsaka skador på musklerna och onormal trötthet.

Det finns också olika sorters lakrits, saltlakrits och sötlakrits. Ingen av dessa sorter är speciellt bra att ge till sin hund, men saltlaktris är förmodligen något farligare för hunden. Saltlakrits innehåller nämligen också det konstgjorda ämnet salmiak, som är ett salt som också kallas för ammoniumklorid.

Ammoniumklorid är ett svagt gift som också kan orsaka mag- och tarmproblem hos hundar, speciellt om de äter för mycket av det.

Generellt sätt så ska därför hundar inte äta lakrits, men det finns ingen anledning till oro om din hund äter lakrits i små mängder.

Om du fortfarande är orolig, eller om hunden upplever symptom så kan det däremot vara bra att ta det säkra före det osäkra och kontakta en veterinär.

Hur mycket lakrits kan en hund äta?

Det finns ingen exakt gräns för när en hund kan börja uppleva symptom från den lakrits som den har ätit, och det beror på olika faktorer såsom storlek och vikt på hunden.

En tumregel är dock att hundar inte bör äta mer än 1-2 gram lakritsgodis per kilo kroppsvikt.

Det innebär att små hundar och valpar inte kommer klara av att äta så mycket lakrits innan de kan visa symtom, medan större och vuxna hundar klarar av mer.

Om hunden äter mer än detta behöver det nödvändigtvis inte vara farligt för den, men det kan dock leda till symptom såsom illamående, diarré och kräkningar.

Dessa symptom är inte farliga i sig, men det är bra att vara uppmärksam på dem och att kontakta en veterinär om de inte går över eller om du är orolig.

Olika hundar kan även reagerar olika på lakrits, och vissa hundar kan vara mer känsliga än andra.


Du kanske också gillar