Börja med klickerträning för hund (Steg för steg)

Underbar Hund, 20 september 2022

Om du letar efter en metod för att lära din hund nya kommandon och trix så är klickerträning en av de mest effektiva metoderna för att lära hunden nya beteenden.

Klickerträning bygger på positiv förstärkning, vilket innebär att du belönar hunden när den utför ett önskat beteende. Klicket och belöningen (oftast godis) kombineras för att få hunden att associera klicket med en positiv upplevelse, och därefter är det bara att klicka sig fram till framgång.

I denna artikeln kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att komma igång med klickerträning.

Vad är klickerträning?

En klicker används för att snabbare kunna berätta för hunden vilket beteende som den får belöningen för. Det kan ta någon sekund att få upp hundgodis ur fickan och därför kommer klicket vara ett bättre hjälpmedel för att få hunden att associera beteendet med belöningen.

När du tränar med klicker så är det viktigt att det alltid kommer en belöning efter ett klick. Annars kommer klickerns betydelse att försvinna och klickerträningen kommer inte längre fungera lika effektivt.

Detta innebär att om du skulle råka klicka av misstag så ska du belöna hunden ändå, annars kommer klickern att förlora sin betydelse.

Förutom att använda en klicker så går det också att använda andra typer av ljud, och visuella signaler för att berätta för hunden att den gör rätt.

En klicker kan däremot vara väldigt bra att använda eftersom det är ett distinkt hjälpmedel som kan göra kommunikationen och träningen enklare.

Fördelar med klickerträning

Några av fördelar klickerträning är:

 • Alla hundar kan tränas med klicker - oavsett ålder eller ras.
 • Tydlighet - Eftersom en klicker låter likadant varje gång blir det ingen misskommunikation under träningen.
 • Snabb respons - Det blir enklare att belöna hunden i rätt ögonblick med en klicker.
 • Roligt - Det är väldigt rolig hundträning och det blir mycket enklare att lära hunden nya kommandon och trix.
 • Bättre kommunikation - du och din hund skapar ett språk som är svårt för varandra att misstolka.

Nedan kommer vi att gå igenom hur du kan börja klickerträna din hund steg för steg.

Hur börjar man med klickerträning? (Inklickning)

I början av klickerträningen kommer du endast att börja bekanta hunden med klickern, vilket också är det som brukar kallas för inklickning.

Inklickning är en enkel process och det enda som du behöver ha är en klicker och hundgodis.

Nedan går vi igenom hur du enkelt kan klicka in din hund och bekanta den med klickern.

 1. Lägg hundgodiset i fickan och håll klickern i ena handen.
 2. Fånga hundens uppmärksamhet
 3. Klicka på klickern utan att hunden gör något speciellt.
 4. Låt det gå en sekund och sedan stoppar du ner handen i fickan och tar upp en godis och ger den till hunden.
 5. Låt hunden svälja godiset och genomför processen igen några gångar.

Det som är viktigt att tänka på när du klickar in hunden är att händerna ska vara i en neutral position. Hunden ska inte kunna förknippa handrörelserna med belöning på något sätt. Låt det därför gå en liten paus på någon sekund mellan klicket och att du rör din hand mot fickan.

Vanligtvis behöver du inte lägga så mycket tid på att klicka in hunden, men gör processen några gånger till både du och hunden känner er säkra.

hund som ligger

Hur lär man hunden kommandon med klicker?

När du har klickat in hunden och den har bekantat sig med klickern så kan du börja använda den för att lära in nya kommandon.

Vad du ska göra för att lära hunden ett nytt kommando beror lite på vilket kommando som du vill lära den, men generellt sätt så följer samma princip för all typ av klickerträningen.

När du tränar med klicker så börjar du med en låg svårighetsgrad för att hunden ska få belöningen. Sedan ökar du svårighetsgraden och fortsätter på detta vis till hunden har lärt sig kommandot.

Ett av de vanligaste kommandona som man lär ut till en hund är "ligg". För att enklare kunna förklara hur klickerträning kan gå till kommer vi att gå igenom hur man kan lära ut detta kommandot till hunden nedan.

Lära hunden kommandot ligg

Nedan går vi igenom hur man kan lära hunden kommandot ligg.

 1. Fånga hundens uppmärksamhet och sätt dig ner på marken.
 2. Håll en godis ner mot hundens tassar (så att den blir tvingad att lägga sig ner för att komma åt)
 3. Klicka på klickern när den gör rörelser för att lägga sig ner och belöna hunden.
 4. Gör detta några gånger tills att hunden förstår vad den ska göra.
 5. För in kommandot "ligg" genom att säga det samtidigt som du för ner godiset mot tassarna. Klicka och belöna när hunden lägger sig ner.
 6. Håll ner godis mindre och mindre för varje gång, och lägg större vikt på kommandot.
 7. Kommunicera endast kommandot utan handrörelser. Klicka och belöna hunden när den gör rätt.

Detta är bara ett exempel på hur man kan lära in ett kommando.

En annan träningsmetod som använder sig av en klicker som kan mycket väldigt effektiv för att lära in nya kommandon är shaping, som bygger mycket på hundens egna initiativ.

Shaping bygger på att man formar beteenden och belönar hundens små steg fram till det slutgiltiga beteendet. Detta är framförallt en bra träningsmetod för dig som vill lära in mer komplexa beteenden och kommandon.

Tips för klickerträning

För att få ut det bästa resultat av din klickerträning så tänkte vi avsluta med att gå igenom några saker som är bra att tänka på.

 • Korta träningspass - Kör kortare pass och ta många pauser. Det är viktigt att hunden hela tiden kan hålla fokuset och inte blir frustrerad under inlärning.
 • Belöna med små godisbitar - Vid inklickning så kommer du att ge hunden en hel del godis och då kan det vara bra att använda rätt så små godisbitar.
 • Belöna ofta i början - När hunden försöker lära sig ett nytt beteende är det viktigt att komma ihåg att belöna ofta, och inte så höga krav på utförandet.
 • Vara konsekvent - Om ni är flera i familjen som tränar hunden är det bra om ni alla är konsekventa med kommandon under inlärningen. Annars kan det skapa förvirring hos hunden.
 • Håll uppe klickandet - Om du vill använda klickerträning långsiktigt så är det bra att hålla igång klickerträningen.

Du kanske också gillar