Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

Hur borstar man tänderna på en hund?

Underbar Hund, 10 juli 2023

Har du någonsin märkt att din hunds andedräkt inte luktar så fräscht? Kanske vill du veta hur du kan göra skillnad för din bästa vän? Då har du kommit helt rätt.

Många hundar har dålig andedräkt, men det finns ett mycket enkelt sätt att lösa detta på - tandborstning. Även om det kanske inte är det första du tänker på när det gäller hundvård, är det lika viktigt för din hund som det är för oss människor.

Regelbunden tandborstning bidrar inte bara till att bekämpa dålig andedräkt, utan det hjälper också till att motverka plack och tandsten som kan leda till allvarliga tandproblem och sjukdomar senare i hundens liv.

I den här artikeln kommer vi att dyka in i den något knepiga men oerhört viktiga uppgiften att borsta din hunds tänder.

Borsta tänderna på en hund (Steg för steg)

För att komma igång behöver du en speciell tandkräm för hundar. Detta beror på att vanlig tandkräm för människor kan vara skadlig om den sväljs eftersom det innehåller flour som är ett nervgift.

Det fungerar däremot lika bra att använda en eltandborste, som en vanlig tandborste.

Du hittar hundtandkrämer i din lokala djuraffär eller på nätet. Vi föredrar Virbac Enzymtandkräm som går att hitta hos Vetzoo.

1. Vänj hunden med tandborstning

Det första steget i tandborstningen är att vänja din hund med att du hanterar dess mun och tänder.

Börja med att försiktigt massera tandköttet med fingrarna i några sekunder i taget.

Gör detta någon gång om dagen i en vecka tills hunden är bekväm med att du rör vid dess tandkött.

2. Borsta hundens överkäken

När hunden är van med att du hanterar dess mun kan du börja med att borsta hundens hörntänder och sedan kindtänder i överkäken.

Borsta några mjuka tag på varje tand och tänk på att ta det försiktigt eftersom hunden har ett känsligt tandkött.

I detta steget kan hunden vanligtvis hålla munnen stängd och det räcker med att du lyfter lite på hunden övre läpparna för att komma åt.

3. Borsta hundens underkäke

När du borstat hundens överkäke börjar du på underkäken. Börja med hörntänderna och arbeta dig tillbaka till kindtänderna.

Kom ihåg att vara försiktig när du borstar varje tand.

4. Borsta hundens framtänder

När du borstat hundens hörntänder och kindtänder går du vidare till framtänderna.

När du borstar framtänderna är det viktigt att borsta extra försiktigt och med mjuka tag eftersom det brukar vara ett känsligt område för många hundar.

5. Borsta tändernas insida

När hunden är mer van med att du borstar dess tänder kan du också börja borsta tändernas insida. Håll hunden i överkäken och borsta försiktigt nedåt med mjuka rörelser.

Gör sedan samma sak med de nedre tänderna.

Insidan av tänderna är överlag inte lika viktig som på utsidan av tänderna eftersom det inte brukar bildas lika mycket plack där, men det skadar aldrig att borsta där också.

Hur ofta ska man borsta tänderna på hunden?

Om det är möjligt så är det bra att göra en daglig rutin av tandborstning, men som minst så bör du borsta hundens tänder en gång i veckan.

Genom att borsta hundens tänder regelbundet, hjälper du till att förebygga plack, tandsten och en dålig andedräkt.

Fundera på när under dagen som du hade kunnat föra in en rutin för att borsta hundens tänder. Det kan vara före frukost, på kvällen eller strax före sänggåendet.

När du borstar hundens tänder så är det också viktigt att tänka på att du inte ska använda din egen fluortandkräm, utan du bör istället använda en särskild tandkräm för hundar eftersom flour är giftigt för hundar.

Vilken tandkräm är bäst för hundar?

Den tandkrämen som vi tycker är bäst Virbac Enzymtandkräm, vilket är en hundtandkräm som smakar kyckling.

Denna tandkrämen innehåller enzymer som hjälper till att bryta ner och förhindra plack och tandsten. Det hjälper också till att förebygga en dålig andedräkt hos hunden.

Om du vill göra det enkelt för dig så finns det också tandkräm i pulverform som man kan tillsätta i hundens mat.

Du kan läsa mer om de olika alternativen i vår artikeln om den bästa hundtandkrämen.

Tips när du borstar tänderna på hunden

En del upplever att tandborstning kan vara lite jobbig. Hunden kan tycka att det är obekvämt om den inte är van i början också, så det är viktigt att ta det försiktigt när man börjar med tandborstningen.

Nedan går vi igenom några tips för att göra det enklare.

  • Börja när hunden är valp - Genom att sätta upp en rutin tidigt när hunden är valp blir det också enklare sen när hunden är vuxen.
  • Börja med korta sessioner - Börja borsta hundens tänder i korta sessioner i början. Det räcker med några sekunder i början för att vänja hunden, sedan kan du öka tiden på tandborstningen.
  • Välj en tid som passar er rutin - Hitta en tid som passar din dagliga rutin.
  • Använd en hundtandkräm - Det finns flera olika tandkrämer med olika smak så försök att hitta en tandkräm som din hund tycker om.
  • Var försiktig - Hundar kan vara känsliga i munnen, så det är viktigt att vara försiktig när du borstar deras tänder.
  • Ge en belöning - Om du belönar din hund med en godbit efter tandborstningen kan du göra upplevelsen mer positiv för den.

Du kanske också gillar