Hur lär man hunden att gå fint i koppel?

Underbar Hund, 30 augusti 2022

När man skaffar hund så upplever många problem när man först ska börja gå i koppel med sin hund. Men koppelträning för din valp är inte så svårt som det verkar.

I den här artikeln tar vi därför upp vad du behöver veta om koppelträning för valpar och ger dig några tips för att hjälpa dig på vägen.

Vad är koppelträning och varför är det nödvändigt?

Koppelträning är momentet för att lära en hund de nödvändiga färdigheterna för att gå i koppel. Detta inkluderar saker som att sitta och stanna i kopplet, gå bredvid sin ägare och gå med sin ägare utan att dra i kopplet.

Koppelträning av din hund är en viktig färdighet för alla hundägare. Det gör att du kan gå på promenader med din hund utan att känna att du ständigt drar runt dem, eller känna att de drar runt dig.

Bra koppeltärning kan också hjälpa till att förebygga skador på hundens hals om den drar mycket. Det kan även förebygga olyckor genom att lära din valp hur den ska bete sig ordentligt när den är ute offentligt.

Det är bra att börja koppelträna sina valp tidigt eftersom det är mycket enklare att lära sin valp att gå rätt, jämfört med senare när valpen har blivit vuxen.

När ska man börja koppelträna sin valp?

Det bästa är att börja koppelträna din valp redan när du fått hem den från hunduppfödaren, och när den är 8 veckor gammal.

Träning i koppel är en viktig del av processen att göra din valp till en väluppfostrad hund, men genom att sätta bra vanor tidigt kommer du ha det enklare att uppfostra valpen senare.

Koppelträna sin valp (steg för steg)

För att du enklare ska förstå de olika stegen i att träna sin hund att gå i koppel har vi delat upp träningen i några olika steg.

Dessa olika stegen inkluderar att introducera kopplet för hunden, att koppelträna vid rätt tillfälle, hur man får valpens uppmärksamhet och varför det är viktigt att uppmuntra och belöna valpen.

1. Introducera kopplet till din valp

Första steget i koppelträning är att introducera din valp för kopplet. Detta innebär vanligtvis att du lägger kopplet runt valpens hals, så att valpen får börja vänja sig att ha koppel och halsband.

Många valpar kan tyckas att det känns konstigt eller obehagligt i början så börja försiktigt och låt hunden bära halsbandet eller selen några minuter i taget.

2. Träna när valpen är trött

Om valpen drar mycket vid koppelträning är ett bra tips att försöka träna när valpen är trött och ni exempelvis har lekt en stund innan. Det kan göra att valpen är mindre benägen att dra i kopplet.

Tänk däremot på att valpen samtidigt inte får vara speedad om ni har lekt nyligen eftersom det snarare kan ge en motsatt effekt.

3. Håll kopplet slakt

När man koppeltränar är det viktigt att inte låta hunden dra i kopplet eftersom det annars lätt kan bli en vana. Om hunden drar mycket kommer den även bygga upp mer musklatur i halsen, vilket kan leda till att den kommer kunna dra ännu mer i framtiden.

Man ska därför försöka ha ett slakt koppel när man är ute och går och detta gör man lättast genom att gå ut med ett lite längre koppel och hela tiden försöka ha valpens uppmärksamhet.

Låt inte heller valpen nå dit den drar eftersom den annars lätt kan bli ett belönande beteende om valpen först får dra och sedan når dit som den har som mål.

4. Få valpens uppmärksamhet

Att fånga valpens uppmärksamhet när man koppeltränar med valp är något av det allra viktigaste för att hunden senare ska bli duktig med att gå i koppel.

Många hundägare kan däremot ha svårt att göra detta, men mycket handlar om att göra promenaden roligare för valpen. Om du inte gör promenaden rolig för hunden, kommer den vilja söka sig till andra mer intressantare saker.

5. Uppmuntra valpen och belöna

Det är också viktigt att du belönar och uppmuntrar valpen när den gör rätt under koppelträningen. Du kan exempelvis belöna valpen genom att ge den en liten godisbit under promenaden när den gör rätt och går fint.

Att göra promenaden mer lekfull kan också vara ett annat sätt att uppmuntra valpen.

6. Börja i ett lugnt område.

När du börjar koppelträna är det bra att börja i ett lugnare område där det inte finns lika många distraktioner för valpen.

Detta kommer nämligen göra det mycket enklare för hunden eftersom det inte kommer finnas lika mycket annat som kan fånga dess uppmärksamhet.

7. Var konsekvent och tålmodig

När du koppeltränar din hund är det också viktig att du är konsekvent och tålmodig. Det kan ibland ta lite tid att få valpen att uppföra sig på rätt sätt men genom att vara konsekvent och koppelträna valpen så kommer den att lära sig.

Var också konsekvent när ni är ute och går och gör exempelvis inga undantag om valpen skulle börja dra.

Försök istället att fånga hundens uppmärksamhet under promenaden, och glöm inte heller bort att belöna den när den gör rätt.

Sammanfattning

Många kan uppleva problem när man ska börja gå ut i koppel med sin valp, men det behöver egentligen inte vara så svårt.

För att lära hunden att gå fint i koppel är det framförallt viktigt att du belönar hunden när den gör rätt, är konsekvent och tålmodig, samt inte låter hunden dra.

En viktig del i koppelträning och att få hunden att sluta dra är att lyckas fånga hundens uppmärksamhet, genom att exempelvis belöna hunden plöstligt när den gör rätt och göra promenaden alltmänt rolig för hunden.

Relaterade artiklar: Halsband eller sele? Vad är egentligen bäst?


Du kanske också gillar