7 tips för att din hund ska sova genom hela natten

Underbar Hund, 8 juli 2022

Ibland är det vanligt att hundar rör på sig eller har svårt att sova på natten. Anledning till detta kan bero på flera orsaker, kanske har hunden bara mycket energi, den kanske har svårt att sova eller så kanske den behöver gå ut för att utföra sina behov.

I denna artikeln ger vi dig 7 tips för att din hund ska kunna sova genom hela natten.

1. Få din hund att vänja sig vid en rutin vid sänggåendet

Precis som människor kan hundar dra nytta av att ha en rutin för sänggåendet. Det innebär att du ungefär 30 minuter innan du vill att din hund ska sova börjar göra saker i samma ordning varje kväll.

En bra rutin för din hund varje natt kan vara att börja släcka ner ditt hem, ta med dem på en kort promenad där de får chansen att kissa och sedan borsta tänderna.

Om du vill att din hund ska slappna av kan du också ge den en lätt hundmassage. Förutom att massage kan få din hund att slappna av har massa också många andra fördelar.

2. Se till att din hund får tillräckligt med motion

Hundar som får mycket motion under dagen har tenderar att sova bättre under natten. Detta beror på att aktiviteten under dagen tröttar ut dem så att de kan sova djupare och längre på natten.

Du behöver däremot inte ta med din hund på en långpromenad varje dag, utan en bra lek med apportering eller frisbee i parken kommer också hjälpa till att förbruka en del av deras energi.

3. Placera hundens säng på en tyst och mörk plats

Hundar gillar att sova på mörka, tysta platser där de känner sig trygga och säkra. Försök att lägga din hunds säng i ett hörn av rummet där det inte finns så mycket ljus och där ingen kommer röra på sig.

Du kan också täcka sängen med en hundfilt för att få den att kännas mer mysig och avskild.

Många hundar kan också gilla platser där det är lite kallare och på grund av detta brukar många hundar även gilla att ligga framför dörren eftersom det är lite drag där.

4. Håll huset svalt och bekvämt

Precis som människor har hundar lättare att sova när det är för varmt eller kallt i huset. Under sommarmånaderna kan du försöka hålla huset svalare genom att sätta igång fläktar eller luftkonditionering.

Precis som vi sa tidigare gillar många hundar också att sova framför dörren eftersom det ofta finns ett drag där, vilket gör det lite svalare.

5. Ge din hund lite vitt brus

Vissa hundar tycker att det är bra att sova med ljudet av vitt brus i bakgrunden. Detta kan vara ljudet från en fläkt, luftkonditionering, luftfuktare eller till och med en tv som är inställd på låg volym.

Något som också hade kunnat fungera är lite lugnande musik på låg nivå om din hund verkar reagera bra på det.

6. Försök med aromterapi

Lavendel är till exempel båda kända för att ha lugnande effekter och kan fungera som aromterapi. Idag finns det exempelvis leksaker såsom Aroma dog som använder sig av detta.

Även om dessa leksaker framförallt riktar sig att lugna ner hunden under dagen kan de också vara till hjälp för att få hunden att sova på natten.

7. Se till att din hund är bekväm

Slutligen är det viktigt att se till att din hund är bekväm och inte har ont någonstans. Om din hund har svårt att sova det kan bero ett annat medicinskt tillstånd. Om du är orolig för din hunds sömnvanor bör du alltid kontakta din veterinär.

Tänk också på att aldrig störa en hund när den väl somnat eftersom det kan göra det svårare för den att somna om igen.

Detta var 7 tips för att din hund ska sova genom natten och vi hoppas att den här artikeln har hjälpt dig att förstå hur du kan hjälpa din hund att sova bättre på natten.

Om du är orolig för din hunds sömnvanor rekommenderar vi dig dock alltid att kontakta din veterinär.

Vill du veta mer om hundar sömnvanor? Läs mer här!


Du kanske också gillar