Halsband eller sele? Vad är egentligen bäst?

Underbar Hund, 27 maj 2022

På promenader kan man både välja att ha halsband eller sele på sin hund, men vad är egentligen bäst? Halsband eller sele?

I denna artikeln kommer vi jämföra halsband och selen, samt ta upp ett antal fördelar och nackdelar med de båda alternativen.

Ska man använda halsband eller sele för sin hund?

Det finns många åsikter om man ska halsband eller sele på sin hund. En del anser att det är skönare för hunden att ha ett sele, och att det är bättre för ryggen. Andra anser att man ska ha halsband på hunden.

Om man har en dragig hund kan sele vara bäst eftersom det minskar risken för att hunden skadas i nacken. Många anser nämligen att ett halsband kan skada hundens nacke om den drar för mycket i hundkopplet.

Det finns även de som anser att det är tryggare för både hunden och föraren om man har en sele, eftersom det kan ge större kontroll över hunden. Hunden kan exempelvis inte göra sig fri från selen, vilket kan gå med ett halsband.

Halsband har dock andra fördelar, och det är exempelvis smidigare att ta av och på vid behov. Halsband är också mer bekvämt för hunden att ha på sig, enligt vissa.

Det råder därmed stor oense kring denna frågan, men i grunden får alla hundägare bestämma över hur de själva ska göra.

Vad är fördelarna med att använda sele?

En av fördelarna med att använda sele är att det kan ge större kontroll. Detta är särskilt viktigt i skogsområden, där hunden lättare kan göra sig fri från halsbandet.

En annan fördel är att det minskar risken för skador i nacken, eftersom dragkraften inte ligger på halsbandet. Detta gäller särskilt vid starka drag och ryck när hunden har ett halsband.

Att använda sele är också fördelaktigt om du har en liten valp eftersom valpar vanligtvis har en mycket ömtåligare nacke jämfört med en fullvuxen hund. Om du skulle använda halsband kan det nämligen vara enkelt att skada valpens nacke vid starka rygg eller drag.

Det finns även de som anser att sele är skönare för hunden att ha på sig, och det kan även vara bättre för hundar med kort nos som ibland kan ha andningsproblem eftersom en sele inte drar åt vid halsen lika mycket som ett halsband.

hundsele

Hur väljer man rätt sele till sin hund?

När man väljer sele till sin hund är det viktigt att tänka på att olika hundar behöver olika storlekar. Det finns selar för stora, såväl som för små hundar. Hur stor sele du behöver är först och främst något som du behöver kolla upp.

Det finns också selar som är gjorda i olika material, och det är viktigt att tänka på hur din hund reagerar om selen exempelvis skulle bli våt. Materialet på selen kan även variera i kvalité, och det är viktigt att titta på tester av olika selar för att hitta en bra.

Det finns olika selar som varierar i hur de är byggda såsom vanlig sele, VGW-sele och dressyrsele.

Det finns även exempelvis flera selar som passar bättre för dem som brukar löpträna mycket tillsammans med sin hund.

När man har hittat en lämplig sele för sin hund är det sedan viktigt att anpassa den efter hunden, och att den sitter tight nog för att inte kunna göra sig fri från selen. Men samtidigt ska den inte sitta för tight, eftersom det då kan bli obekvämt för hunden.

Vilka fördelar finns med att använda halsband?

Halsband är vanligare att använda jämfört med sele, och det finns en rad olika fördelar med att använda halsband.

En av fördelarna är att det är väldigt smidigt och enkelt att ta av och på, och det går snabbt att få på hunden.

En del hävdar även att halsband kan vara bekvämare om hunden går fritt och inte drar mycket.

Tillsist, så brukar även halsband vara billigare jämfört med selar, och det finns flera olika modeller att välja mellan.

Vad är bäst för dig och din hund?

Det finns fördelar och nackdelar med både halsband och sele, och det är upp till varje enskild hundägare att avgöra vad som är bäst för just deras hund.

En del föredrar att använda sele på grund av kontrollen och för att minska risken för skador, medan andra hellre tar på hunden ett halsband för smidighets skull.

Det är viktigt att pröva sig fram för att se vad som passar just din hund bäst.

Om du har en dragig hund kan det vara en bra idé med en sele, som ger bättre kontroll över hunden. Dock ska man vara noga med att inte ha den för stram, för då kan det bli obekvämt och till och med skadligt för hunden.

Det brukar också vara fördelaktigt att använda en sele för valpar eftersom deras nackar är mer ömtåliga och därmed lättare kan skadas vid starka ryck eller drag.

Om din hund däremot inte är speciellt dragig brukar det fungera utmärkt med att använda halsband. Den bästa varianten kan också vara att variera mellan sele och halsband, beroende på olika tillfällen.

Exempelvis kan det vara bra med sele när man ska gå långpromenader eller är i skogen, medan det vardagliga bruket av halsband kan fungera bra i de allra flesta fall.


Du kanske också gillar