Golden Doodle - Allt om den populära pudelhybriden

Underbar Hund, 9 augusti 2022

Golden Doodle är en korsning mellan Golden retriever och pudel och det är en populär blandras. Dessa hundar är kända för sina vänliga, kärleksfulla och hängivna personlighet.

I denna artikel tar vi en titt på allt du behöver veta om Golden Doodles, inklusive deras historia, temperament, vårdbehov och mycket mer. Så om du funderar på att skaffa en Golden Doodle eller bara vill lära dig mer om denna populära ras, läs vidare!

Fakta om Golden Doodle

Goldendoodle är i allmänhet en glad, vänlig och hängiven hund som är en blandning mellan Golden retriever och pudel. De är bra familjehundar och trivs bra med barn och andra husdjur.

En Golden doodle-hane väger vanligtvis mellan 14 till 32 kg, medan en hona kan väga upp till 27 kg. Detta är ett stort spann i storlek och det beror vanligtvis på vilken typ av pudel som hunden ursprungligen har parats med.

Mankhöjden för en Golden doodle brukar vara mellan 40-61 cm. Det finns dock även miniatyrversioner som är endast 33 cm höga.

Livslängden för en Golden Doodle är cirka 10 till 15 år.

Dessa hundar finns i en mängd olika färger, bland annat blonda, bruna, svarta och vita. De kan också vara en blandning av två eller flera färger. Detta beror framförallt på grund av att pudel finns i många olika färger.

Golden Doodles päls är vanligtvis lockig och tät, men den kan också vara vågig eller rak.

Golden Doodles historia

Golden Doodle är en relativt ny blandras som korsades i början av 1990-talet i Nordamerika och Australien.

Syftet med aveln var att skapa en hund som kombinerade de bästa egenskaperna hos Golden Retriever och Pudel, och den sågs som ett större alternativ till den populära blandrasen Cockerpoo.

Goldendoodle brukar även jämföras med labradoodle, som är en annan populär pudelhybrid. Men labradoodle är istället en korsning mellan labrador och pudel.

Golden doodles ses idag som de är idealiska familjehundar tack vare sin vänliga och hängivna personlighet. De är också populära som terapihundar på grund av sin lugna och mjuka natur.

Goldendoodles har även använts som ledarhundar, servicehundar och spårhundar.

Hur är en Golden Doodle?

Golden Doodles är i allmänhet mycket vänliga, kärleksfulla och hängivna hundar som är utmärkta familjehundar. De är bra med barn och andra husdjur, och de har ett rykte om sig att de är mycket intelligenta hundar som är lätta att träna.

Deras temperament kan dock variera från hund till hund eftersom det beror på gener, träning och socialisering.

Golden Doodles måste motioneras regelbundet eftersom de är aktiva hundar, och de behöver också mental stimulans i form av lek och träning.

För att se till att en golden doodle får ett bra temperament är det även viktigt med mycket socialisering.

Om du funderar på att skaffa en Golden Doodle-valp, se till att du hittar en ansedd uppfödare. Detta är viktigt för att säkerställa att du får en frisk valp med ett bra temperament.

golden doodle

Skötselbehov hos Golden Doodle

Golden Doodle är en hundras med relativt lite underhåll, men de behöver trimmas ungefär varannan månad för att de ska ha en fin och välvårdad päls.

Hunden behöver även duscha, men inte för ofta eftersom en golden doodle då förlorar sin oljiga päls som skyddar mot regnet.

Klorna behöver klippas var 2-3:e vecka och hundens tänder ska också borstas regelbundet för att undvika att plack bildas.

Som för alla hundar är det också viktigt med motion för Golden Doodle eftersom det är en aktiv ras. De behöver minst en timmes motion per dag för att hålla sig friska och lyckliga.

Hur mycket kostar en Golden Doodle?

En Golden Doodle tillhör en av de dyrare hundraserna och det är inte ovanligt att de kostar 20 000 till 40 000 tusen kronor. Priset varierar mycket beroende på uppfödare, pälstyp, storlek och plats.

Om du funderar på att skaffa en Golden Doodle, se till att du gör din research för att hitta en seriös uppfödare och undvika att bli lurad.

En annan anledning till det höga priset för en Golden Doodle är att det är en relativt populär hundras med en lågt utbud på grund av att det finns rätt så få uppfödare.

Goldendoodles hälsa

Golden Doodles ses överlag som en frisk blandras med få hälsoproblem. Som alla hundar kan de dock vara mottagliga för vissa hälsoproblem.

Om en Golden Doodle får hälsoproblem är det vanligtvis liknande hälsoproblem som dem som är vanliga hos en Golden retriever eller en pudel.

Några hälsoproblem som kan drabba en Golden Doodle är:

  • Höftledsdysplasi
  • von Willebrands sjukdom
  • PRA (ögonsjukdom)

Överlag är Golden Doodles en frisk hundras, men det är viktigt att hitta en seriös uppfödare för att få en hund från en bra blodlinje och minimera risken för hälsoproblem.

Att hitta en seriös uppfödare är viktigt när man letar efter en pudelhybrider eftersom det finns många giriga uppfödare som endast föder upp blandrasen på grund av det höga pris de kan ta ut.

Andra vanliga frågor om Goldendoodle

Nedan går vi igenom några andra ofta ställda frågor om Golden Doodles.

Vad är skillnaden mellan en labradoodle och en goldendoodle?

Den största skillnaden mellan en labradoodle och en goldendoodle är att labradoodles föds upp från labrador retriever och pudlar, medan goldendoodles föds upp från golden retriever och pudlar. Labradoodles tenderar också att vara något större än Goldendoodles.

Vad är skillnaden mellan en mini Goldendoodle och en vanlig Goldendoodle?

Den största skillnaden mellan en mini goldendoodle och en vanlig goldendoodle är storleken. Mini goldendoodles är mindre än vanliga goldendoodles och kräver därför lite mindre motion, men de har vanligtivs liknande temperament och är båda kärleksfulla hundar.

Gillar Goldendoodles att simma?

De flesta Goldendoodles älskar att simma, och detta kommer troligtvis från Golden retrievern som också är en mycket bra simmare.

Om du funderar på att ta med din Goldendoodle till sjön eller havet, se till att du introducerar den gradvis till vattnet.

Skäller Goldendoodles mycket?

Golden Doodles kan skälla en hel del, men det beror oftast på den enskilda hunden. Vissa Golden Doodles skäller nästan aldrig, andra gör det bara när de behöver det, medan andra skäller mer än genomsnittet.

Om du är orolig för att din Goldendoodle ska skälla för mycket, se till att du skaffar en från en trovärdig uppfödare som kan hjälpa dig att välja en hund med ett något lugnare temperament.

Läs mer: Fördelar och nackdelar med en blandras


Du kanske också gillar