Skaffa en blandras - Fördelar och nackdelar

Underbar Hund, 4 augusti 2022

En blandras är vanligtvis en hund som saknar stamtavla, och är en blandning mellan två eller flera olika blandraser. Några av de vanligaste blandraserna är cockerpoo, labradoodle och schablador.

När man skaffar en blandras så är det flera saker som man behöver tänka på eftersom det både finns fördelar och nackdelar med en blandras. I denna artikeln går vi igenom för- och nackdelar för att du ska kunna ta reda på om en blandras eller renras är rätt för dig.

Fördelar med att skaffa en blandras

Blandraser kan precis som vanliga renrasiga hundar vara utmärkta sällskaps- och familjehundar. Några av de största fördelarna med en blandras är att det går att kombinera flera raser du gillar, de är billigare och de tenderar att löpa en lägre risk för vissa sjukdomar.

Nedan går vi igenom dessa olika fördelarna med ingående.

1. Går att kombinera olika raser som du gillar

Om du är ute efter en hund och inte har något emot att köpa en blandras så är en fördel att det går att kombinera olika raser som du tycker om.

En vanlig hundras är exempelvis labradoodle, vilket är en blandning mellan labrador och pudel. Det ses ofta som en väldigt bra kombination och labradoodles har bland annat gjort sig väldigt populära som ledarhundar.

2. En blandras brukar vara billigare

En annan fördel med blandraser är att de oftast är billigare jämfört med vanliga renrasiga hundar. Anledningen till varför de är billigare är vanligtvis på att blandraser inte är lika efterfrågade som renrasiga hundar, även om det inte är något fel på dem.

Om du inte har något emot att köpa en blandras betyder detta att du kan spara pengar på att köpa en hund. Dessa pengarna kanske du istället kan använda till att köpa annat som du behöver till hunden såsom en smart hundsele, ett snyggt hundhalsband eller hundmat.

3. En blandras kan ha lägre risk för sjukdomar

En fördel med blandraser är att de generellt sätt kan ses som friskare än renrasiga hundar eftersom de har en större genetisk mångfald.

Den större genetiska mångfalden gör att de är mindre benägna att ärva genetiska sjukdomar som är vanliga hos vissa renrasiga raser. Många labradorer har exempelvis en ärftlig sjukdom som heter EIC (excercise induced collapse), där hunden kan kollapsa efter hård ansträngning.

blandras

Nackdelar med att skaffa en blandras

Förutom de fördelar som vi har gått igenom tidigare så finns det också nackdelar med att skaffa en blandras.

Några av nackdelar med att skaffa en hundras är att du inte vet hur hunden kommer bli och fungera, du kan inte vara delaktig i rasklubbar och du vet ofta mycket lite om vilka sjukdomar som finns i hundens stamtavla.

Dessa olika nackdelarna går vi igenom mer nedan.

1. Du vet lite om hur blandrasen kommer fungera

När man skaffar en blandras så vet man väldigt lite om hur hunden kommer att fungera senare. Detta beror på att blandade raser inte är avlade för ett specifikt syfte eller för att ha vissa egenskaper.

Detta innebär att det kan vara svårare för dig att förvänta dig egenskaper kring hundens temperament, storlek, hälsa och så vidare. Det kan sluta med att du får en hund som inte passar dina behov eller förväntningar.

2. Du kan inte delta i rasklubbar

En annan nackdel är att du inte kommer kunna delta i många rasklubbar och kennelklubbar om du skaffar en blandras. Det beror på att rasklubbarna är avsedda åt specifika renrasiga hundar.

Detta betyder att du kommer gå minste om många aktiviteter som du kanske annars hade kunnat få med andra hundägare.

3. Du vet ofta lite om hundens stamtavla

När du köper en blandras så vet du sällan mycket lite om hundens stamtavla, vilket är en nackdel.

Det betyder också att det kan finnas sjukdomar och andra hälsoproblem som din hund kan vara extra mottaglig för. Detta beror på att du inte vet vilka sjukdomar som är vanliga i hundens släkt.

4. En blandras får inte tävla inom alla grenar

Om du är sugen att tävla med din hund, så kan det också vara en nackdel med att köpa en blandras.

En del tävlingar riktar sig endast mot renrasiga hundar och detta innebär att du inte kommer kunna delta på de tävlingarna. En del tävlingar såsom agility eller lydnad kommer du dock kunna delta med även om du har en blandras.

blandras

Vad mer ska du tänka på när du köper en blandras?

Om du funderar på att köpa en blandras så finns det vanligtvis en hel del mer saker som du behöver ha koll på jämfört med om du köper en renrasig hund.

Nedan går vi igenom några olika saker som du behöver ha koll på om du köper en blandras.

Träffa hundens föräldrar

Om du funderar på att köpa en blandras är det viktigt att du får träffa valpens föräldrar eftersom det kan säga en hel del om hur din egen hund senare kommer att bli.

Vanligtvis brukar det alltid gå att träffa mamman till din hund, medan det kan vara svårare att träffa pappan till valpen. Oavsett så bör du försöka få en bild på hur pappan är genom att ställa frågor och exempelvis efterfråga bilder.

Genom att få en bättre bild på hundens föräldrar får du en uppfattning på hur din egen hund senare kommer att bli när det gäller temperament, storlek, hälsa och så vidare.

Kolla upp uppfödaren

När du köper en hund bör du alltid kolla på uppfödaren och själv känna efter om uppfödaren känns seriös eller inte. En nackdel när du köper en blandras är att det vanligtvis finns lite fler oseriösa uppfödare.

Det är alltid bäst att undvika uppfödare som känns oseriösa, eller om du får en känsla av att något är fel. Om du köper en blandras tycker vi också att det är ännu viktigare att du kollar upp uppfödaren noggrant eftersom risken är större att något kan gå fel.

Om du känns som att uppfödaren försöker snabba på köpbeslutet så kan det vara ett tecken på att något är fel. Det är viktigt att uppfödaren är mån om sina egna hundar och bryr sig om att de ska hitta ett bra hem.

Gör en hälsokontroll

Ibland när man köper en hund kan det också finnas anledning till att göra en hälsokontroll innan du tar hem valpen.

En hälsokontroll är ett bra sätt att se till att din valp är frisk och inte har några allvarliga hälsoproblem. En hälsokontroll omfattar vanligtvis en undersökning av en veterinär som tittar på hundens allmänna hälsa och kontrollerar om den har några ärftliga och synbara sjukdomar.

Andra vanliga frågor om blandraser

Nedan går vi igenom några av de vanligaste frågorna om blandraser.

Vilken är den vanligaste blandrasen?

Det är svårt att säga vilken blandras som är vanligast, men vi tror att en blandras mellan en Labrador Retriever och en annan hundras är den mest populära. Detta beror på att labrador är den mest populära hundrasen i Sverige.

Hur mycket kostar en blandrashund?

En blandras är billigare än en renrasiga hund och kostar omkring 4000-8000 kronor. Det kan jämföras med en renrasig hund som kan kosta dubbelt så mycket. Hundens pris är därför en stor fördel när du köper en blandras.

Är det värt att köpa en blandras?

Det finns både fördelar och nackdelar med att köpa en blandras, och om det är värt det är något som du kommer behöva bestämma över själv. Blandraser kan precis som renrasiga, vara underbara hundar med en bra personlighet.

Kan en blandras ha stamtavla?

En stamtavla är ett släktträd där man kan se valpens mor och farföräldrar genom tiden, så självklart kan en blandras också ha en stamtavla. Det kan däremot vara svårare att validera att en blandras har en korrekt stamtavla ibland, vilket är en nackdel.


Du kanske också gillar