Hur är det att ha en Golden retriever?

Underbar Hund, 31 maj 2022

Golden retrievern är en underbar hundras på många sätt. De är mycket vänliga, intelligenta och kärleksfulla hundar som är bra familjehundar. De är också relativt lätta att träna och är bra med barn och andra djur.

I denna artikeln kommer du få lära dig mer om hur det är att ha en Golden retriever. Min familj har haft Golden i mer än 7 år så mycket av denna artikeln bygger på personliga erfarenheter.

Hur är en Golden retriever som hundras?

En av de bästa sakerna med Golden Retrievers är deras vänliga och kärleksfulla natur. De är bra med barn och andra djur och är underbara familjehundar.

Golden Retrievern älskar även att leka apport och kommer ofta att ta med sig sin favoritleksak att leka med. De gillar framförallt att bära på saker och om de hälsar på dig föredrar de att ha något i munnen.

Överlag är det också mycket aktiva hundar och behöver mycket motion, så om du letar efter en soffpotatis hund, är en Golden inte något för dig. Samtidigt kan detta variera mellan olika individer, en del Goldens kommer kräva mer aktivitet än andra.

Många Goldens retrievers gillar även mat, även om det inte är något som jag märkt med våra. En del menar att Golden är en av de hundar som är mest matmotiverade, men jag skulle säga att de är någonstans emellan. De gillar alltid en godbit, men de tigger inte om mat ifall de är tränade.

Fakta om Golden retrievern

Golden Retriever är en ras från gränstrakterna mellan England och Skottland, där den utvecklades under senare hälften av 1800-talet. Jägare behövde en retriever för att leta efter fåglar och små djur som dödades under jakttävlingar.

Idag är Golden retrievern en vanlig familjehund och används också i en mängd olika arbetsuppgifter, bland annat som sök- och räddningshundar, assistanshundar för handikappade, och terapihundar.

Golden retrievern har en välbalanserad och kraftfull kroppsbyggnad för att kunna vara aktiv med snabba rörelser. Mankhöjd för hanar är 56–61 cm och för tikar 51–56 cm. En Golden retriever brukar normalt sätt väga omkring 27-36 kg.

Hur mycket motion behöver en Golden retriever?

Golden retriever är en aktiv hundras, vilket innebär att de behöver en hel del motion för att hålla sig friska och lyckliga.

Vanligtvis behöver en Golden ungefär 1-3 timmar aktivitet per dag. Det kan vara en kombination av promenader, löpning, lek och andra aktiviteter. Vanligtvis brukar man ta 3 promenader per dag, en på morgonen, efter lunchen och en på kvällen.

Vanligtvis brukar även promenaden på lunchen vara lite längre, medan de andra två promenaderna är lite kortare men hur man gör får man bestämma helt själv.

Om du inte ger din Golden tillräckligt med motion kan de bli rastlösa och även gå upp i vikt. Det är därför viktigt att se till att de får tillräckligt med aktivitet varje dag.

Vad är det bästa sättet att träna en Golden Retriever?

Golden Retrievern är relativt lätta att träna, även om de kräver tålamod precis som med alla hundar.

Det bästa sättet att träna Golden retrievern är att använda positiv förstärkning, till exempel belöning med hjälp av godis eller beröm. Det betyder alltså att du belönar dem när de gör något som du vill att de ska göra saker såsom att sitta, stanna eller komma.

Det är också viktigt att vara konsekvent med dina kommandon och inte ge efter om de inte lyssnar till en början.

Det kan vara frestande att ge dem en godbit om de inte lyder, men det kommer bara att förvirra dem och göra träningsprocessen långsammare, så gör inte det.

Det är också bra att dela upp sina träningstillfällen så att man inte försöker lära hunden allt på en och samma gång, eftersom det då kan bli för mycket för hunden.

golden ligger ner

Vilka hälsoproblem kan Golden Retriever ha?

Tyvärr kan Golden Retriever, liksom alla hundraser ha flera olika sjukdomar och hälsoproblem.

Agria skriver bland annat att de rekommenderar att Goldens besöker veterinären mer än jämförelsegruppen Alla hundar. De skriver även att de vanligaste orsakerna till besök är:

  • Symtom mage/tarm
  • Rörelseapparaten
  • Tumörer

Något som också är vanligt bland många Golden är hälsoproblem kopplat till deras öron, vilket är vanligt bland många hundar med liggande öron.

En Golden kan få fler sjukdomar i öronen så som öroninflammationer och blodöra.

Agria skriver även att "bakteriella infektioner av olika slag och hypotyreos, som innebär nedsatt funktion av sköldkörteln, är vanligare för golden retriever än för Alla Raser".

Detta kan låta som mycket, men det är viktigt att komma ihåg att alla Goldens inte drabbas av alla dessa sjukdomar och att många aldrig får några hälsoproblem alls.

Hur gamla blir golden retriever?

Livslängden för en Golden Retriever är ungefär 9-12 år, även om vissa kan leva längre, och en del inte kommer att bli så gamla.

Många Goldens brukar även bli rätt så gamla om man jämför genomsnittliga ålder med andra hundraser. Så om du letar efter en hund som kommer att vara med dig i många år framöver, kan en Golden kan vara ett bra val.

Hur mycket kostar en Golden Retriever?

Kostnaden för en Golden Retriever kan variera beroende på var du bor, vilket släktträd som den har och vilket hälsoproblem den stöter på under sin livstid.

I Sverige kan kostnaden för att köpa en Golden Retriever ligga mellan 15 000 och 20 000 kronor. Samtidigt finns det även de som kan kostar mer eller mindre än det.

Om du exempelvis köper en äldre hund kommer den inte att kosta lika mycket som en yngre.

En hund med god stamtavla och utan hälsoproblem kostar mer än en blandras med Golden eller en hund med vissa hälsoproblem i släkten.

Hur mycket kostar en Golden retriever per månaden?

När du köpt din Golden retriever finns det även fler andra kostnader såsom mat, försäkringar och annat.

Dessa kostnader kan variera men brukar ligga på ungefär 1 000 kronor per månad i genomsnitt. Kostnaden kan bero på faktorer som hundens ålder och om du måste betala för eventuella hälsoproblem som kan uppstå.

Vad är skillnaden på en jaktgolden och vanlig golden?

Ibland säger man att det finns två typer av goldens: de som föds upp för jakt och de som föds upp för utställning.

De Goldens som kallas för jaktgolden har vanligtvis mer jaktvilja och används därför mer på fältet. Utställningsgoldens är istället vackrare och har vanligtvis avlats fram utefter deras utseende.

Det finns dock ingen egentlig skillnad mellan de två typerna, och de flesta Goldens brukar exempelvis ha lite jakt inom sig. Vår ena Golden har exempelvis mycket jakt inom sig trots att det är en "utställningsgolden".

När man ska köpa en golden är det istället bäst att kolla på stamtavlan och se hur hundens föräldrar och mor- och farföräldrar har använts.

Om du till exempel letar efter en Golden som kommer att användas för jakt är det är bra att leta efter en vars föräldrar eller farföräldrar har använts för jakt. Du kan också självklart prata med uppfödare för att få en bättre bild över hur det ser ut.

glad golden retriever

Vilka utmaningarna finns med att ha en Golden Retriever?

Utmaningarna med att äga en Golden Retriever skiljer sig inte så mycket från utmaningarna med att äga vilken annan hund som helst.

De kräver tid, tålamod och de kan få vissa hälsoproblem under sin livstid.

Men om du är beredd på dessa saker och är villig att lägga ner om du lägger ner tid och ansträngning kan en Golden Retriever vara en fantastisk följeslagare i många år framöver.

Golden retrievern är en helt underbar hundras som är kända för sin lojalitet, lydnad och vänlighet. De är bra familjehusdjur och är utmärkta med barn.

Andra vanliga frågor om Golden retrievern

Här är några andra vanliga frågor om Golden Retrievern som du kanske kan ha nytta av.

Skäller Golden Retrievern mycket?

Nej, Golden Retrievers är inte kända för att vara särskilt skälliga hundar. De kan skälla när de vill ha något eller när någon står vid dörren, men de är inte kända för att vara överdrivet skäggiga.

Fäller Golden Retrievern mycket?

Ja, Golden Retrievers fäller ganska mycket. De har en rätt så tjock päls och de fälls lite under hela året, även om de kan fällas mycket mer vid vissa tidpunkter.

Hur ofta ska man duscha en Golden Retriever?

En Golden retriever har medellång päls som är slät eller vågig och de fäller ganska mycket, därför behöver den också duscha rätt så ofta.

Normalt sätt brukar man rekommendera att en Golden ska duscha ungefär en gång per månad. Men om din hund tappar mycket hår kan du behöva duscha den oftare.

Kan man klippa Golden retrieverns päls?

Ja, man brukar klippa pälsen på Goldens eftersom deras päls annars kan bli rätt så långhårig. En Golden kan ha kort eller lång päls, beroende på vad du föredrar.

Du kan antingen klippa pälsen själv eller så kan du gå till en hundfrisör som gör det åt dig. Om du gör det själv finns det flera guider på Youtube som du kan se på.

Är golden retriever en brukshund?

Golden kan ses som en allroundhund och lämpar sig både jakthund eller sällskapshund.

Mängden jaktvilja i en golden kan däremot variera från hund och hund, men de flesta goldens hämtar gärna en boll eller frisbee om du kostar den.


Du kanske också gillar