Vilken är världens minsta hund?

Underbar Hund, 15 september 2022

Den minsta hunden som någonsin levts i världen är en chihuahua som kallades för Miracle Milly, och som vägde så lite som 0.5 kg. Milly äger flera världsrekord, bland annat för att vara den minsta hunden som någonsin fötts och den minsta hunden som någonsin levt.

Hunden Milly gick tyvärr bort under 2020, men chihuahuan är fortfarande den minsta hundrasen som finns i hela världen. Chihuahuor är också en ganska populär hundras, och många hundägare gillar just den här rasen på grund av deras lilla storlek.

Nedan kan du se en video om chihuahuan Milly som har världsrekordet för att ha varit världens minsta hund.

Fakta om hundrasen Chihuahua

Chihuahuas är en mycket alert och intelligent hundras. Trots sin lilla storlek är det en modig hund. De flesta chihuahuor älskar att vara i sällskap med människor och är lojala mot sina ägare. De är också lättlärda och kan lära sig olika tricks och kommandon.

Hundrasen härstammar från Mexico och de väger vanligtvis mellan 0.5 kg och 2 kg. Historiskt så har rasen använts till att jaga olika smådjur och andra små gnagare.

Om vi jämför chihuahuans storlek, med en annan populär och större hund såsom Labrador retriever så är chihuahuan ungefär 15 gånger mindre än Labrador Retrievern.

Chihuahuas livslängd är cirka 12-20 år, vilket är ganska långt för att vara en hund.

Chihuahua är också en hundras som passar bra för både stora och små hushåll. De är inte bara mycket söta och tillgiven, utan också enkla att sköta om. Om du letar efter en hundras som är intelligent, alert och lojal, kanske en chihuahua vara rasen för dig.

Hur kan det finnas så små hundar?

Små hundar har blivit så små eftersom de har avlats fram genom historien. Genom åren har hundar blivit allt mindre och idag finns hundar som väger mindre än 1 kg. Hundraser som chihuahua, Yorkshire terrier och maltesiska hundar hör till de minsta hundraserna som finns.

Det har däremot inte alltid funnits så små hundar. Det finns en del som tyder på att uppfödningen av små hundraser började för 12 000 år sedan i Mellanöstern.

Innan denna tiden var alla hundar ofta i samma storlek, och hundarna var också större än vad de är idag. Under de senaste tusen åren har sedan många hundraser blivit allt mindre på grund av avel (uppfödning).

I dag finns det hundar i alla storlekar, från de minsta hundarna som väger mindre än 1 kg till de största hundarna som väger mer än 40 kg.

Storleken på hunden beror på rasen och dess användningsområde. Till exempel, så brukar hundar som används för jakt i många fall vara större och mer atletiska medan hundar som är avlad för sällskap kan vara mindre och har en lugnare disposition.

Fördelen med att det finns hundar i alla storlekar gör så att det finns hundar som passar för alla olika typer av hushåll och livsstilar. Det spelar ingen roll om du bor i en lägenhet eller på landet, har en aktiv livsstil eller inte, det finns en hundras som passar just dig och dina behov.

Andra små hundraser

Förutom chihuahuan så finns det också många andra små hundraser. Några andra av världens minsta hundraser är Shih Tzu, Yorkshire Terrier, Malteser, Papillon, Dvärgpinscher och Mops.

Alla dessa hundraser väger mindre än 7 kg i genomsnitt och därför anses de vara små hundar. Om du letar efter en liten hundras finns det därför många olika alternativ att välja mellan.

Om du vill veta mer om världens minsta hundraser så har vi tidigare skrivit en artikeln med de 10 minsta hundraserna i hela världen.


Du kanske också gillar