8 olika jakthundar och hur de används

Underbar Hund, 14 september 2022

Det finns många olika typer av jakthundar som används för olika typer av jakt. Några exempel är älghundar, fågelhundar, grythundar och drivande vildsvinshundar.

I denna artikeln kommer vi att gå igenom dessa olika typer av jakthundar och hur de används i jakten.

1. Älghundar (Ställande hundar)

Älgjakt med en ställande hund är en av de vanligaste jaktformerna i Sverige, och för denna typen av jakt så är Jämthunden den mest populära hundrasen.

En annan hundras som också är populär för älgjakt är Norsk älghund grå, som också kallas för Gråhund.

Syftet med en ställande hund är att den först ska söka igenom skogen efter vilt, och sedan när hunden har hittat en älg så är uppgiften att skälla för att få hunden att stanna kvar på upptagsplatsen.

2. Grythundar

Grythundar är specialisterna på jakt under jord, och de används för att jaga räv, grävling och mårdhund.

Det finns flera hundraser som används för jakt under jord, och några exempel är tax, borderterrier, jack russell terrier och foxterrier.

En duktig grythund har ett stort viltintresse och är modig, men samtidigt försiktig så att den backar när den behöver det.

Vid jakt under jord så har grythunden som uppgift att få viltet att ligga still i grytet genom att skälla och jobba som förliggare.

3. Fågelhundar

Det finns flera olika typer av fågelhundar såsom skällande fågelhund, stående fågelhundar, apporterande fågelhundar och stötande fågelhundar.

De skällande fågelhundarna är experter på fågeljakt av skogsfåglar såsom orre och tjäder, och deras uppgift är att söka upp fågeln i skogen och sedan få den att stanna kvar. För denna typen av jakt används raser såsom svenska norrbottenspetsen och den finska spetsen.

De stående fågelhundarna används för jakten på hönsfågel, och därmed jakt på fåglar såsom rapphöns, fasan och ripa. Vanliga raser för denna typen av jakt är setter och vorsteh.

En stående fågelhund har som uppgift att söka upp fågeln i skogen och sedan tydligt markera genom att stanna upp och peka mot var fågeln befinner sig.

Bland de apporterande fågelhundarna är retrieverraserna kungarna över jakten. Labrador retriever är den vanligaste apporterande rasen, följt av golden retriever.

Retrieverns uppgift är att sitta tyst och stilla under själva jakten och uppmärksamhet iaktta nedslagsplatsen. När det är dags för apporten så har hunden som uppgift att hämta viltet och ta tillbaka det till jägaren.

Stötande fågelhundar är den sista typen av fågelhundar, och de är är småviltjägarens bästa vän eftersom de främst används för fältjakt av vilt såsom fasan, rapphöna och kanin. Vanliga stötande fågelhundar är Engelsk cocker spaniel och engelsk springer.

Uppgiften för en stötande fågelhunds snabbt söka av marken efter småvilt, när hunden har hittat något ska den snabbt stanna upp och helst sätta sig ner. Efter att skottet har avfyrats ska hunden sedan hämta upp bytet.

4. Schweisshundar (Eftersökshundar)

Schweisshundarna är delaktiga vid nästan all typ av jakt och skador kopplat till djur. Deras uppgift är att söka upp vilt som har blivit skadade under jakten eller under en viltolycka i trafiken.

Bayersk och hannoveransk viltspårhund, samt de schweisshundarna använder framförallt för eftersökning.

Det som eftersökshundar har gemensamt är att de har naturliga anlag för att spåra, men hundarna kräver fortfarande en hel del avancerad spårträning för att bli riktigt duktiga eftersökshundar.

5. Kortbenta drivande hundar

Kortbenta drivande hundar är hundraser såsom tax, drever och beagle. Dessa hundar lämpar sig bra för att jag rådjur, hare och räv.

Deras uppgift är att söka upp viltspåret och lokalisera viltet, för att sedan börja driva med skall.

Det som utmärker de kortbenta drivande hundarna är att drivet går väldigt långsamt, vilket skapar en falskt trygghet för drevdjuret och får det att stanna kvar i området. Eftersom drevet går långsamt lämpar de sig bäst för mindre marker.

6. Kortdrivare

Det finns två kortdrivarraser som utmärker sig och dessa är wachtelhunden och den tyska jaktterriern. Dessa hundar är mångsysslare i jakten och de kan driva rådjur, vildsvin, göra eftersök och apporterar på både land och i vatten.

Det som utmärker kortdrivare de spårar upp och följer färska spår och driver sedan i en kort period upp till 30 minuter. Därefter vänder de tillbaka till sin förare.

Kortdrivare lämpar sig mycket bra på mindre marker eller om vilket rör sig för långt bort från jägaren.

7. Stövare

Strövare är drivande hundar som följer viltdjuret under skallgivning, och de lämpar sig bäst för jakt på hare och räv. Populära hundraser för denna typen av jakt är smålandsstövare, schillerstövare och gotlandsstövare.

Stövare är kända för att ha ett mycket bra luktsinne vilket gör att de lämpar sig bra att följa och söka upp viltet.

Strövarens uppgift är att utföra drevet och skälla drevskall som talar om för jägaren hur det går och om hunden lyckas följa viltet.

8. Drivande vildsvinshundar

Slovenský kopov, griffon nivernais och plott är tre exempel på drivande vildsvinhundar. Dessa hundraser används framförallt på jakt på vildsvin, men de används också för annan typ av jakt. Plott är exempelvis också en favorit för björnjakt.

Drivande vildsvinhundar har som uppgift att spåra upp och driva viltet. Det som utmärker dem är att de framförallt är bra på att driva ut vildsvin från täta skogsområden vilket brukar ge jägaren ett bättre skottillfälle.


Du kanske också gillar