Apportering - Lär din hund att apportera

Underbar Hund, 10 september 2022

Att lära sin hund apportering kan vara en utmanande, men samtidigt en rolig uppgift. Oavsett om det gäller för tävling, bruks, jakt eller lek, finns det fler steg som är bra att följa om du vill lära din hund apportering.

I denna artikeln går vi igenom hur du kan lära din hund apportering steg för steg, oavsett om det gäller för tävling, bruks, jakt eller lek.

Hur lär man en hund att apportera? (Steg för steg)

När du börjar med apportering är det först och främst viktigt att din hund har ett lekintresse. Alltså att hunden tycker om att leka med dig och att du har en god kontakt med din hund.

Nedan följer en steg-för-steg guide på hur du lär din hund att apportera:

1. Uppmuntra hunden när den bär saker

Om du vill att din hund ska bli en duktig apportör så är ett bra att första steget att tidigt börja uppmuntra hunden att bära och lyfta föremål.

Det gör du vanligtvis genom att leka med hunden. där hunden får bära och leka med saker eller en apportbock.

Om du använder en klicker kan du kasta iväg en boll eller leksak för att få hunden agera och röra sig mot föremålet. Därefter klickar du och belönar så fort hunden lyfter på leksaken från marken.

Om hunden skulle vara helt ointresserad av att springa efter föremålet så behöver man börja med att arbeta med hundens lekintresse. Lek mer med hunden och försök hitta en leksak som verkligen lockar din hund.

Om hunden istället inte vill släppa föremålet och exempelvis springer iväg med leksaken, så kan man istället överväga att välja ett mindre intressant föremål.

2. Få hunden att hålla fast i föremålet

Nästa steg i apporteringen är att få hunden att hålla föremålet längre i munnen.

Det finns hundar som har svårare för detta än andra och det är inte ovanligt att man behöver träna gripandet av föremålet lite först.

Andra hundar kommer ha enklare för detta, eller kanske till och med inte vill släppa föremålet och då kommer man behöva arbeta på det istället.

Om hunden inte vill släppa föremålet kan man prova att byta leksak eller apportföremål till något som lockar hunden mindre.

För att träning ska fungera bra är det också viktigt att hunden vill ha belöningen mer en apporteringsföremålet.

3. Återkallning med apportering

Nästa steg är sedan att börja arbeta med återkallning och apportering.

För detta steget behöver du ha en god kontakt med din hund, så att den följer dig när du rör dig.

När ni börjar träning kan du börja med omvänt lockande, där du backar samtidigt som hunden följer efter dig och håller i föremålet.

Låt hunden gå hela vägen till dig och när den senare har kommit fram belönar du den.

När hunden är duktig på detta så kan du börja med att lägga till lite distans mellan dig och hunden genom att kasta iväg föremålet.

Om hunden inte kommer tillbaka med föremålet i detta steget kommer du behöva arbeta lite mer med apportering, och belöningen som hunden får är troligtvis mindre än värdet än själva leksaken.

Det du kan göra då är att antingen öka belöningen eller minska värdet på leksaken genom att välja en leksak som är mindre intressant.

apportering hund

4. Få hunden att hålla fast i föremålet

En del hundar kan släppa föremålet direkt när de kommer fram till dig, och det är då man behöver börja träna på att hunden ska hålla fast i föremålet.

En hund som är duktig på apport ska hålla fast i föremålet tills att du säger till hunden att den ska släppa det.

I detta steget är det också viktigt att du lär hunden att hålla kvar föremålet på grund av belöningen som den senare kommer att få. Snarare än att hunden är kampglad.

Presentera föremålet för hunden utan att trycka upp det i ansiktet på hunden. Låt hunden gripa och belöna sedan hunden när den griper.

I nästa del av steget behöver hunden tillföra mer motstånd innan du belönar. Om du inte får något motstånd kan du gå över och träna detta under en lek istället.

Lek som vanligt och när hunden drar i föremålet så belönar du hunden. Få sedan igång leken och starta om processen igen. Minska sedan aktiviteten gradvis tills hunden själv kan ta tag i föremålet och dra.

Därefter behöver du lära hunden att släppa föremålet genom ett kommando såsom tack eller släpp. Detta är det sista steget i apporteringen och något som man behöver öva på tillsammans med hunden under apportering.

Vilka hundraser är bra apportörer?

Alla hundar kan lära sig apportering, men vissa hundraser har en starkare naturlig förmåga eller intresse för apportering och att bära föremål.

Några av de mest kända apporteringshundarna är golden retriever, labradoren retriever och setter.

Dessa raser brukar ha ett starkt driv och intresse för att apportera, men det är viktigt att notera att alla hundar kan lära sig apportering med träning.


Du kanske också gillar