Ensamhetsträning för valp - Steg för steg

Underbar Hund, 8 september 2022

Att ensamhetsträna sin hund är viktigt. Det skapar frihet i ditt liv och gör det enklare att lämna hunden när du ska göra olika aktiviteter utanför hemmet såsom att åka till arbetet eller skolan.

I denna artikeln går vi igenom hur du ensamhetstränar din hund i fyra steg, så att du kan få mer frihet i ditt liv.

Hur ensamhetstränar man en hund? (Steg för steg)

En hund behöver tränas för att den ska klara av att vara ensam. Det gäller när du ska lämna hunden ensam hemma, i bilen eller i en bur om ni exempelvis är på en hundtävling.

Ensamhetsträningen börjar enklast när hunden är valp och nedan går vi igenom hur du ensamhetstränar din hund steg för steg.

1. Var med valpen i samma rum

Första steget i ensamhetsträning är att få hunden att känna sig bekväm, trots att den inte har din uppmärksamhet eller behöver vara en meter ifrån dig hela tiden.

Låt den leka på egen hand, utan att du försöker underhålla den. Under tiden kan du vattna blommorna, läsa en bok eller göra andra saker som inte involverar hunden.

Genom att endast vara i samma rum som hunden och låta den leka och utforska på egen hand kommer du att börja arbeta med hunden självständighet och det är första steget i ensamhetsträning.

När valpen har blivit bekväm med att vara i samma rum som dig, utan att behöva vara nära dig hela tiden så kan ni gå vidare till nästa steg.

2. Lämna valpen ensam i rummet

Nästa steg är att börja lämna hunden ensam i rummet. Detta kan du göra genom att lämna din valp i ett rum, och gå till ett närliggande rum.

I början så kan du göra detta under tiden som den leker eller äter, och därmed har uppmärksamhet på någonting annat.

Börja med mycket korta tidsperioder, såsom att vattna blommorna i ett annat rum, och öka sakta tiden när valpen har blivit bekväm med att vara ensam.

När du lämnar rummet så ska du inte stänga några grindar eller dörrar i detta steget, eftersom det kan skapa oro hos valpen. Valpen ska alltid kunna komma till dig om den behöver, och det är en del i tryggheten i detta steget.

När valpen har blivit bekväm med att vara ensam i rummet så är ni redo för nästa steg.

3. Sätt upp grinden

När valpen känner sig bekväm att vara ensam i rummet en stund utan att den springer efter dig hela tiden så kan du börja sätta upp en grind eller kompostgaller.

Detta steget ska liknas med när du senare ska lämna huset, så sätt upp den miljön som ni vill ha när ni lämnar hunden ensam i huset.

Börja sedan med att lämna huset i kortare perioder. I början räcker det med att slänga soporna eller gå en mycket kort promenad.

När valpen har blivit bekväm med att vara ensam i huset under kortare perioder, så är ni redo för nästa steg.

4. Lämna huset med bilen

I nästa steg i ensamhetsträningen så kommer du att lämna huset med bilen. Detta steget är vanligtvis det sista steget i ensamhetsträningen, även om det också är ett av de längre stegen i ensamhetsträningen.

Börja med att sätta på lite musik till valpen. Därefter går du ut och startar bilen. Kör sakta runt hörnet och kom tillbaka inom 30 sekunder.

Upprepa detta några gånger, och öka sedan tiden när valpen har blivit bekväm med att vara ensam i huset trots att den hör att du är på väg att köra iväg med bilen.

Detta är ett projekt som vanligtvis tar lite tid och kräver tålamod, men det är viktigt att göra det rätt för att valpen ska kunna klara av ensamhet.

Börja med korta tidsperioder och öka sedan tiden med 5-10 minuter per gång. Det är viktigt att ta det lugnt och inte gå för snabbt fram, eftersom det kan skapa oro hos valpen. Denna processen tar flera månader innan du kan lämna hunden ensam i 6 timmar.

Nu när vi har gått igenom de olika stegen i ensamhetsträningen så tänkte vi gå igenom några tips när du ensamhetstränar din valp.

Några tips vid ensamhetsträning

För att ensamhetsträningen ska bli så enkelt som möjligt så finns det även några tips som kan vara bra att vara medveten om.

  1. Anpassa träningen efter valpen
  2. Träna när valpen är trött
  3. Använd en leksak som fångar valpens uppmärksamhet
  4. Agera som vanligt när du kommer tillbaka

Dessa 4 tips kommer vi att gå igenom mer ingående nedan.

1. Anpassa träningen efter valpen

Något som är viktigt vid ensamhetsträning är att anpassa träningen efter valpen. Detta innebär att du inte ska gå för snabbt fram, utan ta det lugnt och känna av vilken takt som valpen klarar av.

Först när du känner att valpen är bekväm ska du gå vidare till nästa steg. Detta är för att valpen inte ska känna sig orolig eller stressad.

Alla valpar är också olika, och därför behöver du själv känna av vad som passar för just din valp, och hur snabbt som ni kan röra er framåt i ensamhetsträningen.

Ensamhetsträning inte något som du gör på en dag, utan det tar vanligtvis flera veckor eller månader med alla de olika stegen.

2. Träna när valpen är trött

Ett annat tips är att träna när valpen är trött. Detta är för att valpen oftast inte kommer att ha lika mycket energi och ork, och därför kan det vara lite enklare.

Vanligtvis kan du exempelvis lämna hunden när den sover, och senare komma tillbaka efter en stund.

I många fall kommer valpen att ändå märka att du är borta, men genom att du alltid kommer tillbaka innan valpen vaknar så kommer den känna sig trygg.

3. Leksak som fångar valpens uppmärksamhet

Du kan också använda en rolig leksak eller ett råben för att fånga valpens uppmärksamhet. Detta är för att det ska vara lite enklare när du går ditt första steg i ensamhetsträningen.

När valpen fokuserar på något annat så kommer det bli enklare för dig att lämna rummet i början.

Kanske kan det kännas konstigt att lämna valpen ensam med ett råben, men under träningen i början handlar det om så korta stunder vilket gör att du brukar märka om den har fått loss benbitar.

4. Agera som vanligt när du kommer tillbaka

Något annat som är viktigt när du ensamhetstränar är att du inte gör någon stor grej av det när du kommer tillbaka från ett annat rum eller när du kommer in genom dörren.

Gör ingen affär av din återkomst eftersom det annars kan skapa oro hos valpen, och det är inte meningen med ensamhetsträning.

Istället ska du agera som vanligt när du kommer tillbaka, vare sig det är från ett annat rum eller från en kort promenad.

Självklart ska du hälsa på valpen om den är glad och så vidare, men försök att inte göra hunden allt för uppspelt vid din återkomst.


Du kanske också gillar