Shaping - Hundträning som ger snabba resultat

Underbar Hund, 7 september 2022

Shaping är en träningsmetod för hundar som har blivit populärare under de senaste åren. Metoden bygger på belöningar och hundens egna initiativ, vilket kan ge snabb och effektiv inlärning. Det är dessutom en metod som passar utmärkt för alla hundar.

I denna artikeln går vi igenom shaping som träningsmetod, hur den fungerar och när du ska använda den som metod.

Vad är shaping?

Shaping är en metod för att forma hundens beteende, med hjälp av belöningar och positiv förstärkning. Metoden går ut på att du markerar och belönar det beteendet som närmar sig det önskade beteendet.

Om ditt mål är att hunden ska hälsa med tassen, så markerar och belönar du alla beteenden som närmar sig det målet och gradvis ökar svårighetsgraden för belöning.

I första steget belönar du alla blickar mot tassen och om hunden skulle lyfta försiktigt på tassen.

I nästa steg höjer du kraven litegrann, och endast belönar de gånger tassen kommer upp en bit från marken.

Du höjer sedan kontinuerligt svårighetsgraden för att hunden ska få en belöning, tills du når det önskade beteendet.

Använd dig av belöningsmarkörer

En aktiv hund kommer hinna göra många olika beteenden under kort tid, och detta gör att det kan vara svårt för hunden att veta vilket beteende som är det rätta när den får sin belöning under träningen.

För att hunden enklare ska veta vad det är som den gör rätt, så kan du använda dig av en belöningsmarkör för att signalera till hunden vilket beteende som faktiskt ger belöningen.

En belöningsmarkör är vanligtvis ett ljud, som genom association har kopplats till belöningen. Varje gång som hunden hör ljudet, så kommer det att följas av en belöning vilket kommer att förstärka hundens beteende innan signalen.

Det finns olika typer av belöningsmarkörer man kan använda, men den vanligaste är en klicker som är en liten apparat med ett tydligt ljud.

En belöningsmarkör behöver däremot inte användas för all typ av hundträning. Ibland är det bättre att använda sig av rösten, men om man ska lära hunden något som kräver större precision så kan det underlätta att använda en klicker.

Shaping - steg för steg

När man arbetar med shaping så börjar man med att arbeta fram beteendet innan man introducerar det nya kommandot för hunden.

Först markerar du och belönar det beteende som är närmast det önskade målet. Observera dock att det ursprungliga beteendet kan vara långt ifrån det önskade målet. När hunden börjar förstå vad det är du vill att den ska göra, så kan man gradvis öka kraven på beteendet.

Först när hunden börjar förstå det önskade beteendet kan du börja med att introducera ett muntligt kommando såsom "ligg" eller "stanna".

Genom att börja med att arbeta fram beteendet, och först senare introducera kommandot hjälper du hunden att koppla beteendet till kommandot.

Det många annars kan göra fel är att de försöker lära hunden både beteendet och kommandot på samma gång, vilket kan leda till frustation och att hunden inte förstår vad den ska göra.

agility2

Varför ska du använda shaping?

Shaping kan låta som en underlig metod för att lära hunden nya saker. Det kan tyckas ologiskt att man ska låta hunden gissa sig fram till det rätta beteendet, men faktum är att shaping är en mycket effektiv metod för att lära hunden nya saker.

En stor fördel med att använda shaping är att man snabbare får information om värdet som har skapats för beteendet.

Om vår shaping inte fungerar, så har vi inte lagt tillräckligt mycket värde på beteendet för att hunden ska fortsätta göra det. Och om detta är fallet kan vi enkelt öka värdet på beteendet för att hunden ska fortsätta göra det.

En annan fördel med shaping är att det för över värdet från belöningarna till momentet, vilket gör hunden gladare under träningen och mer benägen att fortsätta göra det man vill i framtiden.

Shaping är också en träningsmetod där beteendet kommer före belöningen, vilket är den ordningsföljden som vi vill uppnå.

Om vi jämför detta med den annars klassiska metoden där vi försöker locka hunden med belöning för att få den att göra det vi vill, så har vi istället en omvänd betingning vilket gör att inlärningen inte blir lika stor.

Om vi vill att hunden ska lära sig snabbare vill vi istället att beteendet ska komma före belöningen, vilket är det som shaping gör möjligt.

Fördelar med att använda shaping

Det finns flera fördelar med shaping. Några av fördelarna med shaping är bland annat:

  • Det ger snabba resultat i träning
  • Det gör träningen roligare för dig och hunden
  • Det lär hunden att ta ansvar för att förtjäna belöningar
  • Det lär hunden att hantera uteblivna belöningar

Om du vill träna din hund i nya saker och samtidigt ha roligt tillsammans, så kan shaping vara en metod som kan passa för dig och din hund.

Det är en effektiv metod för att lära hunden nya saker, den är rolig och gör träningen till en positiv upplevelse för både dig och hunden.

När ska man använda shaping?

Shaping kan användas för att lära din hund nya saker. Detta kan handla om olika vardagsbeteenden, agilityträning eller lydnad.

Shaping är som mest effektiv när det gäller mer komplexa beteenden, eftersom vi gradvis kan bygga upp beteendet hos hunden.

Ibland kan det däremot ta lite tid att komma igång med shaping, och detta gäller kanske speciellt för äldre hundar, men desto mer du jobbar med shaping, desto bättre blir du och hunden på att använda shaping som träningsmetod.

Om du vill lära dig mer om shaping, så finns det en bra bok som heter Shaping: Effektiv och rolig hundträning av Fanny Gott och Thomas Stokke, som jag kan rekommendera.


Du kanske också gillar