Simträning för hund - Hur funkar det?

Underbar Hund, 2 september 2022

Simningen är en bra träningsform för hundar. Det kan användas för att stärka hundens muskler, koordination och kondition. Det är även bra för rehabilitering eftersom lederna inte blir så ansträngda under ett simpass.

Om du vill simträna din hund så går det göra i bassäng på vissa specifika anläggningar, eller så kan du göra det i en närliggande sjö eller tjärn.

Om du gör det för rehabilitering bör du alltid välja bassängträning, medan om du vill lära hunden simma eller förbättra hundens muskler och kondition så går det utmärkt att göra det i en sjö.

Bassängträning som rehabilitering

Bassängträning är en vanlig typ av träning för många hundar som genomgår rehabilitering. Simning är ett bra sätt att stärka lederna och musklerna samtidigt som det finns en mycket låg skaderisk.

För rehabhundar är det vanligt att de får spendera tid i bassängen både före och efter en operation.

Hundarna brukar börja med att bära en flytväst innan de känner sig trygga och kan fokusera fullt på simningen. Man brukar även arbeta i intervaller som sedan successivt ökar i längd, och tillsist blir ett enda långt simpasss för hunden.

Möjligheten till bassängträning för hund finns vanligtvis i de flesta större städerna, så om du bor i en stad såsom Göteborg eller Stockholm så finns det garanterat i din stad.

Kostnaden per bassängträning kan variera en del beroende på vilken stad och anläggning, men man kan räkna med att ett simpass kostar mellan 100-200 kronor per tillfälle.

Poolerna brukar vanligtvis vara rätt så små och ligga på ungefär 12-20 kvm med en jetström som hundarna istället får simma mot under träningspasset.

Simträna hunden i sjön

Det går också utmärkt att simträna hunden i sjön och det är rätt så vanligt att man gör det.

De finns huvudsakligen två anledningar till varför folk simtränar sin hund i en sjö.

Antingen så försöker man lära sin hund att simma, eller så gör det de för att stärka hundens muskler och kondition när det exempelvis är för varmt för ett löppass.

1. Lära hunden att simma

Alla hundar kan inte simma även om de allra flesta kan hålla sig flytande under en period. Eftersom alla hundar inte kan simma, så finns det också ett skäl till att simträna hunden.

När du lär hunden simma är det bra att börja att låta den bära flytväst så att den förstår att den faktiskt flyter och lär sig vara trygg nära vattnet.

Följ med hunden ut i vattnet så att den hela tiden känner dig och flytvästen som en trygghet.

Det är bäst om du kan göra processen att lära hunden att simam till en lek, så ta gärna med dig några flytande hundleksaker och lika godis.

Genom att göra det roligt på hunden kommer den lära sig att tycka om vattnet och att simma mycket snabbare.

2. Simträning för att öka kondition och styrka

En del hundägare använder även simträning i en närliggande sjö eller tjärn för att träna upp hundens kondition och styrka.

Simningen kan nämligen vara ett bra komplement för löpning på de dagarna då det är alldeles för varmt på sommaren.

Det är däremot inte så normalt att simträna sin hund för att förbättra hundens kondition och styrka, men om du har en jakthund och eller är jägare så kanske du har hört talas om det tidigare.

Simning kan vara en väldigt bra träningsform för att få sin jakthund i toppform inför jaktsäsongens start, och kan vara ett bra komplement till löpningen.

hund simträna

Hur länge orkar en hund simma?

Om du vill börja simträna din hund så är två vanliga frågor hur långt en hund orkar simma, och hur länge.

Detta beror helt på hur vältränad hunden är och hur van simmare som hunden är. En vältränad hund kommer självklart orka simma längre jämfört med en otränad hund.

Simtränade hundar kan orka simma ungefär 20 minuter åt gången, medan de som är otränade och inte är vana med vatten inte klarar särskilt länge.

Om din hund har en bra grundkondition och du upplever att den kan simma bra kan du börja med 5-10 minuter simning, och sedan öka på till max 20 minuter när hunden blir mer van med simningen.

Tänk dock på att hela tiden ha koll på hunden när den simmar och avsluta träningspasset om hunden verkar trött eller verkar ha problem med simningen.

Vad är fördelarna med simträning?

Det finns många fördelar med att ta med sin hund för att simma.

Hundsim är väldigt bra fysträning, och det är en allsidig träning där alla hundens större muskler kommer att arbeta under träningspasset. Hunden kommer också stärka sina leder och muskler genom att simma.

Simning är väldigt bra för överviktiga hundar eftersom det kan hjälpa dem att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt. När hunden simmar bränner den mycket energi, samtidigt som den överviktiga hunden inte behöver bära sig vikt och riskera att skada sina leder.

Det gör att skaderisken under träningspasset minskar, samtidigt som det också är väldigt bra träning för hunden.

Simträning är också väldigt bra träning för hundar som genomgår rehabilitering och inte får skada sina leder eller inte är tillräckligt rörlig.

Tillsist, så aktiveras inte hunden bara fysiskt när den simtränar, utan också mentalt!


Du kanske också gillar