Tälta med hund - detta behöver du tänka på

Underbar Hund, 18 september 2022

Att tälta med sin hund är något som alla hundägare borde testa någon gång. Det är otroligt mysigt att vara ute på en längre utflykt i skogen för att senare mysa ner sig i tältet med sin pälskling framåt kvällen.

Om du inte tältat tidigare med din hund, eller kanske inte tältat överhuvudtaget, så finns det några saker som kan vara bra att tänka på när du ska tälta med din hund.

I denna artikeln ger vi dig därför några tips på saker som kan vara bra att veta.

Hur stort tält kommer du att behöva?

Om du funderar på att dra ut och tälta med din hund så behöver du först och främst fundera på hur stort tält som du behöver.

Om du har en liten hund brukar det inte vara något problem, men om du vill tälta med en större hund så brukar du behöva tänka lite på tältets storlek.

Om du ska ut och tälta helt själv med din hund så brukar ett två-manna tält fungera utmärkt, eftersom det kan bli väldigt trångt med ett enmans-tält. Medan om ni är två som ska ut och tälta så kan ett tremanna-tält fungera bättre, eftersom tältet då har mer plats och förhoppningsvis är lite bekvämare.

En del tält har också ett innertält och ett förtält och då kan man också fundera på hur man vill ha det och var hunden ska sova. En del föredrar att hunden sover i förtältet, medan andra mer gärna vill gosa ner sig med hunden i innertältet.

Ska hunden sova i innertältet eller förtältet?

Det finns både fördelar och nackdelar med båda alternativen.

En av fördelarna med att låta hunden sova i innertältet är att det kan bli väldigt mysigt, och det kan också vara bra om det är väldigt kallt ute eftersom du och hunden kan värma upp varandra.

Om det däremot är bra väder ute så kan det bli väldigt varmt att ligga nära intill hunden i tältet. Då kan det vara bättre att låta din hund sova i förtältet, där det är lite svalare.

Om hunden är väldigt blöt efter att det har regnat mycket så kanske du heller inte vill ha in hunden i tältet, för då är risken att allt i tältet såsom sovsäckar blir blöta. Då kan det också vara bättre att låta hunden sova i förtältet.

Om du däremot låter hunden sova i förtältet så är det viktigt att den har någon typ av liggunderlag så att den inte ligger direkt på marken. Detta är extra viktigt om det är kallt ute.

Det kan också vara bra att ta med ett täcke eller en tjockare filt, som du sedan lägger över hunden för att värma den när det är kallt. Hundar med kortare päls kan behöva detta extra mycket, eftersom de har svårare att hålla värmen.

Något annat som kan vara bra att tänka på är att om det är mycket mygg, så kommer de kunna komma åt hunden i förtältet, vilket kan skapa mycket obehag för din hund.

tälta med hund

Saker som är bra att ha när du tältar med hund

Nedan tänkte vi gå igenom några saker som är bra att ha med dig om du funderar på att tälta med din hund.

1. Extra liggunderlag

Som vi nämnde ovan så är det viktigt att hunden har ett liggunderlag så att den inte sover direkt på marken.

Om hunden sover direkt på marken utan någon typ av markskydd så finns det risk att hunden kan frysa eller bli kall under natten.

Detta är självklart något som du vill undvika och en enkel lösning är då att ta med dig ett extra liggunderlag.

2. Handduk till hunden

Om det är blött när ni ska ut och tälta så kan det vara en bra idé att ta med sig en extra handduk till hunden. Det gör det enklare att hålla innerdelen av tältet torr eftersom du kan torka av hunden innan ni går in i tältet.

Genom att göra detta minskar du risken att hunden blöter ner saker och annan utrustning.

En annan fördel är att hunden också kommer kunna hålla värmen bättre när den är torr.

3. Extra filt eller täcke

Om det är kallt ute så kan det vara en bra idé att ta med sig en extra filt eller täcke.

Tanken med filten eller täcket är att du ska kunna använda den för att hålla hunden varm under natten när det är dags att sova.

Det finns också speciella hundtäcken som kan vara bra att kolla närmare på vid vandring och utflykter i kallare väder.

4. Klövjeväska till hunden

Om ni ska ut och tälta och har mycket packning med er så kan det också vara smart att ta med en klövjeväska till hunden.

En klövjeväska är en sorts väska som du fäster på hundens rygg så att den kan bära delar av sin egen packning, såsom vatten och mat.

Om ni ska vara ute en längre tid i naturen så kan detta vara smart eftersom det gör att du slipper bära så mycket packning.

5. Tossor för hundens tassar

Om du är rädd för att hundens klor ska göra sönder tältet, luftmadrasser eller något annat så kan det vara en bra idé att ta med ett par tossor som du kan sätta på hundens tassar när det är dags att sova.

Detta är förstås inget måste, men om du är rädd att hundens tassar ska ta sönder underdelen på tältet eller något annat så kan det vara en enkel lösning.

Vi har tidigare också skrivit en packlista för när du ska vandra med din hund. Där hittar du också fler bra saker som är bra att ha med när du ska tälta.


Du kanske också gillar