Vandra med hund - saker som ni behöver (packlista)

Underbar Hund, 19 september 2022

Om du funderar på att ge dig ut på en vandring med din hund så finns det några saker som ni måste ta med er för att både du och din hund ska få en fantastisk upplevelse.

I denna artikeln går vi igenom packlistan med allt som du behöver ta med dig när du ska ut och vandra tillsammans med din hund.

1. Första hjälpen-kit

Både du och din hund kan råka skada er under vandringen och därför är det viktigt att ni tar med sig ett första hjälpen-kit.

Det finns första hjälpen-kit som inriktar sig mer mot djur såsom Trixie Första Hjälpen Kit, men ett vanligt första hjälpen-kit kommer också att fungera bra.

2. Hundmat

Du måste ta med tillräckligt med mat till din hund, och vanligtvis innebär detta mer mat än normalt eftersom hunden kommer att förbränna fler kalorier än vanligt under vandringen.

Ett tips kan därför vara att införskaffa dig ett hundfoder som heter något i stil med "Performance" eller "Active" som inriktar sig mot aktiva hundar.

Denna typen av hundmat tenderar att vara lite dyrare eftersom det är ett kvalitéfoder som innehåller mer fett och proteiner, men det kan vara värt det om det är en längre vandring på 7-14 dagar.

På kortare vandringar brukar det fungera lika bra med vanlig hundmat, men tänk på att du lan behöva ta med dig lite extra om du och hunden rör er mer än vanligt.

3. Klövjeväska för hund

En klövjeväska gör så att din hund kan bära delar av sin egen packning såsom mat, hundgodis och vatten. Detta är ett bra sätt att se till att din hund har allt den behöver och samtidigt frigöra lite utrymme och vikt i din egen ryggsäck.

Det finns olika typer av klövjeväskor för hundar på marknaden, så hitta en som passar din hund bäst och se till att den är bekväm att bära. Två bra alternativ på marknaden är Ruffwear Approach och Hurtta Trail Pack.

När du packar klövjeväskan för din hund är det även viktigt att tänka på att din hund som mest ska bära ungefär 20-25% av sin egna kroppsvikt.

Det är också bra att träna hunden med att bära saker i klövjeväskan innan vandring så att hunden blir van vid det.

ruffwear

4. Smidig mat- och vattenskål

Det finns mat- och vattenskålar som är portabla och som tar lite plats vilket är bra för att minimera packningen i ryggsäcken.

Ett bra alternativ är exempelvis Trail Runner Bowl som är en ultralätt hundmatskål från Ruffwear som packas ner till en mycket behändig storlek.

Denna matskålen är utvecklad för traillöpare som gillar att vara ute och springa med hunden och behöver kunna ge sin hund mat och vatten på spåret utan att bära med sig en tung skål, men den fungerar också utmärkt på vandringar.

5. Hundgodis

Glöm inte att ta med dig lite hundgodis så att du kan motivera och belöna hunden under vandringen.

Om du vill lyxa till det efter en lång vandringsdag så kan du också ta med dig någon typ av hundben eller liknande.

6. Hundkoppel

Du behöver naturligtvis ett koppel för din vandring. En del föredrar att använda en spårlina på vandringar med sin hund, medan andra föredrar ett kortare koppel.

Både dessa alternativen har sina fördelar och nackdelar.

En sele eller ett speciellt dragbälte till hunden är också något som många hundägare gillar att använda under vandringar.

7. Hundtäcke

Om du vandrar i kallare väder så kan det vara bra att ta med sig ett hundtäcke som kan användas för att hålla hunden varm på dagen såväl som i tältet på natten.

Detta är extra viktigt om det är kallt ute och om din hund har en kortare päls eftersom en hund med kort päls har svårare att hålla värmen.

8. Liggunderlag

När det är sovdags så är det också bra att ha med ett liggunderlag till din hund så att den slipper att sova direkt på marken.

Ett liggunderlag isolerar din hund från den kalla marken och gör den bekvämare för hunden att sova.

9. Handduk

Om du ska vandra i ett blötare område eller om det ska regna under vandringen så är det bra att ta med en extra handduk som du kan använda för att torka hunden med.

Genom att ta med en handduk och torka hunden blir ett enklare att hålla sakerna i tältet torra eftersom hunden inte kommer att blöta ner dem.

10. Hundbajspåsar

Om hunden bajsar i skogen kan man låta det vara kvar, men om ni skulle vandra i områden där det finns människor är det viktigt att man plockar upp bajset och slänger det i närmaste soptunna.

Hundbajspåsar kan också användas för att samla skräp och annat som ni gör av med för att enkelt kunna ta med det och slänga det senare.

11. Tassalva

Under längre vandringar så kan det vara bra att ta med tassalva för att hålla hundens tassar i gott skick. Tassalvam vårdar och förebygger sprickor och andra skador på hundens tassar.

Smörj in tassarna under varje vandringsdag, och lägg märke till hur tassarna ser ut. På så sätt kan du förebygga skador.

12. Hundskor eller sockar

Hundskor eller sockar till hunden kan användas till två syften. På steniga platser där det finns en risk att hunden skadar sig kan de användas som extra skydd.

Det kan också vara bra att ha hundskor eller sockar när hunden är i tältet och det är dags att sova. Hundskorna förhindrar att hundens klor skadar tältet, luftmadrasser eller sovsäckar.

13. Fästingplockare

Om du går en vandringsled där det finns mycket fästingar så kommer du också behöva ta med en fästingplockare.

Du kan också använda en helt vanlig pincett för att ta bort fästingar.

14. Hundleksak

En hundlek kan också vara bra att ta med till hunden så att den har något att leka med när du exempelvis lagar mat, eller när ni ligger i tältet och snart ska sova.

Detta var 14 saker som vi anser är bra att ta med sig på vandringen.

Hoppas att du och din hund får en riktigt underbar vandring!


Du kanske också gillar