Vad är Cavaletti för hund? Vad är fördelarna?

Underbar Hund, 1 september 2022

Cavaletti är en övning som framförallt används för hästar, men hundar kan också gynnas mycket av en cavalettiarbete.

För cavalettiövningar så används bommar som längs ut med ett jämnt avstånd efter varandra. Under övningen tvingas hunden att lyfta lite extra på tassar och det är en bra koordinationsövning för hunden.

I denna artikeln kommer vi gå igenom allt som du behöver veta om cavaletti för hundar.

Vad är Cavaletti?

Cavaletti kan ses som en typ av stabilitetsträning där hunden tvingas att lyfta sina “handleden”, och det är en bra övning för att träna rygg- och bålmuskulatur.

Nedan ser du en video på engelska på hur Cavaletti kan se ut.

Det är också en väldigt bra övning för att träna hundens koncentrations- och koordination, vilket är viktigt i flera andra övningar och tävlingar.

Cavaletti är dessutom en väldigt bra övning för hundar med skador såsom artros, korsbandsskador, diskbråck, med flera, och det kan användas i förebyggande syfte eftersom det är en muskelstärkande träningsform.

Det är även en bra övning för äldre hundar med stela leder, och som har svårt att ta ut sina rörelser.

Om ni tränar cavaletti och hunden verkar uppleva smärta från sin artros eller korsbandsskada, eller annan skada, och hunden exempelvis haltar eller gnyr är det dock viktigt att ta det försiktigt.

Om du vill göra cavaletti som rehabiliteringsträning så är det viktigt att träningen sker i samråd med en veterinär för att förhindra att hundens skador förvärras.

Hur bygger du upp en bana?

Det är enkelt att bygga en egen cavaletti bana från saker som du har hemma, och du behöver därför inte köpa några specifika föremål.

För att bygga en egen bana kan du exempelvis använda dig av raka pinnar, eller elrör, samt ett antal toarullar eller något annat för att hålla uppe pinnarna.

Det finns också färdiga bommar som du kan för cavaletti, såsom Trixie Dog Activity Hinderset om du vill köpa ett färdigt kit med bommar.

När du bygger din bana räcker det att sätta upp mellan 4-6 hinder och det du behöver tänka på är att anpassa höjden och avståndet på bommarna utefter storleken på din hund.

Vanligtvis kan man behöva testa lite grann för att hitta optimal längd och höjd för din hund.

Höjd på bommarna

För mindre hundar räcker det vanligtvis att lägga bommarna rätt ner på marken, medan större hundar kan du behöva få upp pinnarna eller bommarna ungefär 10 centimeter över marken.

Det du ska tänka på är att hunden ska behöva lyfta på benen när den går över bommarna, men det ska samtidigt inte vara så högt så att det leder till onaturliga rörelser.

Det är bra att alltid börja med bommarna på marken och när hunden är mer van med övningen så kan du höja upp bommarna något.

Avstånd mellan bommarna

Avståndet mellan bommarna kommer också behövas anpassas efter hundens storlek, och större hundar kommer behöva ett större avstånd mellan bommarna.

Det bästa är att prova sig fram på avståndet för att få en naturlig rörelse på hunden.

Samtidigt kan du också prova med olika avstånd, eftersom det kommer påverka hur stora steg hunden kommer att behöva ta.

Ett kortare avstånd mellan bommarna kommer innebära att hunden kommer få ta kortare steg, medan ett längre avstånd innebär en ökad trav där hunden tar längre steg och rör sig snabbare.

Saker att tänka på med Cavaletti

Om du vill börja med Cavaletti med din hund så finns det flera saker som är bra att tänka på.

För det första så kan det ibland vara bra att ha hunden okopplad, eftersom det kommer innebära att den har större frihet att röra på sig.

Det finns också en risk att hunden inte kommer förstå vad den ska göra i början, så ett tips är att springa banan tillsammans med hunden när ni börjar.

Du kan också använda dig av godis för att locka hunden över hindrena om det behövs.

Tänk också på att det är viktigt att hunden utför naturliga rörelser när ni börjar med cavaletti. Börja också gärna med lägre hinder och öka höjden senare när hunden känner sig bekväm med övningen.
Du kanske också gillar