Vad gör man åt en hund som morrar?

Underbar Hund, 15 september 2022

Det finns flera anledningar till varför en hund kan morra, det kan vara en påse som rör sig i vinden, en människa eller så kanske hunden vaktar ett föremål såsom ett ben eller sin mat.

Det är viktigt att vi tar hundens morrningar på allvar eftersom de berättar för oss att hunden tycker att något är läskigt eller hotfullt. Och om vi kan ta reda på vad som får hunden att morra kan vi hjälpa den att känna sig mer avslappnad och trygg.

I denna artikeln kommer vi titta på varför hundar brukar morra och hur du kan förebygga det som utlöser morrningen.

Vad gör man när hunden morrar?

En morrning kan få många att känna sig obekväma och speciellt om den morrar åt dig själv, din familj eller kanske dina vänner.

En del tolkar morrandet som att hunden inte respekterar dig eller en person eller att de är dominanta, men så är inte alltid fallet. Morrningar kan också bero på att hunden känner sig orolig eller hotad på något sätt.

Om du undrar över vad du borde göra åt en hund så bör du först och främst ställa dig själv frågan, hur kan du hjälpa hunden att känna sig trygg?

Det är viktigt att du noga analyserar vad som utlöser morrningarna eftersom det kan hjälpa dig att veta vad du behöva gör för att få hunden att känna sig trygg.

Om din hund morrar så ska du heller aldrig svara med aggression eftersom det kan förvärra beteendet och få hunden att morra ännu mer.

Det som du istället borde försöka göra är att ändra hundens känsla genom att få den intresserad av någonting annat. Tvinga inte heller hunden att göra något som den tycker känns läskigt och som orsakar morrningar.

Istället behöver du visa hunden att den kan lita på att du har kontrollen så att hunden kan känna sig trygg.

Vad gör man när hunden morrar vid hantering?

En del hundar kan också morra när vi gör något med den, och det händer exempelvis att en del hundar kan morra i samband med kloklippning.

Om så är fallet är det viktigt att du aldrig straffar hunden eller höjer rösten. Om du hör detta kan det snarare göra situationen värre.

Om vi tar kloklippningen som exempel så behöver det inte heller bero på kloklippningen i sig, utan det kan också bero på att du håller fast hunden vilket gör att hunden känner sig rädd eller obekväm.

Det du kan gör då är att ta det mer försiktigt och försök att göra upplevelsen mer positiv för hunden genom att använda godis och beröm. Låt även behandlingen ta sin tid och stressa aldrig om den på något sätt känner sig obekväm.

Vad gör man åt en hund som vaktar föremål och mat?

En del hundar kan också morra när de vaktar sin mat eller sina leksaker.

Hunden kan morra när någon kommer i närheten av dess mat eller leksak och det kan bero på att hunden känner att dess skatter är hotade på något sätt.

Om du har en hund som vaktar sina föremål så ska du aldrig bråka med hunden för att "konkurrera" om dess byte. Det kan snarare orsaka mer aggression om hunden tror att du kommer att stjäla dess saker.

Istället så bör du försöka samarbeta med hunden så att den lär sig att du inte är en konkurrent, utan snarare en tillgång.

Om hunden morrar när du närmar sig dess matskål så kan du exempelvis servera hunden lite mat i taget, för att lära hunden att du är en tillgång och inte en konkurrent. Hunden kommer då uppleva att du ger den mat istället för att försöka ta den ifrån dig.

När hunden äter och du är i närheten så kan du också utsöndra signaler för att visa att du inte är en konkurrent genom att exempelvis gäspa och ha en bortvänd blick för att visa att du inte konkurrerar om hundens mat.


Du kanske också gillar