Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

Varför ska man balansträna sin hund?

Underbar Hund, 6 augusti 2022

Balansträning hjälper din hund att utveckla en god muskelkoordinering och kontroll i sina rörelser. Det hjälper också till förebygga skador och att förhindra att din hund exempelvis utvecklar ledproblem.

Balansträning brukar framförallt vara en viktig del inom rehabilitering för hundar som har skadat sig, men alla hundar kan gynnas av lite mer balansträning i vardagen. Detta gäller speciellt för hundar som är överviktiga eftersom det löper en större risk med deras leder och muskler.

Varför ska man balansträna sin hund?

Det finns många anledningar till att träna upp hundens balans och muskelkoordinering. Genom att träna upp och förbättra din hunds balans kan du hjälpa till att förebygga skador och ge din hund en bättre självkontroll över sina muskler och rörelser.

Några av fördelar med att balansträna din hund är:

  • Förbättrad muskelkoordinering och styrka
  • Minska risken för skador och hälsoproblem
  • En bättre självkontroll
  • Bättre uthållighet

En av de stora fördelar är att det heller inte krävs så mycket träning för att se resultat. Bara några minuters balansträning per dag kan göra stor skillnad för din hunds allmänna hälsa och kondition.

Balansträning för hund tränar framförallt upp corestyrkan eller det som vi kallar för bålstabiliteten. Det hjälper hunden att kontrollera sina rörelser och hålla balansen när den utför aktiviteter och rörelser.

Hundar som har en stark bålstabilitet kan använda sin energi på ett mer effektivt sätt och kommer därför att orka mer jämfört med en hund med en dålig bålstabilitet. Bålstabiliteten är också kopplad till andningen och en dålig bålstyrka kommer att försvåra andningen för hunden.

Genom att träna balans och stärka bålstyrkan kommer hunden att få en bättre kontroll över sin kropp vilket leder till en bättre hållning, dessutom ger det en förbättrad andningsfunktion och uthållighet.

Vilka muskler tränar hunden med balansträning?

Balansträning hjälper hunden att bygga upp sin inre musklatur och detta innebär framförallt bålen och musklerna runt diagraman.

Dessa musklerna hjälper hunden att ha en bra hållning och kontrollera sina rörelser. Dessa muskler arbetar tillsammans med musklerna runt lungorna för att hjälpa till med andningen.

Hur börjar man balansträna sin hund?

När du börjar balansträna din hund bör du börja med enklare övningar och senare öka svårighetsgraden på övningarna med tiden.

Det är viktigt att se till att din hund är bekväm och inte har ont när du gör övningarna. Om din hund börjar visa tecken på smärta, svårigheter eller obehag bör du avbryta övningen och testa något enklare.

Nedan visas en bra video på hur du kan använda stabilitetsträning för att träna upp din hunds balans. Här hittar du också flera tips på övningar för att träna balans med din hund.

När du tränar balans finns det olika typer av produkter som du kan använda dig men balansbollar eller olika typer av balansplattor är det allra vanligaste.

Vad behöver man för att balansträna sin hund?

Om du vill börja med stabilitetsträning och träna upp din hunds balans så är det enklast att antingen använda sig av en balansboll, balanskudde eller balansplatta.

Om du inte har en balansboll eller en balansplatta hemma fungerar det däremot också att använda sig av en kudde eller exempelvis en luftmadrass. Detta fungerar vanligtvis i början för de allra flesta men om du vill ta balansträningen seriös rekommenderar vi att köpa en balansboll, balanskudde eller balansplatta.

En balanskudde för att träna upp din hunds balans som vi gillar är Abilica BigBalance som går att hitta på Meds. Mängden luft i kudden kan justeras för att göra det enklare eller svårare för din hund.

Om du har en balansbräda hemma går det också att använda den, men många hundar kan tycka att den är lite svårt att använda i början. Därför tycker vi att det är bäst att börja med en balanskudde.

Hur ofta ska man balansträna sin hund?

En rekommendation kan vara att träna balans med sin hund 5-10 minuter åt gången. Detta kan göras 3-4 gånger i veckan för att träna upp bålstyrkan.

Det viktigaste är att du tränar din hund regelbundet så att den kan hålla sig frisk och behålla resultatet från träningen.

Om du snabbare vill träna upp din hunds balans kan du också öka antalet träningspass per vecka till 5-10 minuter per dag.

Ska man träna statiskt eller dynamiskt?

När man balanstränar en hund ska man försöka variera mellan statisk och dynamisk träning.

Statisk träning är en typ av träning som innebär ingen rörelse eller förändring av positionen. Den används vanligtvis för att förbättra balans, hållning och stabilitet. När man tränar sin hund innebär detta vanligtvis att hunden håller samma position under exempelvis 10-20 sekunder.

Dynamisk träning innebär att kroppen arbetar mer i rörelse och anpassar sig till individens ständigt föränderliga behov.


Du kanske också gillar