Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

Ska man ge munkpeppar till hundar?

Underbar Hund, 5 augusti 2022

Munkpeppar ges vanligtvis till hundar för att hunden ska bibehålla en stabil hormonbalans. Det kan hjälpa till att hålla hunden lugn under skendräktighet och många tycker också att det hjälper för övermaskulina hundar.

I denna artikeln går vi igenom allt om munkpeppar för att du ska kunna ta reda på om det kan hjälpa din hund att hålla sig lugn.

När ska man ge munkpeppar till hund?

Om du har en tik tas munkpeppar för att utjämna brunstsymtom, vilken är när tiken är som mest parningsvilliga. Några vanliga tecken på brunst är att vulvan svullnar upp och att de blodiga flytningarna börjar, vilket säkert är något som du känner igen om du har en tik.

När hunden är som mest parningsvilliga avger tiken speciella feromoner, vilket är kroppsdofter som andra hanhundar känner av och lockas till. Samtidigt kan tiken också lockas mer till hanhundar.

Genom att ge en tik munkpeppar kan du däremot göra så att tiken luktar mindre vilket gör hunden mindre intressant för andra hanhundar. Det underlättar senare för dig som hundägare.

Munkpeppar kan även lugna ner hanhundar som kan ses som översexuella, genom att balansera deras hormonerna vilket gör dem mindre stressade nära tikar som löper.

Det bör däremot sägas att munkpeppar fungerar olika bra på olika hundar.

En del hundar ser en positiv effekt av munkpeppar, medan andra inte ser någon effekt alls.

Vad vi kan hitta så finns det inte heller några vetenskapliga studier kring munkpeppar för hundar och det är därför svårt att säga vilken positiv effekt som det egentligen har. Däremot anser flera tillfrågade hundägare att det hjälper deras hund.

Vad är munkpeppar?

Munkpeppar kallas egentligen för kyskhetsträd, eller vitex agnus-castus på latin. Det är en kransblommig växtart som först beskrevs av Carl von Linné.

Växten odlas främst i varma och subtropiska områden och den kan uppnå en höjd på 1-5 meter.

Kyskhetsträd är känt för sina små, mörka blomkolvar som luktar mycket starkt. Blommorna är mycket uppskattade av fjärilar och pollinerande insekter, men det är också dem som används för att göra munkpeppar.

Hur mycket munkpeppar ska man ge till hund?

Hur mycket munkpeppar som du ska ge beror på hur stor din hund är. Nedan går vi igenom hur mycket munkpeppar som är rekommenderat beroende på hundens storlek.

  • Liten hund (mindre än 13 kg): 0,25-0,5 teskedar per dag
  • Medelstor hund (13-27 kg): 0,5-1,5 tesked per dag
  • Stor hund (27 kg+): 1,5 teskedar per dag

Som maximalt brukar en rekommendation vara att man aldrig ska överstiga 2 teskedar munkpeppar per dag, förutsatt att hunden inte får några biverkningar.

För vissa produkter finns det även utsatta mått för produkten, och om det finns så rekommenderar vi dig att följa dem.

Om hunden får några biverkningar såsom att den blir dålig i magen kan det vara bra att avsluta kuren tidigare än planerat. Hundar tenderar att påverkas olika av munkpeppar.

Om du funderar på att ge din hund munkpeppar så rekommenderar vi fodertillskottet Eclipse Biofarmab Hormonbalans som går att köpa på Granngården.

Finns det några risker med munkpeppar?

Det finns egentligen rätt så få studier på hur hundar påverkas av munkpeppar, så det kan vara svårt att säga exakt hur det kommer att påverka din hund och vilka risker som finns.

Munkpeppar är däremot godkänt för mänskligt bruk för oss människor och det kan användas vid behandling av PMS. För PMS finns det även flera studier som visar på att det kan vara ett effektivt växtbaserat läkemedel.

Om man ser vilka bieffekter som är vanligtvis bland människor så har det rapporterats fall av klåda, illamående, huvudvärk, magproblem m.m. Det finns också skäl att tro att man kan se liknande bieffekter hos vissa hundar som tar munkpeppar.

En hund som tar munkpeppar kan exempelvis få magproblem. Detta kan exempelvis visa sig genom att hunden blir lös i magen eller att den spyr upp det som den ätit.

Många hundar har däremot inga problem med munkpeppar, men om din hund är känslig för munkpeppar så kan du se dessa symtomen och då är det bäst att undvika att ge det till din hund.

Om du funderar på att ge din hund munkpeppar så rekommenderar vi kosttillskottet Eclipse Biofarmab Hormonbalans. Det är ett fodertillskott som innehåller munkpeppar som kan hjälpa din hund att balansera hormonnivåerna och lugna hunden på ett naturligt sätt.


Du kanske också gillar