Vad gör man om en hund får hicka?

Underbar Hund, 6 augusti 2022

Det finns inget specifikt botemedel eller något som du behöver göra om din hund får hicka. Hicka är inte farligt för hunden och det kommer att försvinna av sig själv efter en stund.

Om man vill ta bort hickan från hunden kan man prova att ge hunden lite vatten eftersom det kan hjälpa hunden att bli av med hickan. Du kan även prova att ge din hund en bit godis eftersom det kan ändra andningsmönster, vilket leder till att hunden blir av med hickan.

Varför hickar hundar?

Det finns flera anledningar till varför din hund hickar. Den vanligaste orsaken är att hunden har ätit eller druckit för snabbt. När hundar äter eller dricker för snabbt tenderar de att svälja mycket luft, vilket kan leda till hicka.

Andra orsaker till hicka hos hundar är t.ex:

  • Upphetsning eller stress
  • Dålig matsmältning
  • Förkylning
  • Andningsbesvär
  • Kyla
  • Intolerans mot ett livsmedel

Den vanligaste orsaken för vuxna hundar var som sagt att hunden har ätit eller druckit för snabbt.

Valpar kan däremot hicka oftare när de är upphetsade eller stressade. Det är också vanligt att valpar får hickan av kylan från marken eftersom deras mage ligger nära marken vilket kan leda till hicka.

Om en hund kontinuerligt får hundar kan det bero på dålig matsmältning och att hunden är intolerant mot något. Om du tror att detta kan vara anledningen till varför hunden hickar är det bra att titta på vad din hund åt dagen innan.

Hur länge varar hicka hos hundar?

Hicka brukar gå över av sig själv och bör inte pågå i mer än några minuter. Hicka kan liknas med en typ av kramp och den brukar inte pågå så länge.

Hickan går också över av sig själv och det finns inget specifikt botemedel mot dem. Om din hund har hicka kan du försöka ge den mer vatten eller några godbitar för att hjälpa den att bli av med hicka.

Valpar kan ha hicka oftare när de är upphetsade eller stressade, men de brukar gå över snabbt för dem.

Är hicka farligt för hundar?

Nej, hicka är inte farligt för hundar. Det kan liknas med hickan som vi människor ibland kan få när vi exempelvis har druckit läsk och hickan försvinner av sig självt efter en tid. En vanlig hicka hos en vuxen hund är inte ett tecken på något allvarligt hälsotillstånd.

En del valpar med andningssjukdomar, kan däremot få något som är liknas med hicka. Men då brukar valpen få denna typen av hicka väldigt ofta, och då är det bäst att besöka veterinären.

Ibland kan hickan bero på att hunden har ätit något konstigt vilket kan vara allvarligt, men då brukar man se även andra symtom, som till exempel kräkningar. Om din hund har andra symtom tillsammans med hicka är det också bra att besöka veterinären för att vara på den säkra sidan.

Hickan specifikt är däremot inte farligt och försvinner vanligtvis av sig självt inom några minuter.

Hur kan man behandla hicka hos hund?

Hicka är ett naturligt respons hos hundar och det är egentligen inte något som man behöver behandla.

Den vanligaste orsaken till varför hundar får hicka är att de har ätit eller druckit för snabbt och därmed lyckats svälja luft, vilket hunden försöker få ut från magen genom att hicka.

Hicka är nämligen ett sätt för hundar att eliminera gaser från hundens mage och går över av sig själv.

Ibland kan man försöka ge hunden lite vatten eller någon bit hundgodis för att få den att ändra andningsmönster vilket kan ta bort hickan, men normalt sätt behöver man inte göra något alls.

Du bör däremot aldrig försöka skrämma bort hickan hos en hund, vilket vi brukar göra med andra människor. Detta kan skrämma hunden vilket kan leda till nervositet eller ångest, vilket faktiskt kan göra symtomen ännu värre.

Sammanfattning

Hicka är en normal och naturlig reaktion hos hundar, och den försvinner vanligtvis av sig själv inom några minuter.

Om din hund har hicka kan du försöka ge den lite vatten eller hundmat för att hjälpa den att bli av med hicka, men normalt sett finns det ingen anledning att göra något alls.

Det är inte heller något farligt för hundar och är vanligtvis inget att oroa sig för. Men om din hund har andra symtom tillsammans med hicka eller kontinuerligt brukar få hicka är det alltid en bra idé att kontakta veterinären för att vara på den säkra sidan.

Vanligaste anledningen till varför vuxna hundar får hicka är att de har svalt luft när de ätit eller druckit för snabbt. Hicka är därefter hundens sätt att försöka bli av med gasen i magen.

Valpar brukar hicka oftare en vuxna hundar och hickan kan bero på att de är upphetsade eller stressade, men vanligtvis går hickan snabbt över för dem. En valp eller liten hund kan också få hicka på grund av kylan från marken om det är kallt ute.


Du kanske också gillar