Frukter som hundar får och inte får äta

Underbar Hund, 19 juli 2022

Många hundar äter gärna en liten bit frukt då och då. Alla frukter är däremot inte säkra för hundar, vissa är farliga för hunden att äta medan andra är helt okej för hunden att äta.

Frukter som är säkra för hundar att äta är bland annat: äpplen, blåbär, vattenmelon och jordgubbar. Medan frukter som är farlig för hundar att äta är bland annat vindruvor, russin, körsbär och avokado.

I denna artikeln vi går igenom vilka frukter hundar kan äta och inte kan äta.

Vilka frukter kan hundar äta?

Det finns flera frukter som hundar kan äta säkert såsom äpplen, blåbär, vattenmelon och jordgubbar.

Nedan går vi igenom en komplett lista på alla frukter som hundar kan äta:

Päron

Ja, hundar kan äta päron. Päron är säkra för hundar, men tänk på att dela päronet i små delar så att inte hunden kvävs. Du behöver också ta bort kärnorna eftersom de innehåller cyanid och är giftiga i stora mängder.

Äpple

Ja, hundar kan äta äpplen. Äpplen är säkra för hundar, men tänk på att ta bort fröna innan du ger hunden ett äpple och dela äpplet i mindre delar.

Vattenmelon

Ja, hundar kan äta vattenmelon. Vattenmelon är säker för hundar, men se till att ta bort kärnorna eftersom de kan orsaka magbesvär.

Kan hundar äta honungsmelon?

Ja, hundar kan äta honungsmelon. Det finns inga riskar om man ger sin hund honungsmelon med måtta. Många hundar gillar dessutom den söta smaken av honungsmelon.

Jordgubbar

Ja, jordgubbar är säkra för hundar att äta, men för många jordgubbar kan orsaka magbesvär.

Läs mer: Kan hundar äta jordgubbar?

Apelsin

Ja, hundar kan äta apelsin om det är i rätta mängder, men precis som många citrusfrukter så kan även apelsiner orsaka magbesvär på grund av syran som finns i apelsiner.

Banan

Ja, hundar kan äta banan och många hundar älskar bananer. Bananer är en bra energikälla och vitaminer för hundar, men för många bananer kan orsaka magproblem. Hundar bör heller inte försöka äta bananskalet eftersom det också kan orsaka magproblem.

Läs mer: Kan hundar äta bananer?

Mango

Ja, hundar kan äta mango. Mango är nyttigt för hundar eftersom den innehåller viktiga vitaminer och mineraler. Hundar bör däremot aldrig försöka äta mangokärnan eftersom den kan orsaka problem för hunden.

Läs mer: Kan hundar äta mango?

Dadlar

Ja, hundar kan äta dadlar, men på grund av den höga mängden socker i dadlar är det ingen rekommendation för hunden att äta det. Dadlar innehåller hela 63% socker.

Passionsfrukt

Ja, hundar kan äta en mindre del passionsfrukt utan skal. Däremot är det bäst att inte ge det till hunden eftersom det kan leda till magbesvär.

Kiwi

Ja, hundar kan äta kiwi, men bara i små mängder. Kiwifrukt innehåller mycket C-vitamin, vilket kan orsaka magbesvär om den äts i stora mängder.

Blåbär

Ja, och de flesta hundar älskar blåbär. Blåbär är en bra källa till vitaminer och mineraler, men för mycket av dem kan orsaka magbesvär.

Läs mer: Kan hundar äta blåbär?

Hallon

Ja, Precis som blåbär är hallon säkra för hundar att äta och är fulla av vitaminer och mineraler. Däremot är det viktigt att ge din hund hallon i rätt mängder.

Björnbär

Ja, hundar kan äta björnbär, men som med alla bär bör de bara ges med måtta. Många hundar tycker om att gå och äta björnbär i snåren.

Fikon

Ja, hundar kan äta fikon men en hund bör inte äta frö mycket på grund av den höga mängden socker som finns i fikon.

Nektarin

Ja, hundar kan äta fruktköttet på en nektarin men kärnan kan vara farlig för hunden. Kärnan innehåller innehåller amygdalin, vilket är ett ämne som i kroppen bildar giftigt vätecyanid vilket är giftigt för hundar. Dessutom kan kärnan orsaka stora problem i tarmen.

Drakfrukt

Ja, hundar kan äta drakfrukt. Drakfrukt är en bra källa till vitaminer och mineraler, men den bör inte ges till hunden i stora mängder eftersom den kan orsaka magbesvär.

Ananas

Ja, hundar kan äta ananas, men det är bäst att bara ge dem en liten mängd. Mycket ananas kan orsaka magbesvär hos hundar på grund av den höga sockerhalten.

Aprikoser

Ja, hundar kan äta aprikoser, men kärnorna är farliga för dem. Kärnorna innehåller amygdalin, vilket är ett ämne som i kroppen bildar giftigt vätecyanid.

Vilka frukter kan hundar inte äta?

Det finns flera frukter som är skadliga för hundar som vindruvor, russin, körsbär och avokado.

Nedan går vi igenom en komplett lista över alla frukter som hundar inte kan äta:

Vindruvor

Nej, vindruvor är farliga för hundar att äta. Vindruvor och russin är giftigt för hunden njurar och kan orsaka akuta njurskador vilket kan vara livshotande för hunden.

Läs mer: Varför kan hundar inte äta vindruvor?

Körsbär

Nej, körsbär är farliga för hundar att äta eftersom kärnorna är giftiga. Körsbär innehåller amygdalin, som bildar vätecyanid senare i kroppen. Vanliga symptom är illamående, kräkningar och det kan även orsaka hjärtproblem.

Avokado

Nej, avokado är farliga för hundar att äta. Avokado innehåller ett gift som kallas persin, vilket är skadligt för hundar. Detta ämnet orsakar främst kräkningar och diarré hos hundar.

Rabarber

Nej, du bör inte ge din hund rabarber. Rabarber innehåller större mängder oxalsyra vilket kan vara farligt för hunden i stora mängder.

Granatäpple

Nej, granatäpple innehåller ett ämne som heter Tannin som kan vara skadligt för vissa hundar. Tannin kan orsaka magbesvär hos hundar.

Plommon

Nej, plommon är farliga för hundar att äta eftersom kärnorna innehåller cyanid som är giftigt för hundar. Kärnorna kan också orsaka blockera flödet i tarmen. Fruktköttet är däremot inte farligt för hunden att äta.

Sammanfattning

Som du kan se finns det vissa frukter som är säkra för hundar att äta och andra som inte är det. När du ger din hund frukt, se till att den endast får de säkra frukterna som anges ovan och med måtta.

Vanligtvis kan för mycket frukt ge magbesvär hos hundar, så det är alltid bäst att vara försiktig. Detta beror främst på att mycket frukt innehåller stora mängder socker och fruktos, som inte är en naturlig del av hundens kost.

För stenfrukter såsom aprikoser, plommon och körsbär är det egentligen endast kärnan som är farlig för hunden. Kärnan i stenfrukter innehåller ett ämne som kallas amygdalin, som bildar giftig vätecyanid i kroppen. I allmänhet kan däremot fruktköttet ätas, men för mindre stenfrukter såsom körsbär är det bäst att inte ge dem till hunden alls.

Om din hund har ätit en frukt som är farlig bör du alltid kontakta din veterinär. Vissa av frukterna kan orsaka mycket allvarliga förgiftningar och livshotande tillstånd för hunden.


Du kanske också gillar