Kan hundar äta citrusfrukter?

Underbar Hund, 20 juni 2022

Hundar kan äta citrusfrukter, men inte för mycket. Om din hund kan skulle äta för mycket citrusfrukter kan det orsaka magbesvär och diarré.

Om din hund äter för mycket citrusfrukter kan det vara bra att hålla utkik efter tecken på magbesvär och diarré. Samtidigt är det inte livsfarligt för hunden att äta citrusfrukter.

Allt för stora mängder citrusfrukter kan även leda till kräkningar hos hunden eftersom det kan störa produktionen av magsaft.

Vilka citrusfrukter har hundar lättast att äta?

Citrusfrukter är samlingsnamnet på en mängd olika saftrika frukter som växer i tropiska och subtropiska klimat. Några exempel är apelsin, clementin, citron, lime, och grapefrukt.

De enklaste citrusfrukterna för hundar att äta är apelsiner, clementiner och grapefrukter. Dessa frukter är inte lika sura som citroner och limefrukter, så det är mindre sannolikt att de orsakar magbesvär hos hundar.

Alla citrusfrukter bör dock ges till hundar med måtta, och du ska aldrig ge din hund för mycket av någon citrusfrukt.

Någon klyfta kommer däremot inte göra någon skada och det går utmärkt att ge om din hund exempelvis gillar clementiner, men håll det i en lagom mängd.

Hur mycket citrusfrukter kan hundar äta?

Hundar kan äta små mängder citrusfrukter, men de bör inte äta för mycket. Någon klyfta brukar räcka med att börja med. Om din hund äter för mycket citrusfrukter kan det orsaka magbesvär och diarré.

När du matar din hund med citrusfrukter är det bäst att även ge den en liten mängd till en början för att se hur den reagerar.

Om den verkar gilla det och inte har några negativa effekter, kan du ge den lite mer.

Det är viktigt att notera att citrusfrukternas kärnor är giftiga. Därför är det viktigt att du tar bort dessa innan om du funderar på att mata din hund med exempelvis apelsin eller clementin.

Kan hundar äta skalet på en citrusfrukt?

I citrusfrukternas skal finns nämligen olika eteriska oljor som kan ge illamående och andningsbesvär om de sväljs.

Som med alla frukter och grönsaker kan skalen också ha eventuella rester av bekämpningsmedel som kan finnas kvar.

Bekämpningsmedel är giftiga kemikalier som används för att döda insekter och andra skadedjur. De kan vara skadliga för hundar om de får i sig dem. Därför är det bäst att undvika att ge hunden citrusskal.

Vilka är fördelarna med att ge hundar citrusfrukter?

Citrusfrukter är en bra källa till C-vitamin. Detta vitamin är viktigt för ett starkt immunförsvar och hjälper till att skydda mot sjukdomar.

C-vitamin är också en antioxidant, vilket innebär att det hjälper till att skydda cellernafrån skador.

Citrusfrukter innehåller också fibrer, vilket är viktigt för ett hälsosamt matsmältningssystem.

Sist men inte minst tycker många hundar om smaken av citrusfrukter!

Kan hundar dricka apelsinjuice?

Ja, hundar kan dricka apelsinjuice, och det är inte giftigt för dem. Samtidigt bör du undvika att ge din hund apelsinjuice eftersom det innehåller mycket socker och dessutom är väldigt sur som kan orsaka magbesvär för hunden.

Samtidigt är det inte livsfarligt för din hund att dricka apelsinjuice om den skulle göra det, men det är ingen rekommendation att ge din hund apelsinjuice.

Sammanfattning

Apelsiner och andra citrusfrukter är säkra för hundar att äta med måtta. Skalet är dock inte ätbart och kan orsaka magproblem för hunden om det intas.

De citrusfrukterna som är bäst att ge din hund är apelsiner, clementiner och grapefrukter. Dessa frukter är inte lika sura som citroner och limefrukter, så det är mindre sannolikt att de orsakar magproblem hos hundar.

När du matar din hund med citrusfrukter är det bäst att ge den en liten mängd till en början för att se hur den reagerar.

Om din hund äter för mycket citrusfrukter kan det ge magbesvär och diarré. Frön i citrusfrukterna kan också vara giftiga och bör avlägsnas innan hunden får äta frukten.


Du kanske också gillar