Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

Hundmat och förvaring - håll hundmaten fräsch längre

Underbar Hund, 16 september 2022

Torrfoder håller inte hur länge som helst. Det är som bäst i en månaden efter att påsen har öppnats. Sedan försämras kvaliteten och smaken på hundmaten.

För att hundmaten ska hålla sig så fräsch som möjligt, är det därför viktigt att du har en bra förvaringslösning. Om maten förvaras på rätt sätt i en sval, torr och lufttät behållare kan den hålla sig fräsch i upp till 3 månader efter att påsen har öppnats.

I denna artikeln kommer vi att ta en närmare titt på hundmat och förvaring.

Hur får du hundmat att hålla sig fräsch längre?

För att du ska få hundmaten att hålla längre så finns det några enkla tips som du kan följa.

  • Håll hundmaten i en lufttät och mörk behållare, helst också i en låst behållare så din hund eller skadedjur inte kan komma åt hundmaten.
  • Förvara hundmaten på en sval och torr plats, helst utan räckhåll från direkt solljus eller nära ett värmeelement.
  • Köp mindre påsar hundmat eller häll hundmaten i en anpassad behållare när påsen är öppnad. Du vill inte ha hundmat som står och tar in luft och blir torr.
  • Byt till högkvalitativ foder som håller sig fräschare längre. Foder med mycket fett brukar ha en kortare hållbarhet.
  • Kolla utgångsdatumet på hundmaten innan du köper för att garantera att hundmaten kommer att hålla länge.

Detta var 5 tips för att hundmaten ska hålla sig fräsch längre.

Några av dessa tips är givetvis mer relevanta än andra, men detta är saker som är bra att tänka på när du köper hundmat.

Förvaringsalternativ för hundmat

Det finns flera olika typer av förvaringsalternativ och behållare på marknaden.

Generellt sätt så spelar det inte så stor roll vilken typ av hundmatbehållare eller fodertunna som du använder, så länge att den lufttät och inte släpper in något ljus till hundmaten.

Jag själv tycker även att det är bra att antingen ha ett lås eller lock på fodertunnan så att hunden eller skadedjur inte kan komma åt hundmaten. Det är inte kul att hitta hunden efter den har ätit upp halva fodertunnan.

Nedan listar vi några exempel på fodertunnor och förvaringsalternativ som vi gillar:

Det enda som du behöver tänka på när du väljer fodertunna eller andra förvaringsalternativ är att hundmaten ska kunna hållas torr, sval och lufttät.

Det är också bra att ha någon typ av lock som håller hunden och skadedjur borta från hundmaten.

Hur länge håller hundmat?

Hur länge hundmaten håller beror framförallt på hur du förvarar hundmaten. Torrfoder håller sig bäst i en lufttät behållare på en torr, mörk och sval plats.

En öppnad förpackning med torrfoder kan klara sig uppemot tre månader utan att förlora kvalitet, men hållbarheten kan också variera beroende på vilket foder.

Det beror på att desto mer fett som finns i fodret, desto kortare hållbarhet kommer torrfodret att ha.

Det beror på att hundmat som innehåller fetter och oljor lättare kan bli stelt och torka ut.

En oöppnad förpackning torrfoder håller betydligt längre än en öppnad. Om fodret ligger i en oöppnad förpackning så kan det klara sig uppemot ett år utan någon kvalitetsförsämring.

Kan man frysa in hundmat?

Ja, både torrfoder och våtfoder kan frysas utan att det påverkar hundmatens näringsinnehåll eller hållbarhet.

Du bör dock undvika att frysa hundmaten om den innehåller fetter eller oljor, eftersom det ibland kan påverka smaken eller kvaliteten.

Samtidigt finns det ingen större mening med att frysa in torrfoder. Torrfodret kommer att hålla ungefär lika längre i rätt behållare såsom i frysen.

Det kan dock finnas andra anledningar till att frysa in hundmaten. En del veterinärer rekommenderar exempelvis att du fryser in hundmaten om hunden har kvalsterallergi, eftersom det tar död på odjuren och kan hjälpa hunden att hålla sig friskare.


Du kanske också gillar