Hur börjar man träna agility med hund? [Guide]

Underbar Hund, 16 september 2022

Agility är en tävlingssport för hundar och deras förare. Hundsporten går ut på att klara av en hinderbana inom en viss tidsgräns. Hindren omfattar hopp, tunnlar, vävstänger och andra utmaningar.

För att vara framgångsrik i agility, måste hunden kunna springa snabbt och ändra riktning snabbt. Detta kräver att hunden är rörlig, har en bra balans och är duktig på att följa sin förares instruktioner.

Vad är agility?

Agility är en hundsport som kom till Sverige under mitten av 1980-talet och det blev snabbt en officiell hundsport. Det handlar om att klara av en hinderbana inom en bestämd tidsgräns. Hindren omfattar hopp, tunnlar, vävstänger och andra utmaningar.

Hundsporten delas vanligtvis in i två olika grenar, agilityklassen och hoppklassen och båda dessa klasser går att tävla individuellt eller som lag. Det som skiljer dessa två olika klasser är vilka hinder som hittas under tävlingarna.

För att lyckas med agility så måste hunden ha en bra balans och kunna springa, samt byta riktning snabbt. Hunden behöver också kunna följa sin förares instruktioner, utan att du eller hunden rör varandra.

Fördelen med agility är att det är en hundsport som både är roligt samtidigt som det stärker bandet mellan dig och din hund. Genom att träna agility så kan du också förbättra hundens lydnad och koncentration.

När man börjar träna agility behöver hunden ha fysiska förutsättningarna för att klara banan i högt tempo och både fysiskt och psykiskt.

När ska man börja träna agility med hund?

Den rekommenderade åldern för att börja träna agility med hund är över ett år. Detta beror på att det är rekommenderat att hunden har vixut klart har att de fysiska förutsättningarna för att klara av en agilitybanan, samt minimera risken för skador.

Tävla får däremot inte hunden göra förrän den är över ett och ett halvt år (18 månader). Först då kan en agilitydomare mäta hundens mankhöjd och skriva ett mätintyg som kan visas upp på alla tävlingar.

Det går samtidigt utmärkt att börja träna agility med en ung hund, men man bör börja lätt för att inte riskera att hunden skadar sig.

När hunden är yngre än 1 år kan man göra mer en lek av det och exempelvis börja träna hunden att göra lite hopp över hinder och att gå i tunnlar och belöna hunden när den gör rätt.

Hur börjar man träna agility?

För att komma igång med agilityträning rekommenderas det ofta att gå en kurs från en agilityklubb. Här får du professionell hjälp för att komma igång med träningen.

På en agilitykurs kan du lära dig många av grunderna för att träna agility med din hund och även få hjälp med individuell träning om du behöver det.

Detta kan vara ett bra sätt att komma igång, men du kan naturligtvis också börja träna hemma på egen hand.

Här är några tips på hur du kan komma igång:

 1. Börja med att göra det enkelt - När du börjar träna är det viktigt att göra det lätt för hunden. Börja med enkla övningar och gör dem gradvis svårare.
 2. Använd positiv förstärkning - Använd positiv förstärkning för att träna din hund. Det innebär att du berömmer och belönar hunden när den gör något rätt.
 3. Var konsekvent - Var konsekvent i din träning. Det innebär att du alltid gör samma övningar i på samma sätt. På så sätt lär sig hunden snabbare.
 4. Gör det roligt - Se till att både du och din hund har roligt under träningen. Om du inte tycker att det är roligt är det troligt att din hund inte heller gör det.
 5. Få hjälp om du behöver det - Det finns många människor som gärna hjälper dig att komma igång med din träning, och flera olika kurser som du kan gå.
agilityträning

Detta är bara några tips på hur du kan börja träna din hund i agility. Kom ihåg att börja långsamt och gör det roligt för både dig och din hund!

Vilka olika agilityhinder finns det?

Det finns många olika agilityhinder, men de vanligaste är:

 • Hopp - Hopp är ett av de vanligaste hindren i agility. De kan vara gjorda av olika material, t.ex. stolpar, däck eller till och med vanliga kvastskaft.
 • Tunnlar - Tunnlar är ett annat vanligt hinder. De kan vara gjorda av olika material, t.ex. plaströr eller tyg.
 • Vävstänger - Vävstänger är ett hinder där hunden måste gå in och ut mellan en rad stänger. Detta är ofta ett av de svårare hindren för hundar.
 • Andra hinder - Det finns också många andra typer av hinder, till exempel A-ramar, gungor och hundpromenader.

Dessa är några av de vanligaste hindren som du hittar i agility. Naturligtvis finns det många fler och typerna av hinder kan variera beroende på tävlingsnivån.

Dessa olika hinder används sedan att bygga upp det som kallas för en agilitybana.

Vad är en agilitybana?

En agilitybana är en uppsättning hinder som hunden vanligtvis måste klara av inom en viss tidsgräns. Banorna är utformade för att testa hundens smidighet, snabbhet och lydnad.

Banan måste genomföras inom den givna tidsgränsen och om hunden gör några misstag, t.ex. slår över ett hopp eller går utanför banan, kommer straff att utdelas.

Banorna kan vara olika för olika tävlingsnivåer, men de brukar ha omkring 10-20 hinder.

Vilka hindar är bra att börja med?

När man börjar träna agility så är det bra att börja med enklare hinder såsom hopphinder och tunnlar. När din hund blir mer erfaren kan du börja lägga till svårare hinder som t.ex. vävstänger och kontakthinder.

Naturligtvis är det viktigt att se till att hindren är lämpliga för din hunds storlek och förmåga. Om din hund är liten ska du exempelvis inte välja höga hopphinder.

När du börjar kan du enkelt bygga egna hopphinder av exempelvis en kvast som hålls uppe av två stolar. Du kan också köpa tunnlar och andra hinder i djuraffärer eller på nätet om du vill göra det.

Vi rekommenderar dig däremot att vänta något innan du investera i mer professionell utrustning, så att du och din hund hinner testa på sporten innan.

Vilka hundraser passar bäst för agility?

Det finns flera hundraser som är särskilt lämpade för agility, t.ex. border collies, shetlandshundar, jack russel terriers och Australian Kelpies.

Alla hundar kan däremot lära sig agility, och inom hundsporten agility finns det också olika storleksgrupper beroende på hur stor hunden är.

Nedan listar vi de olika storleksgrupperna för agility:

 • X-small: mankhöjden är under 28 cm.
 • Small: mankhöjden är under 35 cm.
 • Medium: mankhöjden är 35 cm och över men under 43 cm.
 • Large: mankhöjden är 43 cm och över men under 50 cm.
 • X-large: mankhöjden är 43 cm eller högre.

Vissa hundar kommer däremot ha naturliga fysiska egenskaper som gör de mer lämpade för att tävla i agility, men samtidigt något som alla hundar kan tävla i och lära sig.

Sammanfattning

Agility är en hundsport där hunden måste klara av en hinderbana inom en viss tid. Banorna är utformade för att testa hundens smidighet, snabbhet och lydnad.

Det finns många olika typer av hinder, till exempel hopp, tunnlar och vävstänger som du kan träna din hund på. Det är viktigt att börja med enklare hinder och sedan gå vidare till svårare hinder när hunden blir mer erfaren.

Det finns flera hundraser som är särskilt lämpade för agility, men alla hundar kan tränas i denna agility. Vissa hundraser har dock fysiska egenskaper som gör dem mer lämpade för att tävla i agility.


Du kanske också gillar