Är du redo för att skaffa hund?

Underbar Hund, 2022 cuoŋománnu 25

Det finns mycket som du behöver tänka på innan du köper hund. Innan du köper hund behöver du vara mentalt redo för att skaffa hund, du behöver ha tid för hunden och du behöver även ha råd för att ha hund.

I den här artikeln kommer vi gå igenom ett antal frågor som du kan ställa dig själv för att ta reda på om du är redo för att skaffa hund.

Kommer du ha tiden för din hund?

Den första frågan som du bör ställa dig själv är om du har tiden för att ha hund. I början kommer din hund behöva mycket uppmärksamhet på att ta hand om hunden.

En valp behöver gå ut och rastas ofta, och den får inte lämnas ensam så länge eftersom det är viktigt att valpen finner tryggheten i sitt nya hem.

Om du jobbar mycket och inte har mycket fritid så kanske det inte är en bra idé att skaffa hund just nu. Samtidigt finns det ibland möjlighet att ta med hunden till arbetet och då kan det fortfarande fungera.

Ibland kan det även vara ett bra tillfälle att skaffa hund samtidigt som man studerar, men det kommer innebära att man kommer missa en del saker i studentlivet.

Har du råd med en hund just nu?

En hund kostar mycket pengar, inte bara i inköp av valpar utan även på veterinärkostnader, hundförsäkringar och foder. Innan du skaffar hund är det viktigt att du har råd att ta hand om hunden på ett bra sätt.

Några vanliga kostnader för hund som du behöver känna till är:

Valpköp: 5000 – 20 000 SEK

Veterinärvård: 1500 – 3000 SEK/år

Foder: 1200 – 3600 SEK/år

Hundförsäkring: 500 - 1800 SEK/år

Andra kostnader är saker såsom bajspåsar, koppel, hundleksaker, sovplats till hunden, hundbur till bilen och hundgodis.

Har du plats för en hund?

En hund tar också upp mycket plats, det är viktigt att du har tillräckligt med yta i ditt hem för att hunden ska ha gott om plats.

Detta är extra viktigt om du skaffar en större hund såsom en Golden retriever, labrador eller schäfer. Dessa hundar kommer behöva en större boyta på grund av sin storlek.

Det finns däremot mindre hundar som klarar sig utmärkt på mindre ytor också om du exempelvis bor i en lägenhet. Några exempel på mindre hundraser är: Chihuahua, Cavalier king charles spaniel, Shih tzu, pomeranian och malteser.

Har du tillgång till en bra uteplats att rasta din hund?

Förutom att du behöver ha tillräckligt med yta i ditt hem så måste du också ha en bra uteplats för hunden.

Hundar behöver rastas ofta och det är viktigt att det är bra om de har tillgång till en plats där de kan löpa fritt. Det är bra om du bor nära en skog eller park så att hunden kan få sig en bra runda där.

Även om du bor i staden finns det oftast gott om grönområden som är lämpliga för hundar att rasta i.

Har du någon som kan vakta din hund?

När du skaffar hund så kommer det förmodligen finnas tillfällen när du behöver lämna hunden ensam.

Det är viktigt att du har tänkt igenom hur detta ska lösas på ett bra sätt. Exempelvis genom en hundvakt eller hunddagis.

Det är viktigt att du aldrig lämnar hunden ensam för länge, enligt svensk lag får man inte lämna en hund ensam alltför länge och Jordbruksverkets regler råd säger bör en hund rastas minst var sjätte timme dagtid.

Vill alla i familjen ha hund?

En hund kräver mycket ansvar och vanligtvis kommer alla i familjen behöva hjälpa till med hunden. Därför är det viktigt att alla är överens om att skaffa hund.

Om det finns någon i familjen som inte vill ha hund så är det oftast inte en bra idé att skaffa hund. Hundar behöver mycket uppmärksamhet, vilket brukar innebära att alla kommer att behöva att hjälpa till.

Hur ser ditt liv ut de kommande åren?

Innan du skaffar hund behöver du även fundera på hur ditt liv kommer se ut under de kommande åren, och om en hund passar in i den livsstilen.

Hundar kan leva i 10-12 år, och det innebär att du måste vara beredd på att ha hunden under en lång period av tid.

Under de första levnadsåren kommer din hund behöva mycket tid och uppmärksamhet från din sida, och det är viktigt att du har tänkt igenom om detta är något du kan ta dig för.

I denna artikeln har vi gått igenom några av de saker du behöver tänka på innan du skaffar hund. Det är viktigt att du har tänkt igenom alla dessa punkter noggrant och endast skaffa hund om det verkligen är något för dig och din familj.

En hund innebär ett stort ansvar och det är viktigt att du är beredd på alla de förändringar som det innebär med att skaffa en hund.
Du kanske också gillar