7 anledningar till varför hunden slickar dig i ansiktet

Underbar Hund, 6 augusti 2022

Om du har en egen hund du är förmodligen varit med om att din hund någon gång har försökt slicka dig in ansiktet. Kanske har du då ställt dig själv frågan, varför slickar hunden på mig i ansiktet?

I denna artikeln ger vi dig 7 möjliga anledningar till varför din hund tycker om att slicka dig i ansiktet. Vi ger dig också några tips på vad du kan göra för att få din hund att sluta eller ändra på beteendet.

1. Din hund vill visa dig uppskattning

När din hund slickar dig i ansiktet så kan det vara ett sätt för din hund att visa att den älskar dig. Hundar visar sin tillgivenhet på olika sätt, och vissa gör det genom att slicka på dig.

Det är exempelvis vanligt att många hundar slickar på händerna eller på något annat ställe efter att hunden har fått mat, och det kan vara ett sätt att tacka dig för maten.

2. Det är ett tecken på underkastelse

I djurvärlden kan slickande ofta vara ett tecken på underkastelse. När din hund slickar dig i ansiktet kan han försöka visa dig att den ser dig som ledare i flocken och tycker om dig.

3. Det luktar eller smakar gott

Om du nyss har ätit mat kan en anledning till varför din hund vill slicka dig i ansiktet bero på att du har mat kvar runt om munnen, eller att det luktar.

Som du säkert vet så har hundar ett mycket starkt luktsinne och det innebär att de kan upptäcka små spår av mat som vi människor aldrig skulle märka.

4. Din hund vill komma åt saltet

En annan vanlig anledning till varför många hundar slickar på ansiktet och andra kroppsdelar är för att de försöker komma åt saltet från att du har svettas.

Människor svettas när de tränar eller när det är varmt, och denna svettning lämnar efter sig en liten mängd salt som hunden gärna slickar på. Salt är viktigt för alla djur och därför kommer hunden att slicka på dig om den har möjligheten att få i sig lite salt.

5. Din hund försöker säga hej till dig

Slickningar kan också vara ett sätt för din hund att säga hej till dig.

Hundar hälsar ofta på varandra genom att slicka varandra i ansiktet eller på andra ställen, och detta beteende kan överföras till människor.

6. Din hund vill tvätta dig i ansiktet

Många hundar kan slicka på sig själva för att tvätta sig på olika ställen, och det är möjligt att hunden försöker göra desamma när den slickar på dig.

När hunden slickar på dig kan det vara ett sätt för den att göra dig ren och det kan den göra för att den gillar dig och vill visa uppskattning.

7. Din hund vill ha din uppmärksamhet

Att din hund slickar dig kan också vara ett sätt för att hunden ska få din uppmärksamhet. Om du exempelvis tittar på din telefon och din hund vill gosa med dig kan den börja slicka på dig för att berätta något i stil med "hallå, här är jag, kom och gosa med mig".

Det finns flera anledningar till varför en hund vill slicka dig i ansiktet, och hundar behöver inte alltid göra det av samma skäl.

Om du inte gillar att din hund slickar dig i ansiktet finns det några saker du kan göra för att stoppa eller ändra beteendet.

Hur får man hunden att sluta slicka dig i ansiktet?

Det finns olika metoder som kan användas för att få hunden att sluta slicka dig i ansiktet, beroende på varför hunden gör det.

Det bästa är vanligtvis att omdirigera beteendet så att hunden exempelvis fokuserar på din händer och slickar på dem istället för ansiktet.

Detta kan du göra genom att exempelvis hålla framme dina händer framför ansiktet och berömma hunden genom positiv förstärkning när hunden slickar på din händer.

Genom att göra detta lär du hunden att istället associera slickandet av händer med något som är mer positivt, jämfört med att slicka dig i ansiktet.

Om du inte vill att hunden ska slicka på dig alls är det bättre att du ignorerar beteendet och inte låter hunden slicka dig överhuvudtaget.


Du kanske också gillar