Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

Kan man ge tuggben till valpar?

Underbar Hund, 31 juli 2022

Det går utmärkt att ge sin valp ett tuggben att tugga på, men du borde ha din valp under uppsikt när den tuggar på benet så att hunden hela tiden kan hantera det. Många valpar tycker även om att tugga på ben eftersom det hjälper valpen med de kliande tänderna.

I denna artikeln går vi igenom allt som du behöver veta tuggben för valpar och vilka tuggben som lämpar sig bäst för din valp.

Ska man ge tuggben till valpar?

Du kan ge din valp ett tuggben att gnaga på då och då, men det är bäst att övervaka din valp när den tuggar på benet. Genom att övervaka valpen kan du garantera att hunden inte kvävs av några bitar av benet.

Att ge sin valp ett tuggben kan dessutom ha många fördelar. Några av fördelarna med att ge valpen tuggben är:

  • Det hjälper mot deras kliande valptänder. Valpar har ofta kliande tänder, och att tugga på ett ben kan hjälpa till att lindra obehaget.
  • Om din valp biter dig, dina möbler eller på andra saker kan ett tuggben hjälpa till att styra om deras bitande beteende.
  • Tuggben kan hjälpa din valp att hålla sig sysselsatt och hjälpa den att hålla sig lugn om de har mycket energi.
  • Tuggandet på ett ben kan främja en god mun- och tandhälsa.

Detta är några av fördelarna med att ge sin hund tuggben. Förutom dessa fördelar så tycker dessutom många hundar att det är gott att tugga på hundben.

Vilket tuggben ska man välja åt sin valp?

När man väljer ett tuggben för valpar kan man inte välja vilken typ av tuggben som helst ben. Du måste se till att tuggbenet är säkert för din valp och att det inte utgör en kvävningsrisk.

När man letar efter tuggben för en hund så brukar man välja utefter hundens storlek och käkens styrka, samt individuella smakpreferenser.

De hundben som passar bäst för valpar och små hundar är vridna snurrstickor, vilket är tuggben med ett hårdare tuggmotstånd vilket gör att det håller valpen sysselsatt under en liten längre tid. Vridna snurrstickor är dessutom mycket bättre för hundens tänder.

Om du letar efter ett tuggben för valpar så är Planet Pets vridna tuggben med lamm är populärt val för valpar.

Anledningen till varför vridna snurrstickor är att föredra för valpar är på grund av att många ben, såsom vanliga knutben, har delar som kan lossna för tidigt från benet som valpen kan råka sätta i halsen om man har otur.

Kan man ge märgben till valpar?

Det går att ge märgben till valpar men man ska endast låta hunden ha märgbenet under en kortare tuggsession på ungefär 15 minuter. Om du ger din valp ett märgben kan det också vara rekommenderat att koka det innan eftersom det underlättar något för valpens mage.

Det är bäst att koka märgben för valpar eftersom valpar har ett något känsligare mage vilket gör att exempelvis kan påverkas lättare av de bakterier som finns i råa ben.

Om du ger din hund ett märgben är det också bäst att undvika rökta märgben eftersom de också kan vara för starka valpens mage, vilket kan leda till magbesvär för valpen.

Hur ofta kan man ge tuggben till en valp?

Vissa typer av tuggben har innehåller mycket energi och därför bör tuggben ges till valpen med måtta. Om en hund äter mycket av hundbenet kan det också påverka hundens mage, vilket kan leda till att hunden bli lös i magen dagen efter.

En tumregel kan vara att endast låta ha valpen ett tuggben under en viss tidsperiod såsom 15 minuter åt gången. När valpen har tuggat på benet ett tag kan du ta bort det och ge tillbaka det till hunden senare under dagen eller dagen efter.

Genom att minimera hålla nere tiden när valpen tuggar på benet kan du minska risken för att valpen får magproblem och du behöver inte heller hålla kolla på valpen under en lika lång tid.

Finns det några risker med att ge hundar tuggben?

Det finns många fördelar med att ge din valp ett tuggben, men det finns också vissa risker.

Den vanligaste risken ett tuggben är att hunden kan kvävas av det om delar av benet lossnar som hunden försöker svälja. Därför är det viktigt att du alltid övervakar din valp när den tuggar på benet.

En annan risk av ett hundben är att det kan orsaka magproblem hos vissa hundar. Det är exempelvis vanligt att många hundar blir lite lös i magen dagen efter.

Många tuggben med smak kan också ha ett rätt så högt energiinnehåll, vilket innebär att det finns en risk att hunden kan gå upp i vikt om den äter för många av dem.

Om man däremot har hunden under uppsikt under tuggandet och inte låter hunden tugga så länge under varje tuggsession så finns det rätt så få risker med ett tuggben.

Varför gömmer en del hundar sina tuggben?

En del hundar gömmer tuggben och det är ett helt normalt beteende hos hundar. En del valpar gör det eftersom de är rädda att andra hundar ska stjäla dem. Medan andra gör hundar gör det för att de villa spara tuggbenet till ett senare tillfälle.

Det finns också hundar som försöker gräva ner sina ben i trädgården och detta görs vanligtvis för att hålla andra hundar borta från benet. Andra hundar gör däremot inte detta och vanligtvis går det att träna bort med lite tid.

Det bästa sättet att träna hunden till att inte gömma tuggben är att lära den att det är okej att lämna ifrån sig benet till dig. Vanligtvis lär man hunden detta genom att ta bort tuggbenet efter ett tag och erbjuda hunden det igen efter en stund.

Vanligtvis kommer det kräva några gånger innan hunden lär sig att lita på dig, men med tiden lär sig de flesta hundar att de inte behöver gömma sina tuggben för dig.


Du kanske också gillar