Skaffa hund som student - Fördelar och nackdelar

Underbar Hund, 10 maj 2022

Det finns både fördelar och nackdelar med att skaffa hund under tiden som man studerar på universitetet. Vanligtvis har man mer tid att vara hemma som student, men samtidigt kan det vara dyrt med hund och det kan krocka med studentlivet.

I denna artikeln kommer vi ge dig både fördelar och nackdelar med att skaffa hund samtidigt som du pluggar på universitetet.

Fördelar med att skaffa hund som student

Den största fördelen med att skaffa en hund när du studerar är att du aldrig kommer att vara ensam. Många tycker annars att det kan vara lite ensamt ibland om man nyss flyttat hemifrån.

En hund kan även ge sällskap och hjälpa till att minska stressnivån i samband med tentorna.

Hundar behöver också tas med på promenader, så det kan vara ett bra sätt att få lite naturlig motion emellan plugget.

En annan fördel med att köpa hund i samband med att du pluggar på universitetet är att du ofta har väldigt nära hem. Du kan dessutom enkelt ta en paus från plugget under dagen för att komma hem och gå ut med din hund.

Nackdelar med att skaffa hund som student

Den största nackdelen med att köpa hund under studietiden är kostnaden. Det finns många kostnader kopplat till en hund såsom mat, försäkringar, leksaker m.m.

Som student har man samtidigt inte så mycket pengar vilket kan göra det svårt att ha råd med en hund när man pluggar.

En annan nackdel med att skaffa hund när man studerar är att man måste ta hand om dem. Detta kan i sin tur påverka ditt studentliv, och göra att du känner dig låst eftersom du ibland kommer behöva vara tvungen att stanna hemma.

Om du bor tillsammans med någon brukar detta däremot bli enklare att lösa. Eller så kanske du kan be en vän att passa hunden över en dag.

En annan nackdel att skaffa en hund när man studerar är att de kan vara störande. Om du försöker koncentrera dig på en uppsats eller studera inför ett prov kan en hund vara en stor distraktion. Samtidigt beror det mycket på hur man ser det.

Tillsist, så har många studentboenden även djurförbud, och det är något som du behöver kolla upp innan om du funderar på att köpa hund.

Finns det en perfekt tid för att skaffa hund?

Det finns både nackdelar och fördelar med att skaffa hund under studietiden. Allt beror på din livsstil och om du tror att du klarar av ansvaret.

Samtidigt kan man även fråga sig själv om det någonsin är rätt tid att skaffa hund?

Att skaffa hund kommer alltid att kräva mycket ansvar och det tar mycket tid. Om du inte är redo för att lägga ner den tiden just nu är det förmodligen inte rätt tidpunkt att skaffa en hund.

Du måste också tänka på om du har råd med en hund. De kan vara dyra, och som student har du kanske inte så mycket pengar över. Och av den anledningen kan det ibland vara bäst att vänta litegrann.

Samtidigt finns det även fördelar med att skaffa hund under studietiden, och speciellt om man är två, eftersom någon av er enkelt kan skippa någon föreläsning då och då för att kunna ta hand om valpen.

Detta är också något som kanske kan bli ännu svårare senare när man börjar arbeta, men det beror också självklart på vilket arbete som man har.

Det är viktigt att väga både för- och nackdelar innan man fattar ett beslut. Det finns ingen perfekt tidpunkt för att skaffa hund, men i slutändan är det upp till dig att avgöra om du är redo för ansvaret.


Du kanske också gillar