Hur gör man sin egen koksaltlösning?

Underbar Hund, 9 maj 2022

Saltlösning kan användas för att tvätta rent sår eller för att för att spola rent ögon eller öron. Fördelen med att använda koksaltlösning är att det inte svider eller uppfattas som främmande av kroppen.

Det går att göra egen koksaltlösning själv eller köpa färdig och steril koksaltlösning på apotek som kan vara bra att ha hemma om man ska rengöra sår på sin hund eller katt.

Så gör du egen koksaltlösning

Nedan går vi igenom hur du enkelt kan göra din egna saltlösning.

  1. Häll upp vatten och salt i en ren kastrull. Förhållandet ska vara 1 krm bordssalt per 1 dl vatten.
  2. Koka upp saltvattnet och låt svalna till rumstemperatur.
  3. Använd koksaltlösningen för att rengöra såret.
  4. Förvara det resterande saltvattnet i en ren behållare, såsom en flaska, i kylskåp. Tänk på att max förvara lösningen i ett dygn eftersom bakterier sedan kan kontaminera saltlösningen.

Tänk däremot att du alltid ska kontakta veterinär om du är osäker eller orolig över ditt husdjur. Hemmagjord saltlösning kan fungerar bra att rengöra enklare sår, men vid större skador bör du alltid kontakta en veterinär.

Varför är saltlösning bra för att rengöra sår?

Koksaltlösning har många fördelar för tvätta rent sår. Det är neutralt och har samma saltkoncentration som kroppen vilket gör den väldigt behaglig att använda.

På grund av att koksaltlösningen är neutral och har samma saltkoncentration som kroppen kommer det inte att svida när man rengör ett sår.

Detta är också anledningen till varför saltlösning är bra att använda när man rengör sår på djur såsom katter, hundar eller hästar. Eftersom det inte svider vid kontakt av såret kommer djuret enklare kunna bibehålla lugnet när du tvättar det.

Saltet hjälper till att rengöra såret genom att dra ut eventuell smuts och skräp. Vanligtvis brukar saltlösning användas först för att rengöra sår tillsammans med något annat rengörande medel såsom klorhexidin vilket är desinfekterande.

Finns det någon skillnad på koksaltlösning och den man köper?

Det finns inga större skillnader mellan koksaltlösning och den man köper.

Den största skillnaden är att färdiga lösningar som du köper är sterila och kan användas direkt på ett sår utan att först kokas.

Kan jag använda olika typer av salt för att göra koksaltlösning?

Ja, du kan använda andra typer av salt för att göra saltlösning. Du kan till exempel använda Himalayasalt eller havssalt.

Fördelen med att använda dessa typer av salt är att de ofta innehåller ytterligare mineraler som kan vara bra för huden.

Hur använder jag saltlösning på ett sår?

När du använder saltlösning på ett sår kan du ta hjälp av en ren trasa eller handduk som är indränkt i saltlösning.

Du behöver se till att handduken eller trasan är mättad med saltlösning, men inte droppande våt. Tryck därefter försiktigt med handduken på såret och håll den där i några minuter innan du tar bort den.

Tänk även på att alltid söka vård om såret skulle vara allvarligt.

När du använder saltlösning är den idealiska koncentrationen 0,9 %. Det innebär att du för varje liter vatten ska tillsätta 9 gram salt. Du kan göra en 0,9-procentig lösning genom att tillsätta 9 gram salt till 1 liter vatten eller ungefär 1 krm bordssalt till 1 dl vatten.

Det är viktigt att se till att lösningen inte är för koncentrerad eftersom den i så fall kan skada vävnaden runt såret.

Om du gör egen saltlösning är det också viktigt att du alltid kokar den innan eftersom vanligt kranvatten kan innehålla bakterier som kan infektera såret. Dessa bakterierna dör dock när du kokar vattnet.

Andra användningsområden för saltlösning

Koksaltlösning kan även användas till flera andra saker. Exempelvis kan det användas till:

  • Skölja näsan när du är förkyld eller har influensa.
  • Rengöring av kontaktlinser.
  • Dricka det om du lider att vätskebrist

Det är också vanligt att använd saltlösning för att skölja bihålorna för att försöka lindra symptomen på förkylning, allergier och bihåleinflammationer.

Koksaltlösning har flera olika funktioner och är framförallt effektivt för att rengöra sår på dig själv såväl på din hund. Det är även väldigt enkelt att göra egen saltlösning, och kanske är det något som du kan testa nästa gång som du behöver rengöra ett sår.


Du kanske också gillar