Hur fungerar det att resa med hund?

Underbar Hund, 8 maj 2022

Att resa med en hund kan vara något som många hundägare är lite oroliga för eller helst undviker. Ibland leder det till att man lämnar hunden hemma och tar hjälp av en hundvakt, men det kan samtidigt vara svårt att lämna kvar våra fyrbenta vänner.

Lyckligtvis behöver det inte vara komplicerat att resa med en hund. I denna artikeln har vi sammanställt om hur du kan resa med hund och ger dig några tips.

När du reser med hund i bil

Många hundar har inget problem med att åka bil men det finns vissa som kan börja bli lite oroliga.

Om din hund brukar bli orolig och ni tidigare undvikit att ta med hunden i bilen är det viktigt att först åka några kortare sträckor för att träna och visa att det inte är något farligt.

Ni kan exempelvis åka på utflykter tillsammans med hunden för att visa att det är något roligt som händer när ni kommer fram.

Något annat som är viktigt att tänka på när man åker bil tillsammans med hund är säkerhetsaspekten. Hundar ska helst befinna sig i en hundbur som är anpassad för hundens storlek.

Vid längre bilresor är det även viktigt att tänka på att ta pauser så att hunden får möjligheten att dricka vatten och utföra sina behov såsom att kissa.

När du reser med hund på tåg

På tåg finns det särskilda platser som är djurtillåtna, och det är viktigt att ni bokar en sådan sittplats om ni planerar resa med hund på tåg.

Om det inte är möjligt att boka en särskild platsbiljett finns det vanligtvis djurvänliga vagnar där du kan sitta med din hund.

När man åker med hund på längre tågresor är det viktigt att kolla med personalen på vilka stationer som tåget stannar lite längre. Detta är tillfällen då din hund kan få chansen att kissa, bajsa och röra lite på sig.

Om ni går ut från tåget, tänk dock på att hålla koll på avgången och inte gå för långt bort så att tåget inte åker ifrån er.

Tänk även på att ta med er vatten, godis och kanske även mat till hunden på tåget om det är en längre tågresa.

hund på tåg

När du reser med hund på buss

När du reser med hund på buss och kollektivtrafik det är viktigt att hunden alltid ska vara nära dig så att den inte stör andra resenärer.

Mindre hundar kan man vanligtvis ha i knät, medan större hundar ska sitta eller ligga på golvet. Om du har en större hund behöver du dock tänka på att din hund inte täcker mitten av gången på bussen.

Vid längre bussresor är det viktigt att kontrollera med chauffören på när bussen kommer stanna så att du kan släppa ut din hund för att göra sina behov.

En del hundar kan tycka att det är lite läskigt att åka buss i början, och därför kan det vara bra att man tränar på lite kortare resor innan man testar på de längre.

När du reser med hund på flyg

Att flyga kan vara nervöst för många djur, men för de flesta hundar är det vanligtvis inget problem att flyga.

Plattnosade hundar avråds däremot ofta för att de kan få andningsproblem på grund av lufttrycket.

När du flyger med hund är det också viktigt att din hund klarar av stress, och det är du som ägare som måste göra bedömningen av din hunds stresstolerans (eller rådfråga en veterinär).

En annan viktig sak att tänka på är att din hund måste ha alla nödvändiga vaccinationer innan du reser. Din hund måste också ha ett mikrochip eller en tatuering som kan läsas och ett pass för sällskapsdjur.

Om din hund har dessa kan din hund få ett eget djurpass som du kan använda när du reser tillsammans med din hund.

Djurpasset utfärdas av veterinärer som undertecknar att din hund fått de vaccinationer, avmaskningar och hälsokontroller som krävs för respektive land.

Det behöver inte vara svårt att resa med en hund om du tar dig tid att planera i förväg. Kanske kan du nu ta med din hund nästa gång som du ger dig ut på äventyr?


Du kanske också gillar