Hur mycket vatten ska en hund dricka per dag?

Underbar Hund, 8 maj 2022

En hund ska i genomsnitt dricka omkring 0,5 dl per kg kroppsvikt. En hund på 10 kg bör till exempel dricka cirka 5 dl vatten per dag.

Samtidigt kan detta naturligtvis variera beroende på den enskilda hundens aktivitetsnivå, hälsa och andra faktorer såsom temperatur.

I denna artikeln kommer vi gå igenom allt som du behöver veta om hur mycket vatten din hund behöver och hur du vet om din hund inte dricker tillräckligt.

Hur mycket vatten behöver olika typer av hundar?

Hur mycket vatten en hund behöver beror på många faktorer, till exempel storlek, ålder, aktivitetsnivå, hälsa med mera.

I allmänhet, ju större hunden är, desto mer vatten behöver den. En liten hund behöver kanske bara 0,5 dl vatten per kg kroppsvikt, men en stor och aktiv hund kan behöva mer än det.

Därför kan det ibland vara bättre att ge ett spann på omkring 0,4-0,7 dl vatten per kg kroppsvikt.

Ålder är också en faktor att ta hänsyn till. Valpar och unga hundar behöver i allmänhet mer vatten än vuxna hundar, eftersom de fortfarande växer och generellt sätt är mer aktiva vilket leder till ett större vattenbehov.

Hur mycket din hund ska dricka beror också på vilken typ av foder du ger din hund. Om du ger din hund torrfoder behöver den dricka mer vatten än om du ger den våtfoder.

I genomsnitt kan man räkna med att en hund som äter torrfoder kommer behöva dricka ungefär 50% mer vatten, jämfört med en hund som äter våtfoder.

Vilka är tecknen på uttorkning hos hundar?

Uttorkning är ett allvarligt tillstånd som kan leda till döden, så det är viktigt att känna till tecknen och veta vad du ska göra om du tror att din hunden är uttorkad.

De första tecknen på uttorkning är vanligen en minskad energinivå och aptit, följt av förvirring.

När uttorkningen fortskrider börjar hundens hud se torr och solkig ut, tandköttet blir blekt och hunden kan börja flämta överdrivet mycket.

Om du tror att din hund är uttorkad finns det flera saker dom man kan testa.

  • Du kan ta tag i nackskinnet och lyfta det uppåt, när du släpper huden skall då direkt falla tillbaka på plats. Om det tar längre tid för huden att falla tillbaka kan det vara ett tecken på uttorkning.
  • Du kan även kontrollera att slemhinnan rosa. Om slemhinnan är torr och klibbig eller återgår långsamt till rosa vid ett lätt tryck kan det vara tecken på uttorkning.

Du kan läsa mer om tecken på uttorkning här.

Hur kan jag få min hund att dricka mer vatten?

Om din hund inte dricker tillräckligt med vatten finns det flera saker du kan göra för att få den att dricka mer.

Först och främst ska du alltid se till att hunden har tillgång till färskt och rent vatten. Om vattnet är smutsigt eller har en konstig smak är din hund mindre benägen att dricka det.

Om ni spenderar mycket tid ute i exempelvis trädgården är det även bra att ställa ut en vattenskål så att din hund kan dricka när den vill.

Ett annat sätt för att få i hunden mer vatten är att blötlägga torrfoder eller ge hunden våtfoder. Det gör så att din hund kan få i sig mer vätska i samband med att den äter.

Andra vanliga frågor

Nedan går vi igenom några andra vanliga frågor.

Kan hundar dricka för mycket vatten?

Ja, det är möjligt att hundar dricker för mycket vatten. Detta kan leda till ett tillstånd som kallas hyponatremi, vilket är en typ av vattenförgiftning.

Detta är sällan ett problem men det kan inträffa för hundar som är väldigt aktiva och sen plötsligt dricker mycket vatten.

Vad ska man göra åt en valp som dricker mycket vatten?

Om din valp dricker onormalt mycket vatten såsom 1 dl per kg kroppsvikt per dag, bör du ta det till veterinären. Om du är osäker på hur mycket din valp dricker så kan det vara bra att mäta mängden vatten som valpen intar på en dag.

Det finns flera orsaker till varför en valp dricker och kissar mycket. Det kan bero på flera olika bakomliggande sjukdomar, och det är framförallt därför som man ska kontakta veterinären.


Du kanske också gillar