Kan hundar äta ägg?

Underbar Hund, 8 augusti 2022

Hundar kan precis som människor äta ägg och faktum är att ägg är väldigt nyttigt för hundar. Du bör däremot alltid undvika att ge din hund rå äggvita eftersom det innehåller ett protein som kallas avidin som binder till vitaminen biotin och förhindrar att den kan absorberas.

I denna artikeln går vi igenom allt som du behöver veta om hur du matar din hund med ägg, inklusive fördelarna, riskerna och hur du förbereder dem.

Är ägg nyttigt för hundar?

Ägg är väldigt nyttigt för hunden eftersom ägg innehåller massor av vitaminer och mineraler. Ägg innehåller vitamin A, B, D, E och K, samt folat, selen, magnesium och kalium.

Detta är vitaminer och mineraler som allla är viktiga för hundens hälsa.

Vitamin A fyller exempelvis en viktig funktion för hundens hud och slemhinnor medan vitamin B är viktig för hundens päls och pälsfällning. Medan vitamin D är viktig för hundens benstomme eftersom det hjälper hudnen att ta upp kalcium och så vidare.

Detta gör att ägg är väldigt nyttigt för hundar och många ger exempelvis sin hund en rå äggula ovanpå maten emellanåt eftersom på grund av hälsofördelarna.

Kan hundar äta råa ägg?

Ja, hundar kan äta råa ägg, men de bör inte äta äggvita eftersom det innehåller ett protein som heter avidin som binder till vitaminen biotin som bland annat är viktig för nervsystemet.

Äggulan brukar däremot inte vara några problem för hunden och det är vanligt att många hundägare tillsätter en rå äggula ovanpå maten emellanåt istället för att ge hunden ett kosttillskott.

Det bästa är dock att tillaga äggen innan du ger det till din hund. Detta beror på att råa ägg exempelvis kan innehålla salmonella, även om det är väldigt ovanligt för ägg producerade i Sverige.

När du tillagar äggen kan hunden även äta äggvitan vilket gör att du slipper slänga den.

Hur många ägg ska en hund äta per dag?

Ägg innehåller en hel del kolesterol och därför ska man inte ge för många ägg till sin hund. En rekommendation är att ge en stor hund ett ägg per dag som max. Om du har en mindre hund kan du till exempel ge ett halvt ägg per dag.

Ägg är däremot inte något som du behöver ge till din hund varje dag, och en vanlig hund kommer få i sig allt som den behöver genom sitt vanliga foder.

Vissa aktiva och arbetande hundar kan däremot behöva extra vitaminer och mineraler och då kan ett ägg någon gång i veckan vara ett bra tillskott till deras övriga kost.

Hur ska jag tillaga ägg till min hund?

Det bästa sättet att tillaga ägg till din hund är att koka dem tills de är fasta, men inte för hårda. Om du lägger ägget i kokande vatten blir det vanligtvis perfekt för hunden efter 7-8 minuters kokning.

Efter att du har kokat ägget behöver du sedan låta det svalna så att inte hunden bränner sig. Därefter skalar du enklast ägget och hackar ner det i bitar.

Äggbitarna kan du sedan röra ner i hundens vanliga foder. Självklart går det också att ge hunden ägget direkt, men vanligtvis är det bäst att ge det med hundens vanliga mat.

Om du vill ge din hund råa ägg bör du ta bort äggvitan och se till att äggen är färska och att de kommer från Sverige.

Andra vanliga frågor om hundar och ägg

Nedan går vi igenom några andra vanliga frågor som många hundägare brukar ha kring ägg och sin hund.

Kan hundar äta stekt ägg?

Ja, hundar kan äta stekt ägg men innan du ger hunden ägget är det viktigt att du ser till att ägget har svalnat helt. Annars finns det en risk att hunden kan bränna sig i munnen.

Om ägget är stekt med mycket olja eller smör bör du även tänka på det innehåller mer kalorier, vilket gör att hunden kan gå upp i vikt om den äter för mycket.

Kan hundar äta äggskal?

Även om äggskal innehåller mycket kalcium så bör du inte ge din hund äggskal. Det finns en risk att äggskalets vassa skärvor kan skada hundens strupe eller matsmältningskanalen om hunden sväljer för stora bitar.

Det är också svårt för hunden att smälta äggskal i större bitar. Om du vill ge din hund kalcium är det därför bäst att ge den ett tillskott som är avsett för hundar.

Kan hundar äta omelett?

Ja, din hund kan äta omelett men se till att att omeletten har svalnat innan du ger den till hunden. Om omeletten innehåller mjölk behöver du även vara försiktig eftersom hundar har svårt att smälta mjölkprodukter.

Är ägg bra för hundens päls?

Äggula är ett bra tillskott för hundar som innehåller vitamin B vilket är viktigt för hundens päls och pälsfällning. Äggula sägs också ge hunden en glansig päls och det kan framförallt hjälpa hundar som har en torrare päls.

Om du vill ge din hund en glänsande päls kan du därför tillsätta en äggula i maten eller ge den ett kokt ägg en gång i veckan.


Du kanske också gillar