Hur ofta ska man tvätta sin hund? Tips och råd

Underbar Hund, 9 juli 2023

Hur ofta ska man tvätta en hund? Det är en vanlig fråga som många hundägare ställer, men det är också en svår fråga, inte minst på grund av att olika hundar har olika behov.

Alla hundar har olika exempelvis olika pälstyper och behöver därmed tvättas olika ofta. För många korthåriga hundar räcker det med att bada ungefär 2 gånger per år. Medan långhåriga hundar behöver bada oftare, som upp till var tredje månad.

Tvätt och bad för olika hundraser

Olika hundraser har olika behov när det gäller tvätt och bad. Dessa behov bestäms i stor utsträckning av den typ av päls som hunden har. Om din hund har lång päls kräver den i regel mer tvätt, jämfört med en hund som har kortare päls.

Beagle och Boxer är exempel på raser med kort päls. Dessa hundar har päls som är rätt enkla att underhålla och behöver därför inte tvättas lika ofta. Dessa raser klarar sig därför med att bada ungefär två gånger om året, förutsatt att de inte rullar sig i smuts eller lera.

Om man jämför detta med hundraser som har långa delade pälsar, som afghanhundar och Shih Tzus, så kräver dessa raser tvättning betydligt oftare för att hålla pälsen ren och fri från tovor, som var tredje månad.

Det finns också vissa hundraser med mycket fet päls, såsom bassethundar, som behöver tvättas ännu mer. Dessa hundar producerar mer olja i huden, vilket kan leda till en fet päls och obehaglig lukt om de inte tvättas. Dessa hundar behöver därför tvättas ungefär varannan vecka.

Hur ska man då tvätta sin hund? När man tvättar sin hund bör man använda ett speciellt hundschampo eftersom det schampo vi människor använder har ett lågt pH-värde, vilket kan irritera hundens hud.

Många hundar kan också behöva ett speciellt schampo beroende på om hunden har lång, kort eller fet päls. Men det finns också varianter som passar de flesta pälsar.

Undvik också att få vatten och schampo nära hundens huvud och öron eftersom dessa områden är känsliga och kan lätt bli infekterade. Om du behöver rengöra runt huvudet är det bättre att använda en blöt handduk.

Hund i duschen

Bada eller duscha: Vad är bäst?

Nu när du förstår vikten av att tvätta din hund, kanske du undrar om det är bättre att bada eller duscha den. Svaret på den frågan beror på din egen hund. Det finns inget rätt eller fel svar, utan det beror snarare på vad du och din hund föredrar.

Vissa hundar föredrar ett bad eftersom det ger hunden en chans att långsamt vänja sig vid vattnet när man masserar in schampot i pälsen. Samtidigt kan det vara svårt att få plats med större hundar såsom Berner Sennenhundar i ett badkar.

En annan fördel med att duscha din hund är att du både sparar på vatten och att det kan gå snabbare att rengöra din hund. Men det är viktigt att komma ihåg att vissa hundar kan hitta vattentrycket irriterande eller till och med lite läskigt.

Oavsett om du väljer att bada eller duscha din hund, är nyckeln att göra upplevelsen så positiv som möjligt för hunden. Använda ljummet vatten och belöna den efteråt för att skapa positiva associationer med badet eller duschningen.

Vad gör man om hunden inte gillar att duscha?

Den vanligaste orsaken till varför hunden inte gillar att duscha är att den inte gillar att bli blöt. Även om detta kan kännas jobbigt, så går det att träna bort med träning och din hund kan med tiden bli mycket bättre på att duscha.

En annan anledning till varför många hundar inte tycker om att duscha är på grund av de små vattenstrålarna från duschmunstycket eftersom det kan kittla lite. Ett tips då är att skruva av duschmunstycket och endast använda själva slangen.

Om din hund inte tycker om att duscha är det också viktigt att du ser till att du reagerar på rätt sätt. Du behöver förmedla bestämdhet och vara tydlig med att vattnet inte är farligt.

För att lära hunden att tycka om vattnet är det också viktigt med belöning för att lära in ett positivt beteeende. Börja med snabba duschningar där hunden snabbt får en belöning, och senare ökar du duschningstiden eftersom.

Små steg är alltid bäst så att hunden börjar acceptera situationen och den med tiden skapar en positiv upplevelse med tvättningen.

Saker att tänka på när du tvättar din hund

Redan nu har du säkert en bättre koll på vad som är viktigt när man ska tvätta sin hund. Men faktum är att det finns några fler saker.

Till exempel är det bra att vara att medveten om vattentemperatur, att använda rätt schampo och att inte duscha sin hund för ofta. Här är några tips att tänka på:

  • Vattentemperatur: När du duschar eller badar din hund är det bäst att använda ljummet vatten som varken är för varmt eller för kallt. Ett bra riktmärke är att välja en temperatur som är några grader lägre än vad du själv hade tyckt varit skönt.
  • Välj rätt schampo: Det finns hundschampo som passar bäst för olika pälstyper såsom kort, lång och fet päls. Det finns också schampo såsom Douxo S3 Care Schampo som passar de flesta pälsar.
  • Duscha inte för mycket: Duscha inte din hund för ofta eftersom det kan leda till att hundens päls skadas och gör den torr, irriterad eller matt.
  • Använd belöning: Att tvätta din hund kan vara en stressande upplevelse. Försök därför att skapa positiva associationer genom att belöna hunden efter badet.
  • Skydda känsliga områden: När du tvättar din hund, försök att undvika att få vatten och schampo i hundens ögon och öron. Dessa områden är mycket känsliga och kan bli irriterade.
  • Torka ordentligt: Efter badet, se till att torka din hund ordentligt för att undvika att tovor bildas. Använd en handduk och torka försiktigt pälsen, eller använda en hårtork på en låg inställning.

Du kanske också gillar