Är räkor farligt för hundar att äta?

Underbar Hund, 2022 borgemánnu 8

Det finns många människor som tycker om räkor, och om du har hund kanske du någon gång har funderat över att ge din hund en räka eller två som har blivit över, men ska hundar verkligen äta räkor?

Räkor är generellt sätt inte farligt för hundar och de allra flesta hundarna kan äta räkor. Det finns dock vissa hundar som kan vara allergiska mot räkor eller har annan överkänslighet, så det är bra att börja med en liten mängd.

Kan hundar äta räkor?

Hundar kan precis som människor äta räkor, men är viktigt att ge dem med måtta. Det finns även vissa hundar som är allergisk mot räkor, så det är alltid bäst att kontrollera med din veterinär innan du matar din hund med denna fisk och skaldjur.

Räkor är annars bra källa till protein och vitamin B-12, som är nyttiga för hundar.

Det finns dock några saker att vara medveten om när du matar din hund med räkor. För det första innehåller tillaga räkor en hel del salt vilket kan vara farligt för hunden om det konsumeras i stora mängder.

Det är därför bäst att bara ge hunden kokta räkor som först sköljts för att ta bort överflödigt salt. Om räkorna också har tillsatta kryddor eller såser bör man även vara försiktiga eftersom de exempelvis kan innehålla lökpulver som är giftigt för hunden.

Man bör inte heller ge hunden råa räkor eller andra skaldjur. Det är alltid bäst att först koka eller ånga räkorna för att minska risken för olika sjukdomar.

Kan hundar äta räkskal?

Skalen på räkorna kan utgöra en kvävningsrisk för hundar, så det är viktigt att ta bort skalen innan du ger dem till ditt husdjur.

Om din hund råkat få tag på något litet räkskal under måltiden brukar det däremot inte vara något problem, men det kan fortfarande vara bra att ha hunden under uppsikt.

Hur förbereder man räkor till en hund?

Om du vill ge din hund räkor är det bäst att koka dem först. Om du kokar eller ångar räkorna kan du minska risken för olika sjukdomar. Du kan också köpa färdigkokta räkor på affären.

Räkorna bör också sköljas innan de ges till hunden för att ta bort allt överflödigt salt. Det är också viktigt att ta bort skalet eftersom det kan utgöra en risk för att få en räka fastnar i hundens hals.

När du matar din hund med räkor är det alltid bäst att börja med en liten mängd och se hur den reagerar. Vissa hundar kan vara allergiska mot räkor eller ha andra känsligheter, så det är bäst att vara försiktig. Om du är orolig bör du rådgöra med din veterinär.

Andra vanliga frågor om hundar och räkor

Nedan går vi igenom flera andra populära frågor om hundar och räkor.

Kan hundar äta räkost?

Även om många hundar tycker om räkost så bör man undvika att ge det till sin hund. Räkor innehåller hårdost och andra mjölkprodukter som kan orsaka magbesvär och diarré hos hundar.

Kan hundar äta räksallad?

Många räksallader innehåller lök som är giftigt för hundar. Även om det är väldigt små mängder är det inte rekommenderat att ge sin hund räksallad.

Kan hundar äta räkchips?

Ja, hundar kan äta räkchips men det är inte särskilt nyttigt för hunden. Om du ger din hund något räkchips då och då brukar det inte vara något problem, men du bör inte ge din hund stora mängder räkchips eftersom det kan leda till fetma.

Är räkor dåliga för hundar?

Nej, räkor är i allmänhet inte dåliga för hundar och de flesta hundarna kan äta räkor. Vissa hundar kan dock vara allergiska mot räkor så det är bäst att börja med att testa med små mängder eller rådfråga en vetrinär.
Du kanske också gillar