9 tips för att träna hundens balans och koordination

Underbar Hund, 31 augusti 2022

Det finns många fördelar med att träna balans och koordination med sin hund. Det hjälper framförallt till att förebygga skador, men det förbättrar även hundens självkontroll och uthållighet.

I denna artikeln tänkte vi därför gå igenom 9 olika tips på hur man kan börja träna hundens balans och koordination, när ni exempelvis är ute på promenad.

1. Gå på ojämna underlag

Genom att gå på mer ojämna underlag såsom i skogen, sankmark, i ett stenröse, på gräs och i sand kommer hunden att träna sig på att gå på olika typer av föremål och det kommer hjälpa hunden att träna upp sin koordination.

Ett utmärkt sätt att bygga upp koordination är att också bara låta sin hund springa fritt i skogen, eftersom den då kommer bli tvingad att anpassa sig till den omgivande miljön.

Du kan även utöka svårigheten genom att lägga till olika hinder.

2. Hopp över föremål

När en hund hoppar kommer den att träna sin koordination och balans vid landningen.

Om du inte gjort låtit din hund hoppa över saker tidigare så är det bra att börja med lägre hinder och sedan öka höjden eftersom.

3. Cavalettiövning

Cavaletti är en bana med flera låga hinder och jämnt utplacerade hinder. Försök att göra övningen så långsamt som möjligt för maximal muskelkontroll.

Cavaletti är dessutom en väldigt bra övning för hundar med skador såsom artros, korsbandsskador, diskbråck, med flera, och det kan användas i förebyggande syfte eftersom det är en muskelstärkande träningsform.

4. Krypa under saker

Ett annat enkelt sätt att träna balans och koordination är att låta hunden krypa under exempelvis ett lägre bord eller genom en tunnel. Det går också bra att träna krypövningar utan något hinder.

Tänk dock på att krypövningen ska ske rätt så långsamt för att det ska ge resultat.

5. Lär hunden high-five

High-five är faktiskt en mycket bra balansträning för hunden eftersom den tvingas att stå kvar på endast tre tassar, vilket kommer att träna hundens bålmuskler.

Om du vill göra det ännu svårare kan du även lära hunden hands up vilket är när hunden tar upp bägge framtassarna.

6. Balansträna på objekt

Du kan också låta hunden balansera på olika objekt såsom stockar eller större stenar i skogen, och det kan vara ett bra sätt att träna upp hundens balans.

Tänk dock på att inte träna balans högt upp eftersom det kan leda till skador om hunden skulle råka ramla ner under balansövningen.

7. Använd en balansboll

Balansbollar kan inte bara användas för människor, utan de är också utmärkta för att träna hundens balans- och koordinationsförmåga.

Du kan exempelvis låta fram- och baktassarna göra olika saker genom att hundens sitter samtidigt som den ska ha framtassarna på balans bollarna.

Det finns också en mängd olika balansövningar som du kan hitta på själv med balansbollar för hundar.

8. Simträning

Simträning där du låter hunden simma är en annan mycket bra koordinationsövning för hundar, och den används vanligtvis mycket i rehabilitering efter en skada eller operation.

Simning är också bra eftersom det är skonsamt för muskler och leder, samtidigt som det ger hunden möjlighet att bygga upp sin muskelkoordination och styrka.

9. Balansträna på instabila ytor

Ett annat sätt att träna upp hundens balans är att använda sig av instabila ytor, genom att exempelvis använda en balansplatta eller luftmadrass.

Om du använder en balansplatta så kommer troligtvis behöva hjälpa hunden att stabilisera balansplattan i början. Men med tiden kan utöka svårighetsgraden genom att släppa undan lite.

Om du inte har en balansplatta kan du även använda en luftmadrass eller en liten studsmatta eftersom det också kan ses som en instabil yta.

Detta var 9 tips på hur du kan börja träna balans och koordination med din hund.

Balans- och koordinationsträning har många fördelar såsom att minska risken för skador, bättre uthållighet och självkontroll så det är helt klart något som alla vi hundägare borde göra mer med våra hundar.
Du kanske också gillar