Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

bästa klotången för hund

Bästa klotången för hund (Bäst i test)

När det är dags att klippa hundens klor kommer alla hundägare behöva en klotång. Det är viktigt att hitta rätt typ av tång av hög kvalité för att göra processen så smidig som möjligt för dig och din hund eftersom många hundar kan uppleva obehag när man klipper dess klor.

I den här artikeln går vi igenom flera klotånger för att identifiera vilken som är rätt för dig och din hund.

Vilken är den bästa klotången?

Det finns flera bra klotångar åt hundar på marknaden och nedan går vi igenom några av klotångarna som vi anser vara bäst, och som också har fått mycket bra betyg från andra hundägare.

1. Miller Klotång

miller klotång

Miller Klotång är en kraftig tång som fungerar utmärkt till alla hundar, stora som små, som behöver få klorna klippta.

Denna klosaxen har ett rejält handtag och vassa blad. Det är framförallt en smidig sax som är lätt att använda, och fungerar jättebra till både mindre och större klor.

Något som vi gillar med denna klotången är att den också har ett säkerhetsstopp som gör att du enkelt bara kan klippa ett par millimeter av klon. Detta minskar risken att du klipper för långt så att hunden skadas.

Här hittar du Miller Klotång.

2. Klotång Hund Moser

Klotång Hund Moser

Denna klotången från Moser ger dig en skarp skärkant i stål som klipper hundens klor på ett exakt och säkert sätt. Handtaget är klätt i gummi vilket ger dig ett stadigt grepp.

Moser är kända för att utveckla produkter av utmärkt kvalitet, och den här produkten är inget undantag.

Här hittar du klotången från Moser.

3. Klotång från Buster

Klotång från Buster

Denna Klotång har ett blad i rostfritt stål och gummerat handtag för att ge ett perfekt grepp.

Något som du måste tänka på med denna klotången är att den finns i två olika storlekar, medium och large, och om du har en större hund, behöver den större storleken.

Du hittar Buster tång här.

Vad ska man tänka på när man väljer klotång?

Det finns flera bra klotångar åt hundar på marknaden. Men vilken som är bäst för dig och din hund beror på några faktorer.

Storlek

Det första du bör tänka på är din hunds storlek. Om du har en liten hund behöver du en mindre tång än om du har en stor hund. Detta beror på att storleken på klämskålen måste anpassas till storleken på hundens klor.

Vissa klotångar finns därför i flera olika storlekar såsom klotången från Buster. Vanligtvis kan man däremot alltid använda en för stor klotång, men risken med en för stor tång är också att du kan riskera att klippa för långt vilket kan leda till att hunden börjar blöda.

Kvalitet

Det är också viktigt att du väljer en tång av hög kvalitet. Du vill nämligen att knivarna ska vara tillräckligt vassa för att klippa hundens naglar snabbt och effektivt.

Om knivarna inte är tillräckligt vassa kan du riskera att behöva “såga” fram och tillbaka, vilket kan vara obehagligt för din hund.

Du vill också ha en tång som har ett bra grepp så att du inte riskerar att den glider medan du klipper hundens naglar.

På grund av detta är det också viktigt att byta ut klotången efter något år eftersom de inte håller för evigt. En klotång kommer med tiden bli slö, vilket kan orsaka besvär och obehag för din hund.

Normalt sätt brukar man rekommendera att byta ut klotången efter ungefär 1-2 år, men det beror också på hur ofta du brukar klippa klorna på din hund.

Här hittar du vår favorittång från Miller.

hund klor

Hur ofta ska man klippa hundens klor?

Du bör klippa din hunds klor minst var 2-3:e vecka. Detta för att förhindra att klorna blir för långa, vilket kan vara obehagligt för hunden. Det kan också orsaka problem som att klorna fastnar i något och går sönder.

Samtidigt går det inte att klippa klorna på sin hund för ofta och om du vill klippa din hunds klor en gång i veckan så kommer att fungera ännu bättre.

Vad gör jag om hunden är rädd att klippa klorna?

En del hundar kan vara rädda eller uppleva obehag när det är dags för att klippa klorna. Om din hund är rädd finns det några saker du kan göra för att göra upplevelsen mer positiv för din hund.

Det som du kan göra är att tillföra en belöning så att hunden exempelvis får en liten hundgodis efter varje klipp som du gör. Över tiden kan detta göra att hunden blir mer bekväm med klippningen eftersom den förknippar det med hundgodiset.

Om du också är osäker på eller hunden har extremt svårt att klippa klorna kan det ibland vara bra att börja gå till veterinären för att göra det. Där kan få några extra tips på hur du kan göra och hunden kan få sina klor klippta där.

Hur klipper du hundens klor?

När du har hittat rätt tång är det dags att börja klippa. Nedan kan du se en bra förklarande video.

Här får du några tips på hur du ska göra:

  1. Först och främst behöver du välja en klotång som är anpassad efter hundens storlek eftersom det gör klippning lättare.
  2. Välj ett tillfälle för klippning när hunden känner sig lugn och trygg.
  3. Håll tassen lugnt och stadigt så att du kan se klorna och förhindra att hunden gör snabba rörelser med tassen.
  4. Börja med att klippa lite i taget så att du inte träffar pulpan.
  5. Belöna hunden när den är klar med en liten godisbit.

Svårare än såhär är det inte att klippa hundens klor om du följer dessa tips blir det en snabb och smärtfri upplevelse för din hund.

Hur långa klor ska en hund ha?

När du klipper hundens klor ska du aldrig klippa närmare än 2 millimeter från pulpan efter nerverna kan sträcka sig något längre ut i klon. För att vara på den säkra sidan kan man därför klippa ungefär 3 millimeter från pulpan om man känner sig väldigt osäker.

Om hunden klor är vita går det normalt sätt väldigt enkelt att se pulpan och då du klippa utefter det.

Om din hund däremot har svarta klor blir det mycket svårare att se och pulpan är knappt synlig. Då kan man vanligtvis istället titta efter en mörk fläck mitt i den nyligen avklippta kanten, eftersom det är där pulpan börjar.

För att kunna se pulpan är bra belysning också viktigt och därför bör du alltid försöka klippa hundens klor på en upplyst plats.

Andra vanliga frågor om kloklippning

Nedan går vi igenom några andra vanliga frågor om kloklippning hos hundar.

Hur vet jag om min hunds klor är för långa?

Det går vanligtvis om klorna är för långa. Om du kan höra klorna klicka i golvet när hunden går är det förmodligen dags för en ny kloklippning. Det går också att märka om hundens klor är för långa om de börjar rulla ihop sig när hunden går.

Vad ska jag göra om min hunds klor är för långa?

Om din hunds klor är för långa kan du klippa dem med en klosax eller klotång. Kom ihåg att bara klippa lite åt gången och att inte klippa för nära pulpan.

Vad händer hundens klor för långt?

Om du klipper hundens klor för långt kan du råka träffa pulpan och orsaka smärta hos hunden och leda till att det börjar blöda. Vanligtvis kan det också komma ganska mycket blod om du råkar klippa i pulpan, men det slutar vanligtvis blöda på en rätt så kort tid.

Om det börjar blöda är det bra att lägga på ett tassbandage i ungefär en halvtimme och senare titta igen, eftersom det då borde ha slutat blöda.

Hur ofta ska jag klippa min valps klor?

Valpar behöver få sina klor klippta oftare en vuxna hundar och du får gärna klippa valpens klor ungefär en gång per vecka. Detta beror på att de växer snabbare i takt med att valpen också växer.

Här hittar du vår favorittång från Miller.