Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

hund i bil

Bästa bilbältet för hundar (Bäst i test)

För att hunden ska åka säkert i bilen är det viktigt att antingen ha den i en hundbur eller att den är fastspänd med ett hundbälte.

Ett bilbälte för hunden förhindrar nämligen att hunden kan slungas runt i bilen eller åka ut genom ett fönster vid en olycka såsom en krock.

I denna artikeln kommer vi gå igenom flera olika bilbälten på marknaden som riktar sig mot hundar för att ta reda på vilket som är bäst i test.

Varför är det viktigt att hunden har bilbälte?

Det är viktigt att hunden har någon form av säkerhetsanordning när den färdas i bilen, eftersom de lätt kan skadas om de inte är fastspända vid en olycka.

Ett säkerhetsbälte för hundar hindrar också din hund från att röra sig mycket i bilen och exempelvis hoppar fram i förarsätet vilket kan vara farligt om det skulle störa din körning.

Detta gör också att du själv som förare kan känna dig lugn att din hund inte kommer att orsaka en olycka.

Vilka är de bästa bilbältena för hund?

Nedan går vi igenom några av de bästa säkerhetsbältena som försäkrar att hunden sitter fast i bilen.

MiM All Safe Bilsele

MiM är ett av de populäraste märkena när det kommer till säkerhetsbälten för hundar. MiM en tillverkare med ett mycket bra rykte inom transportlösningar för djur såsom burar och säkerhetsbälten.

MiM All Safe Bilsele finns i fyra olika storlekar och den är krocktestad och godkänd för i Sverige och den fästs enkelt i det vanliga bilbältet vilket gör att den passar till alla bilar.

Selen är Y-formad och vadderad med ett gummifoder vilket gör den bekväm för hunden under bilfärden.

Selens pris varierar beroende på vilken storlek som du behöver och en större sele är naturligtvis dyrare.

Selen är lätt att sätta på hunden och den är justerbar i både nack- och bröstområdet så att du kan hitta en bekväm passform för din hund.

Här hittar du MiM All Safe Bilsele hos Vetzoo.

Kurgo krocktestad bilsele

Kurgos krocktestade bilsele är en annan bra sele som vi tror hade passat bra för just din hund. Kurgo är ett mycket populärt varumärke bland djurägare och deras produkter är kända för att vara av hög kvalitet.

Denna selen är tillverkad, baserad på bergsklättring, och den har blivit krocktestad för bilfärder vilket gör den i världsklass när det gäller säkerhet.

Selen har en 5-punktsjusteringsmekanism för en anpassad passform, samt en värderad bröstparti för ökad komfort för din hund.

Slutligen är priset också mycket rimligt med tanke på produktens kvalitet. Denna sele för hundar kostar endast 399 kronor vilket är billigt jämfört med flera andra alternativ.

Här hittar du Kurgos bilsele från Vetzoo.

Kleinmetall DogMaster 2.0 säkerhetsbälte

Kleinmetall DogMaster 2.0 bilbälte för hundar erbjuder optimalt skydd för din medpassagerare i händelse av en plötslig inbromsning eller kollision.

Kleinmetall är ett tyskt varumärke som har tillverkat säkerhetsbälten för hundar väldigt länge, så de har stor erfarenhet på området. Alla deras säkerhetsbälten har också blivit krocktestade i Tyskland.

Hundselen sätts fast på bilbältet med ett handgrepp genom att bältet dras genom de båda handtagen. Selen är bekväm för din hund tack vare de vadderade partierna på ryggen och bröstdelen.

Du kan även använda bilbältet Kleinmetall DogMaster 2.0 som en vanlig sele till vardags om du hade velat göra det. Den har också reflekterande detaljer som ökar säkerheten på promenaderna.

Priset för denna selen ligger på omkring 500-700 kronor beroende på vilket storlek som du behöver köpa till din hund.

Här hittar du hundselen från Kleinmetall.

Hunter Easy Comfort Bilbälte – Säkerhetsbälte

Detta säkerhetsbältet Hunter Easy Comfort är tillverkad helt i nylon med spännen av metall.

Designen tillåter en steglös justering av remmarna så att man enkelt kan justera in den efter hur stor sin egen hund är. Anordning för att fästa selet i bilens ordinarie bälte är enkel och den tillåter hunden att både sitta och ligga ned bekvämt under färd.

Bröstremmarna är också vadderade för extra komfort under bilturen. Selen kan användas som en vanlig sele, vilket gör det enkelt att ta ut den och gå längs vägen. Designen finns i fyra olika storlekar för att passa olika hundraser.

Här hittar du Easy Comfort Bilbälte

Bilsele Dog Protect

Bilselen Dog Protect från Trixie är en något billigare variant och kostar under 300 kronor. Denna selen passar de flesta biltyper och fästes enkelt i bilbältet.

Bilselen är tillverkad av mjuk nylon och har en extra vaddering runt hals, bröst och mage som gör den extra bekväm för hunden. Den är också enkel att ta av och på.

Självklart går denna selen också att användas som vanlig promenadsele och är utrustad med reflex för att öka synligheten i mörker.

Enda nackdelen med denna selen från Trixie är att den inte passar i alla bilar och det är en del kunder som haft problem med bilmärken såsom Volvo, Saab eller Ford.

Här hittar du bilselen från Trixie.

Vilken bilsele ska du välja?

Det finns många olika alternativ att välja mellan när det kommer till bilselar för hundar.

Vi rekommenderar MiM All Safe Bilsele om du känner att du har råd med det priset eftersom denna selen är något dyrare jämfört med de andra alternativ.

Om du vill ha ett billigare alternativ rekommenderar vi istället bilselen Dog Protect från Trixie. Vissa bilägare, som har en Saab, äldre Volvo eller Ford, har däremot problemet att denna selen inte passar lika bra i deras bil vilket du behöver vara medveten om.

Om du har någon av dessa bilar kan det därför vara säkrare att välja en annan sele såsom Kurgos krocktestade bilsele.

hund i bil

Vad är viktigt när du väljer en bilsele?

När du väljer ett säkerhetsbälte för din hund finns det flera saker som är viktigt att tänka på såsom:

Hundens storlek

Du måste se till att säkerhetsbältet har rätt storlek för din hund, annars är det för stort eller litet och passar inte ordentligt.

Hundens vikt är också viktig eftersom vissa säkerhetsbälten endast är lämpliga för vissa viktintervall.

Vanligtvis finns däremot bilbältena i olika storlekar så brukar bara vara att välja något som passar storleken på din hund.

Typ av bil

Du måste se till att bältet är kompatibelt med din bil, eftersom vissa typer inte fungerar med vissa modeller.

Exempelvis är Trixie Adapter som kan kopplas till flera hundselar för att bilda ett bilbälte inte kompatibel med bälteshållare hos bilmärken såsom Volvo, Saab eller Ford.

Detta är alltså något som du behöver kolla upp innan om du väljer vissa typer av bilbälten för hundar.

Användarvänlighet

Du måste också kunna sätta på och ta av säkerhetsbältet enkelt, eftersom du inte vill kämpa med det när du har bråttom.

Vissa säkerhetsbälten har enklare fästmekanismer än andra, så det är något att hålla utkik efter.

Komfort

Det är också viktigt att bältet är bekvämt för din hund att bära, eftersom du inte vill att den ständigt ska försöka fly från det eller ha ont för att det sitter för hårt.

Det kan vara svårt att veta om ett bilbälte är bekvämt eller inte för hunden när du köper det, men vanligtvis kan man basera det på tidigare recensioner och se på hur hunden reagerar när den har på sig bälten.

Pris

Pris är också en viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer bilbälte till din hund.

Du vill självklart inte spendera för mycket på något som inte kommer att fungera bra eller som din hund inte kommer att känna sig bekväm i.

Däremot vill du samtidigt inte köpa något för billigt som kanske inte är lite säkert på grund av att det är av en sämre kvalité.

Hur fäster man bilbälte för hund?

Det finns många olika typer av bilbälten för hundar och man fäster dem vanligtvis på lite olika sätt.

Den vanligaste typen av bilbälte för hund är en hundsele som fästs med en kort rem i det riktiga säkerhetsbältet, detta innebär att bilbältet för hunden kommer att passa i de allra flesta bilarna.

Utöver modellen med hundsele så finns det också bilbälten för hundar som man fäster direkt i säkerhetsbälte med en metallögla för att hunden ska sitta fast.

Överlag är det däremot ingen större skillnad mellan dessa alternativen och båda är säkra och bra för hunden.

När man fäster säkerhetsbältet på hunden är det framförallt viktigt att det är i rätt storlek för att förhindra att hunden glider ut ur selen.

På grund av detta säljs bilbälten i flera många storlekar och du brukar kunna använda produktens storlekstabell för att välja rätt för din hund. För att få ytterligare passform brukar det sedan gå att justera hundselen ytterligare.

hund i bil

Är det lag på att ha hunden kopplad i bilen?

Det finns ingen specifik lag som säger att hunden måste vara kopplad i bilen. Det finns dock en lag om att hunden inte får vara lös i bilen och den måste sitta i antingen en transportbur eller i en sele ansluten till ett särskilt anpassat säkerhetsbälte.

Detta innebär att du måste bestämma dig för om du vill ha en transportbur för hunden eller om den ska sitta i en sele med bilbälte.

Är det bäst att ha bur eller ett bilbälte?

Både buren och bilbältet för hunden har dock både sina fördelar och nackdelar. En transportbur är oftast tryggare för hunden eftersom den inte kan röra sig mycket i den.

Om ni skulle krocka och hunden sitter i bur, skulle den inte kunna flyga genom luften lika och därmed hade det kunnat vara säkrare.

Dock är det inte alla hundar som trivs i buren, speciellt de som inte är van vid att sitta i den. Dessutom tar det lite mer tid för dig att sätta på och ta av buren jämfört med bilbältet om ni behöver göra något ärende.

Ett bilbälte för hunden kan däremot vara lite bekvämare för den, speciellt om det är en mindre hund. En annan fördel med bilbälte är också att det är billigare jämfört med hundbur.

Dock ska man komma ihåg att inte alla typer av bälten fungerar med alla hundar och det är viktigt att du testar flera olika typer av bälten för att se vad som passar din hund och bil bäst.

Vanligtvis tenderar bilbälten att passa bäst för mindre hundar såsom terrier, pudlar och dvärgpinschers. Medan för större hundar är det oftast bäst med en bur.

En bur är dock inte alltid optimalt om du skulle ha en mindre bil och då kan samtidigt ett bilbälte med sele vara det bästa alternativet.

Hur vänjer man hunden att använda bilbälte?

Många hundar kan tycka att det är lite ovant att sitta med bilbälte eller bur i början och då är det viktigt att man låter dem vänja sig lite gradvis innan man åker på längre bilfärder.

Detta innebär att när du först börjar använda bilbälte för hunden så kan du börja med att bara ha den i några minuter åt gången och sedan låta den vara fri igen.

Du kan exempelvis åka på kortare bilfärder till er lokala park eller på promenader i närheten av huset.

När hunden har vant sig lite vid bilbältet kan man börja öka tiden den sitter fast till exempel 10 minuter åt gången innan du upplever att hunden känner sig bekväm under hela åkturen.

För vissa hundar kan det ta lite längre tid innan de vänjer sig, men det är viktigt att vara tålmodig. Det finns också en del hundar som snabbt vänjer sig med att använda säkerhetsbälte.

Andra vanliga frågor om bilsele för hund

Det finns en hel del andra vanliga frågor som man kan ha kring bilselar för hundar. Nedan har vi listat några av de vanligaste frågorna och svaren på dem.

Kan man använda vanliga säkerhetsbälten för hundar?

Det är inte rekommenderat att använda vanliga säkerhetsbälten i bilen till hundar. Detta beror på att de är designade för människor och inte för hundar.

Ett vanligt säkerhetsbälte kommer därför inte sitta lika bra som om hunden skulle haft en bilsele på sig istället.

Får man ha hund i baksätet?

Ja, du får har ha hund i baksätet så länge den är ordentligt fastspänd med en bilsele som riktar sig åt hundar.

Det finns en lag om att hunden inte får vara lös i bilen och hunden måste därför antingen sitta i en bur eller i en sele ansluten till ett särskilt anpassat säkerhetsbälte.

Kan alla bilselar också användas för promenader?

Ja, det är möjligt att använda de flesta bilselar för hundar som promenadselar också. Vanligtvis går det att läsa på produktsidan om detta går eller inte.

Samtidigt hade det gått att använda alla typar av bilselar för promenader, men selarna kan vara mer eller mindre designade för promenader där hunden kommer vara i rörelse.

Vad kostar en bilsele för hund?

Det finns många olikas bilselar för hundar i flera olika prisklasser. De billigaste selarna kan du ofta köpa för 300kr, medan de dyraste selarna kan kosta över 1000kr.