Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

hund med bilbälte

Bästa bilbältet för hundar (Bäst i test)

Är du orolig för din hunds säkerhet under bilresan? Att säkerställa en trygg färd för ditt husdjur är en prioritet för alla hundägare. Under bilresan bör din hund antingen vara säkert innesluten i en hundbur, eller fastspänd med ett ordentligt hundbälte.

Att investera i ett bilbälte för hunden kan därför vara av yttersta vikt. Detta skyddar din fyrbenta vän från att oväntat kastas runt i bilen vid ett abrupt stopp eller värre, vid en olycka.

Denna artikel är utformad för att ge dig en överblick över de bästa hundbältena för bilresor som finns tillgängliga på marknaden. Vi kommer att jämföra olika alternativ för att hjälpa dig att avgöra vilket som är "bäst i test".

Bästa bilbältet för hund

Förbered dig på en djupdykning in i en värld av säkerhetslösningar för din älskade fyrbenta vän. Här kommer vi att gå igenom de mest pålitliga och bästa hundbältena på marknaden idag.

Dessa produkter erbjuder optimal säkerhet och bekvämlighet för att garantera att din hund är ordentligt fastspänd och trygg under alla era resor på vägarna.

MiM Allsafe Bilsele

MiM, ett ledande namn inom djurtransportsäkerhet, imponerar återigen med sin Allsafe Bilsele för hundar. Med en historik av framstående produkter som burar och säkerhetsbälten, fortsätter MiM att sätta standarden högt med sin säkerhetsanpassade och kvalitativa utrustning.

MiM All Safe Bilsele finns tillgänglig i fyra olika storlekar för att passa din hunds behov, oavsett ras eller storlek. Den är krocktestad och godkänd i Sverige och kan enkelt fästas i det vanliga bilbältet, vilket gör den kompatibel med alla bilar.

Selen är Y-formad och har ett skumgummifoder för ökad komfort, vilket förhindrar skav under resan. Den är lätt att sätta på och kan justeras både i nack- och bröstområdet för att garantera en bekväm och säker passform.

Priset varierar beroende på vilken storlek du väljer, men du kan vara säker på att investeringen ger maximal säkerhet för din fyrbenta vän.

Kurgo krocktestad bilsele

Kurgo, ett favoritmärke bland djurägare, fortsätter att leverera högkvalitativa produkter med sin Tru-Fit Smart Hundsele. Med ett fokus på robusthet och säkerhet, står denna sele i en klass för sig.

Inspirationen från bergsklättring har lett till tillverkning av en särskilt tålig sele, tillverkad av slitstarkt ripstop-material. Dessutom är den krocktestad för att garantera din hunds säkerhet under bilfärder.

Denna sele kommer med en 5-punkts justeringsmekanism för en skräddarsydd passform, samt ett vadderat bröstparti för att förbättra hundens komfort under resan. Den är enkel att använda - bara trä den över huvudet, fäst med spännena, och du är klar!

Förutom att vara praktisk för bilresor, är Kurgo Tru-Fit även perfekt för både korta och långa promenader. Den är också lätt att underhålla; den kan tvättas i maskin på ett skonsamt program och sedan lufttorkas.

Kleinmetall DogMaster 2.0 säkerhetsbälte

Kleinmetall, ett tyskt företag med lång erfarenhet av att skapa säkerhetsbälten för hundar, presenterar DogMaster 2.0 - en högpresterande hundsäkerhetssele som erbjuder optimalt skydd på vägen.

DogMaster 2.0 är inte bara krocktestad och kontrollerad, vilket garanterar dess säkerhet, utan också designad med hundens komfort i åtanke.

Med vadderade partier på ryggen och bröstdelen, ger den ditt husdjur den bekvämlighet det behöver under bilresor. Selen ger dessutom din hund tillräcklig rörelsefrihet för att kunna sitta eller ligga bekvämt.

Denna sele är lätt att hantera och fästas enkelt på bilbältet med hjälp av ett handgrepp. Utöver detta, kommer DogMaster 2.0 med extra långa band för individuell anpassning av selen till din hunds kropp, och D-ringar för att fästa kopplet - vilket gör att selen även kan användas till vardags.

Bilsele Dog Protect

Trixie Dog Protect är en kostnadseffektiv lösning för att hålla din hund säker under bilresan. Till ett pris under 300 kronor erbjuder den här bilselen en balans mellan komfort och säkerhet för din fyrbenta vän.

Trixie Dog Protect bilselen är tillverkad av mjuk nylon och förstärkt med extra vaddering runt hals, bröst och mage för att ge din hund ultimat bekvämlighet under resan. Dessutom är den lätt att sätta på och ta av, vilket sparar tid och energi.

Det som gör den här selen unik är dess mångsidighet. Den kan inte bara användas som säkerhetssele i bilen, utan också som en vanlig promenadsele. Dessutom har den reflekterande detaljer för ökad synlighet i mörkret.

Det är dock viktigt att notera att Trixie Dog Protect inte passar i alla bilar. Vissa kunder har rapporterat kompatibilitetsproblem med bilmärken som Volvo, Saab och Ford. Se till att dubbelkolla kompatibiliteten med din specifika bilmodell innan du genomför ditt köp.

Hunter Easy Comfort Bilbälte – Säkerhetsbälte

Hunter Easy Comfort Bilbälte är ett grundläggande val för dem som söker ett praktiskt säkerhetsbälte för sina hundar. Medan det kanske inte erbjuder alla premiumfunktionerna som finns i dyrare modeller, har det fortfarande flera fördelar.

Säkerhetsbältet är tillverkat av robust nylon, med starka metallspännen för extra hållbarhet. Dessutom tillåter designen en steglös justering av remmarna, vilket gör det möjligt att skräddarsy selen för att passa just din hund perfekt.

Enkelheten är en av dess största fördelar. Fastsättningen i bilens ordinarie bälte är enkelt utformad, vilket möjliggör en smidig installation. Dessutom ger denna design hunden tillräckligt utrymme för att sitta eller ligga ner bekvämt under bilfärden.

Hunter Easy Comfort finns i fyra olika storlekar, vilket gör att den kan passa olika hundraser. Även om den kanske inte står upp mot de mer premiumalternativen, erbjuder den ändå grundläggande säkerhet och komfort för din hund under bilfärder.

Vilken bilsele ska du välja?

Det finns många olika alternativ att välja mellan när det kommer till bilselar för hundar.

Vi rekommenderar MiM All Safe Bilsele om du känner att du har råd med det priset eftersom denna selen är något dyrare jämfört med de andra alternativ.

Om du vill ha ett billigare alternativ rekommenderar vi istället bilselen Dog Protect från Trixie. Vissa bilägare, som har en Saab, äldre Volvo eller Ford, har däremot problemet att denna selen inte passar lika bra i deras bil vilket du behöver vara medveten om.

Om du har någon av dessa bilar kan det därför vara säkrare att välja en annan sele såsom Kurgos krocktestade bilsele.

Vad är viktigt när du väljer en bilsele?

Att välja rätt säkerhetsbälte för din hund är inte alltid en enkel uppgift. Det finns många faktorer att ta hänsyn till för att säkerställa att din hund är säker och bekväm under bilfärden.

Här är några kritiska punkter att överväga:

  • Hundens storlek och vikt: Säkerhetsbältet bör vara rätt storlek för din hund, annars kan det vara antingen för stort eller för litet, vilket resulterar i en olämplig passform. Din hunds vikt spelar också en viktig roll, eftersom vissa bälten endast är lämpliga för specifika viktintervall.
  • Typ av bil: Bältets kompatibilitet med din bil är en annan avgörande faktor. Vissa bilbälten är inte lämpliga för alla bilmodeller. Till exempel är Trixie Adapter, som kan anslutas till flera hundselar för att bilda ett bilbälte, inte kompatibel med bältessystem i vissa bilmärken som Volvo, Saab eller Ford. Se till att dubbelkolla kompatibiliteten innan du gör ditt val.
  • Användarvänlighet: En lättanvänd sele kan spara dig tid och undvika stress vid avfärder. Några bälten har mer användarvänliga fästsystem än andra, vilket är en viktig faktor att beakta.
  • Komfort: Din hund bör känna sig bekväm i sitt bilbälte. Ett obekvämt bälte kan få hunden att känna sig ängslig eller obehaglig, vilket kan vara distraherande för föraren. Även om det kan vara svårt att avgöra bekvämligheten innan du köper, kan tidigare recensioner och din hunds initiala reaktion på bältet ge en god indikation.
  • Pris: Även om du inte vill kompromissa med säkerheten, är det viktigt att vara medveten om kostnaden. Du vill inte spendera för mycket på en sele som inte fungerar bra eller som din hund finner obekväm. Men å andra sidan, ett billigt val som saknar kvalitet kan också innebära en risk.

Kom ihåg att den bästa selen är en som balanserar alla dessa aspekter - storlek, kompatibilitet, användarvänlighet, komfort och pris - och ger din hund den säkerhet och komfort de förtjänar.

fästa bilbälte

Hur fäster man bilselen till hunden?

Det finns många olika typer av bilbälten för hundar och man fäster dem vanligtvis på lite olika sätt.

Den vanligaste typen av bilbälte för hund är en hundsele som fästs med en kort rem i det riktiga säkerhetsbältet, detta innebär att bilbältet för hunden kommer att passa i de allra flesta bilarna.

Utöver modellen med hundsele så finns det också bilbälten för hundar som man fäster direkt i säkerhetsbälte med en metallögla för att hunden ska sitta fast.

Överlag är det däremot ingen större skillnad mellan dessa alternativ och båda är säkra och bra för hunden.

När man fäster säkerhetsbältet på hunden är det framförallt viktigt att den är i rätt storlek för att förhindra att hunden glider ut ur selen.

På grund av detta säljs bilbälten i flera storlekar och du brukar kunna använda produktens storlekstabell för att välja rätt för din hund. För att få ytterligare passform brukar det sedan gå att justera hundselen ytterligare.

Är det bäst med hundbur eller bilsele?

Både buren och bilbältet för hunden har dock både sina fördelar och nackdelar. En transportbur är oftast tryggare för hunden eftersom den inte kan röra sig mycket i den.

Om ni skulle krocka och hunden sitter i bur, skulle den inte kunna flyga genom luften lika och därmed hade det kunnat vara säkrare.

Dock är det inte alla hundar som trivs i buren, speciellt de som inte är van vid att sitta i den. Dessutom tar det lite mer tid för dig att sätta på och ta av buren jämfört med bilbältet om ni behöver göra något ärende.

Ett bilbälte för hunden kan däremot vara lite bekvämare för den, speciellt om det är en mindre hund. En annan fördel med bilbälte är också att det är billigare jämfört med hundbur.

Dock ska man komma ihåg att inte alla typer av bälten fungerar med alla hundar och det är viktigt att du testar flera olika typer av bälten för att se vad som passar din hund och bil bäst.

Vanligtvis tenderar bilbälten att passa bäst för mindre hundar såsom terrier, pudlar och dvärgpinscherns. Medan för större hundar är det oftast bäst med en bur.

En bur är dock inte alltid optimalt om du skulle ha en mindre bil och då kan samtidigt ett bilbälte med sele vara det bästa alternativet.

Hur vänjer man hunden att använda bilbälte?

Många hundar kan tycka att det är lite ovant att sitta med bilbälte eller bur i början och då är det viktigt att man låter dem vänja sig lite gradvis innan man åker på längre bilfärder.

Detta innebär att när du först börjar använda bilbälte för hunden så kan du börja med att bara ha den i några minuter åt gången och sedan låta den vara fri igen.

Du kan exempelvis åka på kortare bilfärder till er lokala park eller på promenader i närheten av huset.

När hunden har vant sig lite vid bilbältet kan man börja öka tiden den sitter fast till exempel 10 minuter åt gången innan du upplever att hunden känner sig bekväm under hela åkturen.

För vissa hundar kan det ta lite längre tid innan de vänjer sig, men det är viktigt att vara tålmodig. Det finns också en del hundar som snabbt vänjer sig med att använda säkerhetsbälte.

Vanliga frågor om säkerhetesbälten för hundar

Det finns en hel del andra vanliga frågor som man kan ha kring bilselar för hundar. Nedan har vi listat några av de vanligaste frågorna och svaren på dem.

Kan man använda vanliga säkerhetsbälten för hundar?

Det är inte rekommenderat att använda vanliga säkerhetsbälten i bilen till hundar. Detta beror på att de är designade för människor och inte för hundar.

Ett vanligt säkerhetsbälte kommer därför inte sitta lika bra som om hunden skulle haft en bilsele på sig istället.

Får man ha hund i baksätet?

Ja, du får har ha hund i baksätet så länge den är ordentligt fastspänd med en bilsele som riktar sig åt hundar.

Det finns en lag om att hunden inte får vara lös i bilen och hunden måste därför antingen sitta i en bur eller i en sele ansluten till ett särskilt anpassat säkerhetsbälte.

Kan alla bilselar också användas för promenader?

Ja, det är möjligt att använda de flesta bilselar för hundar som promenadselar också. Vanligtvis går det att läsa på produktsidan om detta går eller inte.

Samtidigt hade det gått att använda alla typar av bilselar för promenader, men selarna kan vara mer eller mindre designade för promenader där hunden kommer vara i rörelse.

Vad kostar en bilsele för hund?

Det finns många olikas bilselar för hundar i flera olika prisklasser. De billigaste selarna kan du ofta köpa för 300kr, medan de dyraste selarna kan kosta över 1000kr.

För att hunden ska åka säkert i bilen är det viktigt att antingen ha den i en hundbur eller att den är fastspänd med ett hundbälte.